[ annonse ]
Anders Bjom har jobbet i ti dager med å få til thailandsturen. Anders Bjom har jobbet i ti dager med å få til thailandsturen. Foto: Privat
7. august 2020

Flyr til Thailand i dag – har brukt 30.000 kroner allerede

Skrevet av 
[ annonse ]

Anders Bjom satte seg på flyet til Thailand kl. 12. i dag norsk tid, som en av de første nordmenn som kommer tilbake til Thailand etter virusutbruddet. Han forteller om mye styr for å overholde kravene, og priser som beveger seg oppover.

 

Rettelse: (16. august): Bjom bor på «The Salil Hotel Sukhumvit 5», ikke på «Salil Hotel Sukhumvit - Soi Thonglor 1». Dette er nå rettet i teksten. Red.

 

Anders Bjom (54) skal delta i en rettssak om foreldrerettigheter, og må derfor reise til Thailand nå. Siden han har en thailandsk datter, er han blant de få grupper utlendinger som nå har lov å reise til Thailand. Hvorvidt rettssaken i seg selv hadde gitt innreisetillatelse vites ikke, det er ikke spesifisert i noe av regelverket myndighetene har presentert.

 

Han satte seg på KLMs fly på Gardermoen kl. 12.00 i dag norsk tid. Etter en mellomlanding i Amsterdam kommer han til Bangkok i morgen, og bli transportert direkte til karantene i 14 dager.

 

Første gang han tok kontakt med KLM fikk han oppgitt prisen 495 euro (5300 kroner) for enveisbillett (Bjom ønsker kun enveisbillett i første omgang). Neste gang fikk han vite at det var KLM i Norge som skulle håndtere saken, og da var prisen plutselig 759 euro (8100 kroner).

[ annonser ]

 

Enda dyrere er karanteneoppholdet i Bangkok. De billigste hotellene var fullbooket da Bjom tok kontakt. Han endte opp med å bestille opphold på The Salil Hotel Sukhumvit 57. Prisen han betaler er 55.000 baht (16.000 kroner).

 

Den 54 år gamle blikkenslageren forteller at hotellet maste veldig på at han overførte pengene, så han gjorde dette for en uke siden. Han er usikker på hva som ville skjedd hvis han ikke hadde fått forsikring eller visum, eller hvis han hadde fått en positiv Covid-test. Ville han fått igjen pengene fra hotellet?

 

Bjom forteller at det er ekstra dyrt for familier å reise til Thailand. Et «familierom» for to foreldre og to barn i 14 dager på dette hotellet koster 202.000 baht.

 

54-åringen får ikke lov å ha besøk på hotellet. Han har via telefon spurt hva han har lov å gjøre disse 14 dagene, og fikk til svar at han måtte holde seg på rommet inntil resultatet av den første covid-testen var kjent. Hvis den er negativ, kan han slippe ut av rommet i små perioder på ca. 30 minutter av gangen, men altså kun på hotellområdet.

 

Det varierer veldig hvordan thaier overholder myndighetenes ulike covid-bestemmelser, så det kan tenkes at det etter hvert blir mulig å bevege seg litt friere på disse hotellområdene.

 

Vi holder kontakten med Bjom, og kommer tilbake med rapporter om hvordan karanteneoppholdet forløper seg. 

 

Forsikringen ble også dyrere etterhvert som han forhørte seg. Han har endt opp med Pacific Cross, og betaler 9998 baht for tre måneders helseforsikring som inkluderer dekning på inntil 100.000 amerikanske dollar for Covid-behandling, i tråd med thailandske myndigheters krav.

 

Bjom forteller at prisforvirringen til tross, var det enkelt å ha kontakt med forsikringskontoret i Bangkok. Agenten var hyggelig og snakket flytende engelsk. Kravet av dokumentasjon var en egenerklæring om helse på 4–5 sider, som Bjom sendte dem pr e-post.

 

– Hadde jeg vært over 65 ville det vært vanskeligere, forteller Bjom. – Da måtte jeg hatt en legeattest i tillegg.

 

Det måtte Bjørn Ole Fagermo, som vi skrev om 26. juli (link under). Han startet forberedelsene til thailandsturen tidligere enn Bjom, men reiser først 16. august. Han betalte hele 65.000 baht for forsikring i samme selskap, men da gjelder forsikringen et helt år. Pris på forsikring er også avhengig av hvor stor egenandel man velger.

 

LES: Fulgte UDs råd, nå er det dyrt og vanskelig å komme tilbake til Thailand (26. juli)

 

Fagermo forteller oss i dag at han har måttet skifte plan. Han flyr med Thai Airways fra Danmark istedenfor KLM fra Oslo. For å rekke covid-testen innen 72 timer må han tilbringe fire netter på hotell i Oslo. I Tromsø kunne han nemlig ikke få resultatet raskt nok, og skal isteden bruke Helse Oslo.

 

Et krav for å få innreise til Thailand er at man har et «Fit to Fly»-sertifikat og altså en negativ Covid-test maks 72 timer før avreise. Sistnevnte viste seg å være et vanskelig krav å overholde også for Bjom.

 

Bjom tok testen 70 timer før avreise, på en privat helseklinikk i Hegdehaugsvegen i Oslo, i nærheten av den thailandske ambassaden.

 

Likevel ble det knapt med tid for å få utstedt visumet. Han fikk vite resultatet av testen i går kl. 17. Ambassaden hadde fortalt ham at de ville være tilstede utover kvelden, slik at de kunne få verifisert testen og utstedt visumet.

 

Bjom forteller at det ble hele tre turer mellom ambassaden og helsesenteret før alt var i orden. Legen hadde ikke datert testen, og hadde heller ikke utstedt Fit to Fly-sertifikat.

 

Kl. 12 i dag satt han seg imidlertid på flyet på Gardermoen, med alle papirene i orden. Det var en lettet Bjom som nettopp bekreftet dette overfor oss.

 

Det har vært mange rapporter om utlendinger som har problemer med nettopp denne delen av kravet til thailandske myndigheter – en test innen 72 timer. 72-timersfristen gjelder for øvrig avreisetidspunktet, opplyser Bjom, ikke tidspunktet man lander i Bangkok.

 

Han betalte 975 kroner for testen og sertifikatet som bekreftet at han var i helsemessig stand til å fly («Fit to Fly»)

 

54-åringen forteller at kontakten med den thailandske ambassaden i Oslo har tatt mye tid. I starten gikk kontakten tungt. Hver gang han ringte måtte han forklare hele saken på nytt. Engelskkunnskapene hos staben var ikke alltid på topp. Ambassaden var heller ikke oppdatert på forholdene rundt karantene. De ga ham en liste med 13 hoteller, mens det faktisk er godt over 30 hoteller å velge mellom.

 

– De ble imidlertid OK å ha med å gjøre etter at det ble klart at jeg oppfylte kravene til innreise til Thailand, legger han til.

 

Fagermo, som vi skrev om 26. juli, gir for øvrig ambassaden mye ros for hvordan de har hjulpet ham.

 

Anders Bjom vet at det er én annen nordmann på denne flyvningen med KLM, en mann fra Kongsvinger. Ut over det tror han det er kun thaier.

 

Det har vært nordmenn som har reist til Thailand tidligere i sommer, men det har etter det vi erfarer i hovedsak dreid seg om diplomater samt noen ansatte i norske firmaer i Thailand. Ordinære turister har som kjent ikke lov å reise ennå, så da gjenstår det de med familie i Thailand, studenter og de med arbeidstillatelse eller elitekort.

 

LES: Unntakstilstand kan vare lenge – noen få nye grupper får slippe inn (22. juli)

(© Thailands Tidende. 7. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)