[ annonse ]
Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november Illustrasjonsfoto: Max Pixel
9. oktober 2019

Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november

Skrevet av 
[ annonse ]

Slik det ble signalisert i mai i år, har regjeringen nå vedtatt at folk som bor her på årlig pensjonistvisum (Non-immigrant O–A «Long Stay» Visa) skal måtte ha privat helseforsikring som dekker inntil 400.000 baht for innleggelse samt inntil 40.000 baht for poliklinisk behandling pr år.

 

Oppdatering [10. oktober kl.12.30]: Artikkelen er oppdatert  med en presisering om at dette  pr i dag altså kun gjelder O-A visum, ikke O-visum. Mange norske pensjonister oppholder seg her på O-visum. Red.

 

Pr i dag gjelder dette kun de som har det årlige O-A-visumet. Mange pensjonister bor her på O-visum og fornyer det med hensyn på opphold som pensjonist. Disse er ikke inkludert i lovendringen, selv om begge typer visum brukes av pensjonister her. Utlendinger stiller nå spørsmål om når også O-visumet vil få krav om helseforsikring.

 

En statlig webside lister nå 13 forsikringsselskaper som tilbyr slike forsikringer. Da vi skrev om dette i mai var det sju. Vi gjorde da en sammenligning av prisene, og fant ut at med billigste selskap (Pacific Cross) så dreier det seg om ca. 51-54.000 baht i året for folk i alderen 61-70, og 70.190 baht i året for folk i alderen 71-75, som er høyeste alder. Pacific Cross har de samme prisene i dag som da vi sjekket sist, i mai.

 

Navakij har fortsatt de samme prisene som i vår, og folk i aldersgruppen 76-80 betaler 90.960 baht. Etter det blir de kastet ut av forsikringen.

[ annonser ]

 

Kun ett selskap (Viriyah) aksepterte tidligere folk over 80. Når vi sjekker nå, så har de endret betingelsene, og aksepterer kun folk inntil 70 års alder.

 

LES: Juntaen vil kreve helseforsikring for langtidsboende

LES: Mange utlendinger i Thailand positive til tvungen helseforsikring

 

På websiden til myndighetene er det også mulig å laste ned et skjema hvor man bekrefter at man har privat forsikring i et utenlandsk selskap. Denne skal underskrives av to direktører i forsikringsselskapet.

 

Den norske folketrygden passer ikke inn i dette systemet, og det står da heller ikke noe i loven om at man kan benytte offentlige helseordninger istedenfor privat forsikring.

 

Erfaringsmessig er thaiene flinke til å finne omveier rundt urimelige lover, så man må anta at det vil dukke opp løsninger for folk som ønsker å fortsette å bo her, men som ikke kvalifiserer for helseforsikring, enten på grunn av alder eller sykdomshistorie.

 

Loven kan du lese her (PDF), bla nedover for engelsk. I loven står det listet unntak for folk som flyttet hit før oktober 1998.

(© Thailands Tidende. 31. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)