[ annonse ]
Nordmannen er nå etterlyst av Interpol. Nordmannen er nå etterlyst av Interpol.
21. september 2019

På rømmen... men kunne han kjøpt seg fri?

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmannen som er siktet for drap på en britisk statsborger i Phuket er nå etterlyst av Interpol. Hans advokater lekte med ideen om å kjøpe ham fri fra fengselsstraff, men er det mulig? Egentlig ikke, ifølge en advokat vi har intervjuet, men det skjedde likevel for noen få måneder siden.

 

Nordmannen i 50-årene, som er siktet for drap i Phuket 21. august, er nå offisielt på rømmen. Han unnlot å melde seg til politiet som avtalt 2. september. Han hadde fått kausjon mot en sum på 200.000 baht. Politiet har passet hans i forvaring.

 

Det var i begynnelsen av august nordmannen og hans samboer dro på ferie til Phuket. 21. august, to dager før den planlagte hjemreisen, kom han i krangel med en britisk mann av indisk opprinnelse på naborommet. Det skjedde kl. 4 om natten.

 

Nordmannen skal ha tatt seg inn på britens rom, etter krangel om lydnivå. Mannen, som var i 30-årene og på ferie med kone og barn, skal ha stukket nordmannen i skulderen med en smørkniv, mens nordmannen holdt briten i et kvelertak, som førte til mannens død.

 

I en artikkel hos TV2 11. september antyder nordmannens advokater – en norsk advokat som hadde reist til Phuket, samt en thailandsk advokat –  at han kunne kjøpe seg fri fra fengselsstraff. «Nordmannen kan unngå fengsel om hans advokater blir enig med offerets pårørende», står det i innledningen til artikkelen. Nordmannens thailandske advokat antyder en sum på to millioner baht.

[ annonser ]

 

Muligens har disse advokatene tatt utgangspunkt i en mye omtalt sak i Thailand i år, som til slutt ga kun betinget fengsel for en forretningsmann som drepte to personer under fyllekjøring. Han betalte 45 millioner baht til de etterlatte.

 

LES: Betalte 45 mill – drapstiltale droppet

 

drap

Faksimile: Webavisen «The Thaiger» 13. april i år. Saken var hentet fra den thaispråklige avisen Daily News.

 

Opprinnelig snakket pressen om dødsstraff for mannen. Men det endte altså uten fengselsstraff, kun betinget fengsel.

 

Men hva gjør man for å slippe fengsel? Her er hva mannen gjorde, etter å ha fått summet seg litt: Han innrømmet skyld, gråt på tv, gikk i tempel, ba nasjonen om unnskyldning, og – ikke minst – begynte å strø om seg med penger. Han skal ha betalt 45 millioner baht til barna til ekteparet han drepte, samt gitt dem et stipend på ti tusen baht pr måned å leve av.

 

Denne pr-kampanjen hadde sin effekt, til og med på media, som publiserte smilende bilder av de to tenåringsjentene som nå var uten foreldre, men som hadde sin økonomi sikret for resten av livet. Faren hadde oberst grad i politiet, så de ville nok klart seg uansett, men nå slipper de å gjøre et slag resten av livet.

 

På sosiale medier ble det stilt spørsmål om det kun var de etterlatte som nøt godt av denne pengestrømmen. Det svaret får man nok aldri vite, men faktum er at domstolen droppet tiltalen om uaktsomt drap og endte opp med råkjøring og fyllekjøring med døden til følge.

 

Dette kom omtrent samtidig med myndighetenes kampanje mot fyllekjøring, og uttalelser om at det heretter vil bli fengselsstraff for folk som blir tatt i promillekontroll. Hittil har det vært snakk om bøter. For folk med penger, for eksempel utlendinger, har det vært snakk om ekstra store «bøter», for å slippe ut av varetekt raskt.

 

Men når retten med denne saken har signalisert at ikke en gang drap via fyllekjøring skal gi fengselsstraff, så blir det nok mange advokater landet rundt som vil argumentere hardt for at deres klienter, som er tatt for fyllekjøring – uten å skade noen – heller ikke skal havne i fengsel.

 

Vi tok en prat med en thailandsk advokat, som har flere tiårs erfaring fra både sivil og kriminell rett. Han har liten tro på at nordmannen kunne kjøpt seg fri for fengselsstraff, selv om det kan være mulig å få redusert straff.

 

– Vi har lest at hvis nordmannens advokater blir enige med britens kone om et pengebeløp, så kan han slippe straff.

– Dette stemmer ikke. Selv om man betaler penger til offeret får man fortsatt straff. Men domstolen kan ta pengebeløpet med i betraktning i straffeutmålingen.

 

– Hva med mannen som betalte 45 millioner baht i sommer?

– Dette er ikke samme typen tiltale. Men det kan altså være til hjelp hvis det betales penger til ofret.

(© Thailands Tidende. 21. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)