1. april 2014

Løshundene i Cha-am herjer videre

Skrevet av 

Myndighetene jobber med enkelttiltak, men nordmenn i Cha-am mener tiltakene ikke er tilstrekkelige til å få bukt med problemet.

 

møtet med nordmennene 19. februar lovet myndighetene å komme med en respons innen en måned. Vi tok kontakt med avdelingssjef Dr. Sirilak ved Helse- og miljøvernavdelingen i Cha-am. Hun kunne fortelle at de var i ferd med å respondere på henvendelser om mannevonde hunder. Det skal i skrivende stund være tatt flere slike dyr. Siden Cha-am ikke har noe sted å oppbevare løshunder blir slike dyr tatt hånd om av helsedepartementet i Bangkok, som finner plasser å oppbevare dyrene.

Videre opplyser Dr. Sirilak at de har satt av datoen 9. april til sterilisering av hunder i området nære stranda i Cha-am.

– Hvor mange hunder rekker dere å sterilisere på en dag?

– Det varierer, men normalt kan det dreie seg om ca. 60 hunder.

I forrige utgave av Thailands Tidende skrev vi at det anslås å være 3000 løshunder i Cha-am.

Dr. Sirilak sier at det i langtidsplanen til Cha-am er budsjettert med å opprette et sted for oppbevaring av løshunder. Langtidsplanen er på fem år. Doktoren sier imidlertid at dette er avhengig av støtte fra befolkningen i Cha-am.

[ annonse ]

Dr. Sirilak sa at hun fikk inntrykk av at nordmennene på møtet 19. februar mente at løshundene var et problem som myndighetene i samarbeid med turistindustrien burde løse, og at turistene selv ikke hadde mye de kunne hjelpe til med.

– Er det også thailandske turister som klager over løshunder?

– Ja, det har forekommet. Thaiene generelt er litt mer forståelsesfulle, og ser hva slags restriksjoner myndighetene står overfor.

 

– Ute av kontroll

Tom Rettum har på vegne av nordmenn i Cha-am vært i kontakt med helseavdelingen i kommunen flere ganger etter møtet. Han forteller at det bare de siste ukene er flere nye turister som er blitt bitt. Han synes ikke det ser veldig lovende ut:

– De snakker mest om å vaksinere hunder, lite om sterilisering, sier Rettum. – Når man ser hvor mange valper som til stadighet fødes i området så må alle skjønne at dette problemet er ute av kontroll.

Rettum har vært i kontakt med Orkideekspressen. Markedssjef Marit Grøtting opplyser at de er klar over hundeproblemet. Hun skriver: «Vi tok det opp med Long Beach Cha-am for et år siden, og de tok det opp med myndighetene».

Grøtting skriver videre at hundeplagen ødelegger veldig for turistnæringen i Cha-am og at de denne uken igjen vil ta saken opp med hotellet Long Beach.

Vi har snakket med Dr. Prakasit Chomchuen ved det offentlige sykehuset Cha-am Hospital. Han har statistikk fra akuttmottaket i månedene november, desember og januar. På disse tre månedene var det i alt 477 mopedulykker. 49 av ulykkene – ti prosent – involverte løshunder. I 38 av de 477 ulykkene var utlendinger involvert. Statistikken sier ikke noe om hvor mange av disse som skyldtes løshunder, bortsett fra en merknad for novembertallene, hvor det står at fire av åtte ulykker som involverte utlendinger skyldtes løshunder.

(Thailands Tidende utgave 4/2014 – 1. april 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge