[ annonse ]
1. mars 2017

Foreslår kun tre års enkepensjon

Skrevet av 
[ annonse ]

Store endringer i det norske samfunnsmønsteret gjør at et regjeringsutvalg mener at det er dyrt og ulogisk at man skal få etterlattepensjon hele livet ut.

 

Det er mange thailandske kvinner som nyter godt av den norske ordningen som heter etterlattepensjon. Det gjelder de som hadde være gift mer enn fem år da den norske ektemannen gikk bort eller har felles barn med mannen.

Opprinnelig het ordningen enkepensjon, fordi den var beregnet på hjemmeværende husmødre som mistet all inntekt når ektemannen falt bort. Nå er imidlertid det norske samfunnet drastisk forandret, ekteskap varer ikke nødvendigvis livet ut, og kvinner er i mye større grad ute i arbeidslivet. 

Derfor satte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie ned et utvalg for å se på dette. De har nå kommet med sin innstilling – som er på vei ut til høring.

 

Drastiske endringer

Det er en drastisk endring som foreslås, og spesielt får det stor effekt for kvinner som er mye yngre enn sine ektemenn, og har dårlig med opptjente rettigheter i form av arbeid i det norske samfunnet – altså noe som kan være tilfellet for thailandske kvinner.

[ annonser ]

Forslaget er at etterlattepensjonen skal erstattes med en tidsbegrenset støtte til omstilling for de som er under 67 år. Tidsbegrensningen er foreslått til å være tre år. Støtten gis til de som driver arbeidssøking eller utdanning. 

Utvalgsleder Dekan Ann-Helen Bay ved Høgskolen i Oslo og Akershus uttalte til NRK nylig: – Vi foreslår at de etterlatte under 67 år får en midlertidig ytelse som skal kvalifisere dem til å komme ut i inntektsgivende arbeid. Dette er slik de aller fleste trygdeytelser er for folk i yrkesaktiv alder nå.

 

Pensjonister stiller spørsmål

Pensjonister NRK har intervjuet stiller spørsmålet om hva som skjer etter at de tre årene med støtte er over. Har de noe sikkerhets nett da? Svaret er at forslaget til utvalget gir mulighet for ytterligere to år med støtte, men etter det skal det være stopp.

Men utvalget foreslår likevel at nye regler innføres stegvis, slik at folk har en forutsigbarhet for pensjonen.

I fjor mottok 140.000 voksne norske statsborgere tilsammen 6,8 milliarder kroner i etterlattepensjon, som betyr i snitt 48.500 kroner pr person.

Barn som mister en eller begge foreldre har også rett på etterlattepensjon. I dette tilfellet foreslår utvalget bedre støtteordninger enn i dagens situasjon.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)