[ annonse ]
Vil ta betalt for plastposer fra januar Foto: Random Retail, Flickr
11. oktober 2019

Vil ta betalt for plastposer fra januar

Skrevet av 
[ annonse ]

Supermarkeder og kiosker vil fra nyttår ta betalt for plastposer. Myndighetene lanserer det som et «forbud» mot plastposer, men etter det vi forstår vil de fortsatt være tilgjengelig for noen baht pr stykk. I 2021 kommer forbudet på utendørsmarkeder.

 

Ifølge Ocean Conservancy er det fem land som bidrar til 60 prosent av all plastikk i havene, nemlig Kina, Indonesia, Filippinene, Vietnam og Thailand. Dette er ikke thailandske myndigheter stolte av, og kommer med ulike tiltak for å redusere forurensningen. De har en stund samarbeidet med supermarkeder og kioskkjeder.

 

43 aktører er nå blitt enige om å ikke tilby gratis plastposer etter nyttår. Dette inkluderer alle de store supermarkedkjedene, 7-Eleven og Familymart.

 

Selv om dette fremstilles som et forbud, så vil det ifølge Bangkok Post være plastposer tilgjengelig til 2–3 baht pr stykk.

 

The Mall Group begynte 3. juli å ta betalt 1 baht pr plastpose

[ annonser ]

 

Et prøveprosjekt hos Tesco Lotus gjennomføres nå. Den 4. i hver måned får man papirposer istedenfor plastposer. De koster ingen ting.

 

I Norge har Faktisk.no funnet ut at det ikke nødvendigvis er noen fordel med papir, og at papirposer krever mer vann og energi for å produseres. Plastposer er dessuten viktig for søppelhåndtering.

 

I Thailand kan regnestykke bli annerledes, grunnet at thaiene har en større tendens en f.eks. nordmenn til å kaste fra seg plast i naturen.

 

LES: Sintef skal hjelpe Thailand med plastproblemene 

LES: Sa opp jobben for å samle plast i Thailand

LES: Bedriftsleder i Thor Heyerdahls miljøfotspor

 

Kommentarartikkelen i Bangkok Post spør seg imidlertid om dette «forbudet» er så rettferdig. Det er enkelt for folk med privatbil å få med seg varer, uansett om de er pakket eller ei. Men hva med fattige folk som bruker offentlige transportmidler? De forurenser mindre enn andre, siden de ikke har bil, men må slite med å få varene de kjøper hjem.

 

Fra og med 2021 skal det bli et forbud mot plastposer på utendørsmarkeder. Det er uvisst om det også der kun blir forbud mot gratis poser, men at de blir tilgjengelig mot en avgift på noen baht.

 

Uansett er et forbud på utendørsmarkedene noe som vil kreve en helt annen oppfølging, hvis myndighetene ønsker at forbudet skal være effektivt. Utendørsmarkeder styrer seg selv i stor grad, og følger ikke alltid landets lover og regler til punkt og prikke. 

(© Thailands Tidende. 11. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)