[ annonse ]
Volden i Syd-Thailand forklares med korrupsjon og narkotikahandel Faksimile: Eurasia Review
10. januar 2022

Volden i Syd-Thailand forklares med korrupsjon og narkotikahandel

Skrevet av 
[ annonse ]

Murray Hunter, en assosiert professor i Malaysia, kommer med en brannfakkel om situasjonen i de fire sydligste provinsene. Men norsk forsker Marte Nilsen mener at hovedproblemet er at thailandske myndigheter ikke anerkjenner undertrykkelsen som skjer.

 

Vekslende regjeringer i Thailand har forsøke å få bukt med problemene i de fire sydligste provinsene. Disse problemene er årsaken til at reiserådene fra norsk UD i mange år har frarådet reiser til provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla.

 

Det gjør også at nordmenn med reiseforsikring ikke vil få dekket utgifter hvis de blir utsatt for problemer i denne delen av Thailand.

 

Hunter skriver at frem til ca. 2000 var narkotikahandelen i denne delen av Thailand kontrollert av kinesiske expats i Songkhla, hvor man kontrollerte videresendelse av heroin fra Det gyldne triangel gjennom grensen til Malysia.

 

Så ble denne virksomheten stadig vanskeligere å foreta med myndigheters strengere kontroll, og de tidligere aktørene skiftet til mer legitime virksomheter.

[ annonser ]

 

Så da var det opp til ulike grupper å ta over narkotikahandelen, som skiftet fra heroin til methamphetamines og crystal meth.

 

Gruppene som overtok var de nasjonalistiske organisasjoner som jobber for uavhengighet for disse provinsene. 

 

Så antyder Hunter at deler av det store antallet thailandske militære i området har tatt en del av kaka, via korrupt deltakelse i handelen.

 

Hunter skriver at 35 prosent av befolkningen er hektet på blandinger av kratom-blader, hostemedisin og Cola, ofte med stoffet Ice i tillegg. Det gjelder i hovedsak befolkningen mellom 14 og 24 år.

 

Separatistene i de sydligste provinsene står bak mange lokale voldsangrep, men i 2016 fikk de også skylden for bombeangrep i Hua Hin og Patong:

 

LES: Bombeangrepene: DNA og andre indisier peker mot separatistene (august 2016)

 

Thailands Tidende

Seniorforsker Marte Nilsen. (Foto: PRIO).

 

Marte Nilsen er seniorforsker hos Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo, og har tidligere vært omtalt i Thailands Tidende etter hennes doktorgrad om volden i Sør-Thailand. 

 

LES: Norsk doktorgradstudent forklarer volden i Sør-Thailand (2010)

 

Vi ba henne kommentere denne artikkelen, og hun melder:

– Jeg syns denne artikkelen går litt for langt i å legge hele problemet på korrupsjon og narkotikasmugling. Det er klart at dette er en stor utfordring for regionen og for evt. fredsavtaler, men det er på ingen måte hovedproblemet for fredsprosessen.

 

Hun legger til:

– Hovedutfordringen for en løsning på konflikten er at thailandske myndigheter overhodet ikke anerkjenner at regionen undertrykkes og at folk forskjellsbehandles og mistenkeliggjøres.

 

Hun sier videre:

– Vi må også huske på at illegal økonomi er en helt vanlig konsekvens av væpnet konflikt. Det er ikke unikt for denne konflikten. Og det vanskeliggjør en fredelig løsning der som i andre konflikter. Men hovedproblemet i Patani er at partene ikke anerkjenner hverandres posisjon. De står svært langt fra hverandre.

(© Thailands Tidende. 10. januar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)