[ annonse ]
Lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet Gen. Somsak Rungsita forklarte hvorfor unntakstilstanden ikke kan avsluttes ennå. Lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet Gen. Somsak Rungsita forklarte hvorfor unntakstilstanden ikke kan avsluttes ennå.
22. juli 2020

Unntakstilstand kan vare lenge – noen få nye grupper får slippe inn

Skrevet av 
[ annonse ]

Unntakstilstanden er forlenget foreløpig til 31. august. Det jobbes med å åpne opp for noen utpekte utenlandske grupper, ble det opplyst på dagens pressekonferanse.

 

På pressekonferansen forsøkte myndighetene å rettferdiggjøre forlengelsen av unntakstilstanden med enda en måned. Politiske motstandere har vært kritiske, og hevder at unntakstilstanden er noe som brukes til å fortrenge politisk motstand, i tillegg til å bekjempe virus.

 

Dette ble hevdet av de ca. tusen ungdom som protesterte lørdag kveld i Bangkok, i aksjoner som også spredte seg til Chiang Mai.

 

Kritikken kan ha vært årsaken til at et punkt nå er fjernet fra unntakstilstanden. Det er ikke lenger forbud mot møtevirksomhet.

 

Pressetalsmann Dr. Taweesin sa at unntakstilstanden kun skulle brukes til tre ting:

[ annonser ]

* Kontrollere grensene

* Kontrollere at folk overholder 14 dagers karantene og

* Kontrollere hvilke virksomheter som har lov å holde åpent under virusangrepet.

 

Lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet (Secretary-General of the National Security Council) General Somsak Rungsita gikk på pressekonferansen i detalj om unntakstilstanden.

 

Han la ikke skjul på at unntakstilstanden kunne vare lenger enn ut august. Han fortalte at det jobbes med et nytt lovverk om smittsomme sykdommer som er strengt nok til at det kan brukes istedenfor en unntakstilstand.

 

Underforstått at hvis smittesituasjonen på verdensbasis ikke bedrer seg drastisk, så kan det bli unntakstilstand i Thailand inntil et nytt lovverk er vedtatt. Erfaringsmessig kan det ta lang tid å få vedtatt lover her.

 

Som man ser i vestlige land har myndighetene problemer med å sperre folk inne i sine egne hus, og enda større problemer med å sperre dem inne i offentlig karantene. Det problemet har ikke thailandske myndigheter under unntakstilstanden. De har vide fullmakter til å kontrollere folk og deres liv.

 

Karantene benyttes pr i dag kun for de som ankommer Thailand, være seg thaier eller utlendinger. Men ingen vet hva fremtiden bringer, og hva slags tiltak provinsene vil vedta om det kommer nye smitteutbrudd.

 

Erfaringen fra panikken i Rayong nylig har gjort at myndighetene nå sier at de har lært, og at de nødigst vil sperre ned hele provinser, men isteden sperre kun der man har funnet smitte. 

 

LES: To med diplomatpass og positiv covid-test skaper oppstyr

 

Panikkreaksjonen fra guvernøren i Korat da de fant tre personer med feber som hadde vært innom provinsen Rayong forteller det meste om hvor rede enkelte guvernører er til å lage tiltak. De tre viste seg å ikke ha coronasmitte, slik vi rapporterte (link under):

 

LES Kommentar: Panikk etter to smittetilfelle gir innblikk i fremtiden

 

Fremtiden her er derfor usikker, og folks rettigheter er altså ikke gjeninnstilt så lenge det er unntakstilstand. Man lever i praksis i et juntastyre, og den militært utgått regjeringen kan når som helst komme med strengere tiltak igjen, som å gjeninnføre møteforbudet.

 

Med null innenlands smitte i Thailand i snart to måneder kunne man tenke seg at regjeringen ville følt seg presset til å oppheve unntakstilstanden, men unnskyldningen nå er at smittetallene er høye i resten av verden, og man trenger unntakene for å sørge for at smitten ikke når Thailand – og samtidig har rette tiltakene rede hvis det kommer en smittebølge, som de tror vil komme.

 

Ellers ble det kommentert på pressekonferansen hvilke utlendinger som nå kan søke om å komme til Thailand.

 

Som før kan altså de med arbeidstillatelse og de med familie i Thailand søke. Nordmenn og andre med årsvisum, bolig el.l. i Thailand har fortsatt ikke lov å komme. 

 

Så jobbes det med å åpne opp i det små for andre:

 

Det jobbes med at det i fremtiden igjen skal kunne arrangeres møtevirksomhet i Thailand, men det betyr spesielle tiltak, siden folk bare besøker for en eller noen få dager, og det da ikke kan bli aktuelt med 14 dagers karantene.

 

Det foreslås at møter kan holdes i hoteller som allerede er registrert som karantenesteder. Forhandlinger i forretningslivet må skje med plast mellom. Det må være minste én smitteansvarlig pr ti møtedeltakere.

 

Det er sluppet opp for at 200 personer med elitekort får slippe inn. Pr i dag er det 10363 personer som har dette kortet.

 

LES: Nordmann var blant de første som hadde Elite Card – men er det verdt pengene?

 

Det skal også slippes opp for utenlandske filmteam. Landet tjente i fjor hele 4,8 milliarder baht på dette, og det var ca 800 filmteam som var på besøk. Det blir imidlertid som alltid krav om 14 dagers karantene, så spørsmålet er hvor mange team som vil møte opp under slike forhold.

 

Det er ca. 120.000 personer av typen ufaglært arbeidskraft fra nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja som venter på å komme tilbake til Thailand for å jobbe, hovedsakelig innen konstruksjon og i næringsmiddelindustrien. Drøyt 69000 har allerede visum og arbeidstillatelse, resten ønsker å søke om dette.

 

Det jobbes med alternative karanteneformer for disse, med flere personer pr rom, slik at det skal bli billigere enn dagens løsning på minst 20.000 baht for en 14 dagers karantene. Fremmedarbeidere fra naboland har ikke råd til å betale dette. Det ble sagt at det på ingen måte ville bli lov å bevege seg utenfor karanteneområdet.

(© Thailands Tidende. 22. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)