[ annonse ]
Fra gårdagens årsmøte i Khon Norway. Fra gårdagens årsmøte i Khon Norway. Foto: Privat
27. mars 2021

Gir opp å rettsforfølge fjerningen av etterlattepensjon

Skrevet av 
[ annonse ]

Interesseforeningen Khon Norway går ikke til sak mot norske myndigheter for brudd på grunnloven. Advokatfirmaet Elden fraråder å gå til sak, selv om de mener at det er mulig å argumentere for at de nye reglene faktisk er grunnlovsstridige.

 

Advokatfirmaet Elden har gått igjennom den nye loven om etterlattepensjon på oppdrag fra interesseforeningen Khon Norway i Thailand.

 

Endringene i folketrygdens etterlatteytelser, som ble vedtatt i Stortinget 18. desember i fjor, er dårlige nyheter for kvinner som er eller har vært gift med norske menn i Thailand. De har hatt muligheten til å få en permanent «enkepensjon» hvis de oppfyller visse krav, som minst fem års ekteskap eller felles barn.

 

Etterlattepensjonen skal nå utfases fra 2023. Dette er basert på konklusjonene til et utvalg som leverte sin utredning i 2017, og gjelder de som ennå ikke er fylt 67 år i 2023. Utfasingen skal i utgangspunktet skje over tre år, men kan utvides med to år hvis den gjenlevende er under utdanning eller arbeidsmarkedstiltak.

 

LES: Regjeringen forsvarer sin politikk – vil fjerne forsørgingstillegg også i Norge (5. november 2020)

[ annonser ]

LES: Regjeringen jobber med lovforslag om utfasing av etterlattepensjon (3. juli 2020)

LES: Myndigheter strammer inn: – Vi flytter tilbake til Norge! (27. juni 2020)

LES: Foreslår kun tre års enkepensjon (1. mars 2017)

 

Advokat Max Henrik Jespersen konkluderer med at de ikke vil tilråde Khon Norway å gå rettens vei videre med denne saken. Han skriver:

 

– Gjennomgangen av kildene viser at det vil være høy grad av prosessrisiko knyttet til et søksmål om grunnlovsstrid. Søksmål er kostbart, og det vil også kunne påløpe sakskostnader for motparten dersom søksmål ikke når frem.

 

Dette til tross for at han faktisk sier at det er mulig å argumentere for at de nye reglene er grunnlovsstridig:

 

– Det er langt på vei mulig å argumentere for at de nye reglene er grunnlovsstridig ved at de etterlatte thailandske enkene kommer i en posisjon der de ikke har noen ytelser som sørger for deres livsgrunnlag når mannen går bort.

 

At endringene i ytelsene kan ramme enkelte personer eller visse grupper særskilt, vil antagelig ikke medføre at endringene av den grunn blir å anse som grunnlovsstridig, skriver advokaten. Han viser til Høyesterettsdommen Rt-2006-262 avsnitt (101).

 

Khon Norway betalte 175.000 baht for denne gjennomgangen fra det norske advokatfirmaet. Vi spurte leder i foreningen Edvin Jonassen om det var verdt pengene:

 

– Dette er en viktig sak for oss. Vi har vel fryktet at konklusjonen ville bli slik, men vi følte at vi måtte være sikre i vår sak før vi droppet å gå videre med dette. I så måte var det verdt pengene.

 

Thailands Tidende

Leder i foreningen Khon Norway, Edvin Jonassen. (Foto: Privat)

 

Jonassen sier at foreningen ikke har mye penger å rutte med. De har vurdert en kronerulling for å gå videre med denne saken, men siden det er så usikkert med sluttresultatet har de slått det fra seg.

 

Foreningslederen forteller at dette ble debattert på foreningens årsmøte i går, med 22 fremmøtte på Hotell Danmark på Jomtien Beach.

 

– Noen debattanter nevnte muligheten av å ta saken opp i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

 

– Vil fjerningen av etterlattepensjonen føre til at thai-norske par flytter til Norge?

– Kanskje det, men etterlatteytelsene forsvinner jo for alle, også de som bor i Norge.

 

Forskjellen hvis man bor i Norge er at det er tilgang på sosialytelser, gratis helsetjenester etc. Noe som ikke alltid er så enkelt i Thailand.

 

– Men mange nordmenn setter vel av penger til alderdommen og enke?

– Nei, mitt inntrykk er at flertallet av nordmenn her lever fra måned til måned og har lite penger i reserve. 

 

Penger den thailandske konen har fått opp gjennom årene har gjerne gått til å hjelpe familien eller å bygge hus. Det er en sjeldenhet at thailandske enker etter nordmenn har gode finansielle investeringer de kan leve av i alderdommen, sier Jonassen.

 

Khon Norway opplyser at typisk er konene noe yngre enn de norske ektefellene. Men når ektefellen faller fra, er hun gjerne 50–60 år gammel, og har små muligheter for å forsørge seg og sine ved å komme inn i yrkeslivet, etter å ha tatt vare på sin mann frem til hans død.

 

Av andre ting som ble tatt opp på årsmøtet, nevner lederen utredning av pleiehjem i Thailand. Jonassen har besøkt flere slike pleiehjem og sjekket priser og kvalitet. Prisene ligger på mellom 30.000 og 60.000 baht i måneden, for full kost, losji og ettersyn.

 

Han sier at noen velger dette som en permanent løsning, mens andre kan velge å bo der en måned eller to i forbindelse med rehabilitering. Blant de ni pleiehjemmene som er listet på foreningens websider er det også et norskeid sted, nemlig Baan Sabaijai i Nakhon Phanom.

 

Foreningen har sine ukentlige tirsdagsmøter på Hotell Danmark på Jomtien Beach, hvor det for tiden er ca. 20 fremmøtte hver gang, blir vi opplyst. De har også en vennegruppe på Facebook (privat gruppe) med 550 medlemmer. Selve organisasjonen har 194 betalende medlemmer. Årskontingenten er på 1000 baht.

(© Thailands Tidende. 27. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)