[ annonse ]
Demonstranter på veg til den tyske ambassaden på mandag. Demonstranter på veg til den tyske ambassaden på mandag. Foto: Khaosod English
29. oktober 2020

Statsministeren sier ja til demokratiske valg

Skrevet av 
[ annonse ]

Det har kommet nok et tegn på at Thailands statsminister er blitt mer ydmyk etter studenter begynte å demonstrere i gatene. Han sier det er greit for ham hvis senatet mister makten til å stemme på statsminister, som var hovedgrunnen til at fjorårets valg ikke ble ansett som demokratisk.

 

I morgen er det to uker siden politiet i Bangkok tok i bruk sterke midler mot demonstrantene, deriblant spesialbiler med vannkanoner – med vann som inneholdt tåregasskjemikalier.

 

LES: Demonstrasjoner flere steder i dag, Prayuth forsvarer gårdagens handlinger (17. oktober)

 

Myndigheter har i tidligere tider brukt mye sterkere lut enn dette mot demonstranter, men denne gangen kom det en storm av kritikk de ikke hadde forventet – både lokalt og fra en rekke andre land. Til og med Norge kom på banen og oppfordret til dialog og avstand fra voldsbruk.

 

LES: Demonstranter med ultimatum, Norge oppfordrer til dialog (23. oktober)

[ annonser ]

 

Onsdag for en drøy uke siden var det en ydmyk statsminister som talte på alle tv-kanaler og sa han skulle ta det første steg mot forsoning, og vurdere å oppheve den utvidede unntakstilstanden i hovedstaden. Den vurderingen gikk raskt, for allerede kl. 12.00 dagen etter var møteforbudet opphevet.

 

Det ble også bestemt å ha et to dagers møte i parlamentet mandag og tirsdag i denne uken, til tross for at parlamentet egentlig har ferie frem til 1. november.

 

Under dette todagers møtet uttalte statsminister Prayuth Chan-ocha at han var enig i at grunnloven må endres, og at det ikke var noe problem for ham hvis senatet mistet retten til å stemme på statsminister.

 

Senatet er ikke valgt, men isteden utpekte av juntaen som styrte fra 2014 til 2019. Derfor ble det sett på som udemokratisk at deres stemmer skulle telle like mye som det valgte underhuset når man stemmer på statsminister.

 

Partiet Pheu Thai fikk flest seter i underhuset ved valget i fjor, og skulle derfor normalt hatt førsteretten til å danne regjering. Men grunnet den nye grunnloven fra 2017 gikk altså statsministerrollen til juntageneralen.

 

Det må en folkeavstemning til før grunnloven kan endres på dette punktet. Den kan tidligst skje i januar, men erfaring har vist at slike ting kan trekke ut.

 

Statsministeren har sagt et klart og tydelig nei til de to andre punktene demonstrantene har forlangt, nemlig at han skulle gå av, og at monarkiet må reformeres.

 

Det er fortsatt demonstrasjoner i Bangkok.

 

Kl. 17 i dag er det meldt at det skal være en demonstrasjon på Silom Road fra Sala Daeng-krysset til Sri Maha Mariamman Temple (Wat Khaek). En annen demonstrasjon er meldt kl. 17.30 på skywalken foran MBK.

 

Mandag var demonstrantene samlet utenfor den tyske ambassaden i Bangkok for å gi et brev til ambassadøren. Brevet spør bl.a. om bakgrunnsinformasjon angående den thailandske kongens opphold i Tyskland og hvordan det forholder seg når en utenlandsk monark styrer sitt land fra tysk jord. Denne saken har tidligere vært tatt opp i det tyske parlamentet. Avisa The Nation har intervjuet demonstranten som overleverte brevet. Han sa også mye annet til ambassadøren.

 

Myndighetene har sagt at demonstrasjonen var ulovlig og at de vil søke arrestordre på de som ledet demonstrasjonen foran den tyske ambassaden.

 

Det har etter hvert kommet flere royalister på banen. De har demonstrert til støtte for dagens regjering og monarkiet. De har vært langt færre enn studentdemonstrantene, men har hatt ansamlinger mange steder rundt om i landet.

(© Thailands Tidende. 29. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)