[ annonse ]
Jan Helge Nesheim og Chalairat Wattanachankiti er oppgitt over UDs nye regler. Jan Helge Nesheim og Chalairat Wattanachankiti er oppgitt over UDs nye regler. Foto: Privat
16. mars 2019

Må fly til Norge kun for et stempel

Skrevet av 
[ annonse ]

Jan Helge Nesheim trengte en prøvingsattest før han kunne gifte seg i Thailand. Nå har han lagt ekteskapet på is, etter at norske myndigheter har innført nye regler. Han har ikke råd til å fly til Norge kun for å få et stempel på et dokument. Ambassadør Kjersti Rødsmoen sier at de er innstilt på å finne praktiske løsninger, men UD gir ingen forhåpninger om en løsning.

 

Norske myndigheter liker å poengtere hvor miljøvennlige de er, men nå tvinger de nordmenn i Thailand til å øke CO2-regnskapet ved å fly hjem til Norge bare for å få stemplet offentlige dokumenter.

De nye reglene trådde i kraft 1. februar. Norske myndigheter krever nå at alle norske dokumenter legaliseres (bekreftes) i Norge. Tidligere har ambassaden og konsulatene gjort denne jobben.

 

Jan Helge Nesheim (68) flyttet til Thailand for et år siden, for å bo sammen med kjæresten Chalairat Wattanachankiti (47) i Aranyaprathet i Sa Kaeo-provinsen. Paret ønsker å gifte seg, men norske myndigheter har nå gjort dette mye vanskeligere.

 

Nesheim fikk utstedt en prøvingsattest (Certificate of No Impediment to Marriage) fra Skatt Sør allerede høsten 2018, men den kom aldri frem i posten. Han søkte på nytt i januar, og mottok denne gangen dokumentet i posten.

 

[ annonser ]

Da han ankom konsulatet i Pattaya 12. mars for å få dokumentet legalisert var det imidlertid nye regler, og han fikk beskjed om at han måtte reise til Norge for å få dette utført:

– Dette er forkastelig, og tjener ingen. Med moderne teknologi skulle ikke slike ting være mulig, sier Nesheim oppgitt.

 

Han lever på en lav pensjon hvor han får utbetalt ca. 16.000 kroner netto i måneden, og har ikke råd til slike norgesturer:

– Det vil koste meg ca. 50.000 baht å reise hjem til Norge en uke og bo på hotell for å vente på stempelet fra UD og den thailandske ambassaden. Det er en utgift vi ikke klarer pr i dag, så jeg avventer saken.

 

– Har dere nå lagt ekteskapsplanene på hylla?

– Ja, det har vi.

 

– Hvordan har din forlovede reagert på alt dette?

– Hun var jo med til konsulatet i Pattaya, og er rimelig oppgitt over det hele.

 

LES: Ambassaden slutter å legalisere

 

Nesheim har helseproblemer som isjias, som gjør at et varmt klima er gunstig. Han sier at de vil fortsette å bo sammen:

– Men vi går jo glipp av rettigheter ved å ikke være gift, rettigheter som forsørgertillegg etc.

 

Nesheim hadde planer om å dra inn til Bangkok for å høre om ambassaden kunne gjøre et unntak for ham, men han har nå lagt denne turen på is. 68-åringen vil leve livet ut i Thailand. Han har solgt alt han hadde i Norge. Slekten hans er å finne på Vestlandet, så de er ikke til mye hjelp hvis han må til Oslo for å få stempler på dokumenter.

 

I frustrasjon postet han en melding på facebookgruppa «Norsk Thailand Forum», og fikk svar fra flere nordmenn som hadde havnet i tilsvarende situasjon og var oppgitte over regelendringene.

 

Utenriksdepartementet tilbyr seg å motta dokumenter til legalisering i posten, for deretter å videresende til angjeldende ambassade i Oslo. Men det hjelper ikke for nordmenn i Thailand, for den thailandske ambassaden i Oslo krever personlig fremmøte for å legalisere dokumenter.

 

Årsaken til problemene som har oppstått med UDs nye regler, er at Thailand er et av få land som ikke har underskrevet «Haag-konvensjonen om apostille», hvor land automatisk godtar hverandres dokumenter. Land som Malaysia, Singapore, Vietnam og Filippinene er blant de 82 landene som har underskrevet konvensjonen, men altså ikke Thailand.

 

Thailand er i så måte i dårlig selskap, siden det stort sett kun er fattige utviklingsland som har latt være å undertegne denne konvensjonen. De fleste landene befinner seg i Afrika, men nabolandene Laos, Myanmar og Kambodsja har heller ikke undertegnet.

 

Kjersti Rødsmoen

FINNE LØSNING: Ambassadør Kjersti Rødsmoen sier at de er innstilt på å finne en praktisk løsning. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Ambassaden i Bangkok henviser til UD når vi tar kontakt, men ambassadør Kjersti Rødsmoen svarte oss i ettertid på e-post:

– Jeg kan forsikre deg om at de utfordringene du peker på er formidlet til departementet. Ambassaden er alltid innstilt på å finne praktiske løsninger. Jeg har ikke noe mer å tilføye i dag annet enn at vi må avvente departementets tilbakemelding.

 

Av dokumenter som må legaliseres nevner UD bostedsattest, ekteskapsattest/prøvingsattest, fødselsattest, leveattest og vigselsattest for privatpersoner.

 

Vi stilte følgende spørsmål til kommunikasjonsavdelingen i UD:

– Nordmenn i Thailand er i en spesiell stilling, siden de bor i et av få utviklede land som ikke har undertegnet Haag-konvensjonen om postille. Vil dere være åpne for å gjøre unntak for slike land, slik at de fortsatt kan få sine ekteskapsattester etc. legalisert på den lokale norske ambassaden?

 

Pressetalsmann Per Bardalen Wiggen vil ikke gi noe direkte svar på dette spørsmålet Han skrive til oss via e-post:

– Fra 1. februar 2019 har ambassaden i Bangkok innskjerpet denne praksisen, som nå er i samsvar med internasjonal praksis (...). Denne praksisen gjelder for  land som ikke har signert Haag-konvensjonen om Apostille, og Thailand er blant disse.

 

Han fortsetter:

– Det er opp til det enkelte lands myndighet om det kreves personlig oppmøte eller ikke for å få et dokument legalisert. Spørsmål om dette må derfor stiles direkte til det enkelte lands myndigheter, i dette tilfellet thailandske myndigheter.

 

Vi spurte også om årsaken til regelendringene, men har ikke fått noe svar på det.

 

Vi har stilt spørsmål til den thailandske ambassaden i Oslo, angående om de er klar over at kravet om personlig fremmøte gjør at folk nå må fly til Norge kun for et stempel. Vi har også spurt om Thailand har noen planer om å bli  medlem av Haag-konvensjonen. Vi har foreløpig ikke mottatt noe svar.

 

I Norge har det i det siste være mye snakk om flyreiser til Thailand, fordi en forskningsrapport omtalte hvor mye CO2-utslipp som går med til feriereiser, og brukte turer til Thailand som et eksempel. Norske myndigheter forfekter stadig vekk at de er opptatt at miljøregnskapet, men her svikter det altså.

 

LES: (Forskning.no): Ferie i utlandet forårsaker enorme mengder CO₂

 

På konsulatet i Pattaya blir man nå møtt av følgende beskjed:

 

Ekteskap:

«For å inngå ekteskap i Thailand må den norske personen få utstedt «Certificate of No Impediment to Marriage» fra sitt skattekontor i Norge». De skriver at dokumentet må legaliseres av UD og thaiambassaden i Oslo for å kunne brukes i Thailand.

 

Førerkort:

«Konsulatet kan ikke lenger utstede dokumenter i forbindelse med å søke om thailandsk førerkort.» De skriver videre at bekreftelse på gyldig førerkort fås av Statens Vegvesen, som må legaliseres av UD og thaiambassaden i Oslo.

 

Her er opplysninger fra ambassaden i Bangkok i sakens anledning

(© Thailands Tidende 16. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)