[ annonse ]
Prinsesse Ubolratana Mahidol. Prinsesse Ubolratana Mahidol. Foto: Den thailandske stat
8. februar 2019

Valgkampen: Kongen sier at søsteren ikke kan stille

Skrevet av 
[ annonse ]

SISTE: Rett før kl. 23 i går kveld kom det en kunngjøring fra Kongen som ble offentliggjort via thailandske medier. I kunngjøringen skriver han at søsteren ikke kan stille til valg.

 

[9. februar 2019 - 05.00]: Det står at selv om Prinsesse Ubolratana sa fra seg sin kongelige tittel, så lever hun som en del av Chakri-dynastiet, og det ville være høyst upassende, og i strid med kongelig tradisjon og nasjonens kultur, at et sentralt medlem av Kongefamilien skulle være involvert i politikk på noen som helst måte.

Det står også at dette er fastlagt i grunnloven, at Kongen står utenfor all politikk, og det inkluderer også Dronningen, Kronprinsen og Kongens nærmeste familie, som må opptre politisk nøytralt.

Gårdagen ble en særdeles aktiv dag for thaier i politikken, og også ordinære thaier, som kommenterte kandidaturet flittig på sosiale medier.

Politiske kommentatorer påpekte det høyst usedvanlige ved at et medlem av Kongefamilien, som ifølge loven ikke kan kritiseres, skulle stille i en valgkamp mot ikke-kongelige motstandere.

 

===== Opprinnelig artikkel: =====

 

[ annonser ]

Det er nettopp blitt klart at det blir en uvanlig valgkamp i Thailand frem mot valget 24. mars. Det var ingen stor overraskelse av dagens juntageneral kunngjorde sitt kandidatur i dag, men at Kongens eldste søster også blir statsministerkandidat, slo ned som en bombe i befolkningen.

 

Kongelige i Thailand har i nyere tid ikke involvert seg direkte i politikken på denne måten, så dette er upløyd mark. Det som er viktig å vite i denne sammenhengen, er at det i Thailand er strengt forbudt å kritisere kongelige personer. Loven om majestetsfornærmelse benyttes stadig vekk og har en strafferamme på hele 15 års fengsel. 

 

Dagens junta har gjennom snart fem år satt seg opp som en beskytter av kongehuset, og forfulgt mange personer de mener har uttalt seg negativt om kongehuset. Nå må altså juntageneral Prayut Chan-o-cha navigere de samme juridiske farvannene selv, etter at han i dag ble lansert som statsministerkandidat for partiet Phalang Pracharat.

juntageneralen

STILLER: Chan-o-cha var forventet å stille til valg, men ventet til siste frist med å erklære. (Foto: Пресс-служба Президента России)

 

Prinsesse Ubolratana Mahidol har akseptert nominasjonen på vegne av et parti, Thai Raksa Chart, som skal ha sterke bånd til to styrtede statsministere, søsknene Thaksin og Yingluck Shinawatra, som ikke akkurat er noen favoritter hos den nåværende juntaen. Det gjør ikke valgkampen mindre interessant. 

 

Det finnes en tredje kandidat som også vil ha et ord med i laget. Det er tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, som stiller for Demokratene, som har hatt regjeringsmakten mange ganger i Thailand.

 

LES: Det blir valg 24. mars

 

Prinsesse Ubolratana Mahidol er det eldste av Dronning Sirikit og avdøde Kong Bhumibols fire barn. Hun sa fra seg sine kongelige rettigheter i 1972 da hun giftet seg med amerikanske Peter Ladd Jensen, som hun traff under studier ved MIT. De fikk tre barn og prinsessen bodde i USA i 26 år til hun ble skilt i 1998 og returnerte til Thailand. Et av barna, autistiske Khun Bhumi Jensen, døde under tsunamien i 2004. De to andre barna er Khun Ploypailin Mahidol Jensen og Khun Sirikitiya Mai Jensen.

 

LES: Thailands kongefamilie

 

I Thailand tok prinsessen raskt opp kongelige oppgaver. Hun er kjent for sin kunstneriske sans. Hun har spilt inn sanger og hatt store roller i filmer her. Hun har også startet ulike kampanjer, hvorav «To be number One», kanskje er den mest kjente. Den dreier seg om bekjempelse av narkotikamisbruk.

(© Thailands Tidende 8. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)