[ annonse ]
Kong Vajiralongkorn mottar velsignelse fra juntageneral Prayuth Chan-ocha. Kong Vajiralongkorn mottar velsignelse fra juntageneral Prayuth Chan-ocha. Faksimile: Channel 3
5. mai 2019

Kroningen: Enorme rikdommer og originale tradisjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Kun sju prosent av thaier har opplevd noen kroningsseremoni tidligere. Den gir et sjeldent innblikk i hva slags tradisjoner dette landet har. Seremonien vises på alle tv-kanaler og streames live på internett.

 

Det er nøyaktig 69 år siden forrige kroningsseremoni i Thailand, 5. mai 1950. Da ble Vajiralongkorns far Bhumibol kronet, etter å vært konge i nesten fire år. Bhumibol døde 13. oktober 2016, og sønnen Vajiralongkorn (66) tok da over arvefølgen. Kun 4,9 millioner thaier er over 69 år og var født før kroningen i 1950.

 

LES: Kong Bhumibol er død – ett års sørgeperiode

LES: Thailands kongefamilie

 

Denne seremonien gir et sjeldent innblikk i gamle thailandske tradisjoner, og disse tre dagene er fulle av symbolikk. Kongens krone, som veier 7,3 kilo, består av store mengder gull og har en indisk diamant på toppen. Kappen han er iført er også meget tung, og er sydd med tråder av gull. Ritualene som benyttes har mange hundre års historie, og er en blanding av hinduistiske og buddhistiske tradisjoner. Vi anbefaler en artikkel hos Wikipedia for detaljer om kroningsseremonien.

 

[ annonser ]

Kroning

KRONEN: Kong Vajiralongkorn med den 7,3 kilo tungen kronen. Hans nye kone, dronning Suthida, til venstre. Nederst i høyre bildekant sees kronprinsesse Sirindhorn. (Faksimile: Channel 3)

 

Det er åpenbart et varmt antrekk kongen er iført. Vi ser at viftene går for fullt i den direktesendte seremonien. Det er 37 grader og sol på en av årets varmeste dager i hovedstaden.

 

Mange gater i Bangkok er stengt disse dagene, så de som planlegger en tur til hovedstaden bør først sjekke hvor de kan ferdes.

 

Kroning

PROSESJON: Prosesjon i Bangkok. Mange gater er stengt denne helgen. (Faksimile: Channel 3)

 

Mange thaier har reist inn til hovedstaden for seremonien. Men det arrangeres også markeringer i andre byer. I Pattaya blir Beach Road stengt hele mandagen for seremonier. 

 

Den thailandske kongen er ifølge mange estimater verdens rikeste monark. Ifølge Forbes kontrollerer han verdier til 950 milliarder baht (260 milliarder kroner).

 

Prem Tinsulanonda (98), statsminister på 80-tallet og leder av kongens Privy Council, var en viktig deltaker i seremonien, sammen med juntageneral Prayuth Chan-ocha.

(© Thailands Tidende. 5. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)