Drøyt hundre engasjerte deltakere på Jomtien Garden Hotel. Drøyt hundre engasjerte deltakere på Jomtien Garden Hotel. Foto: Helge Heyerdahl
16. mars 2017

Livlig ambassademøte på Jomtien

Skrevet av 

Drøyt hundre nordmenn møtte opp på dagens informasjonsmøte på Jomtien Garden Hotel. Det manglet ikke på spørsmål fra salen, ei heller på gode råd fra fem ambassademedarbeidere. Av temaer som ble tatt opp kan nevnes reiseforsikring, nødlidenhetslån, 7-dagersvisum og familiegjenforening, Multiple Entry til Norge, farskapssaker og nye websider.

 

Normalt er det fire slike informasjonsmøter pr år – spredt rundt om i Thailand – men etter at NAV nå har bestemt at de ikke lenger vil møte nordmenn i utlandet, ble årets møter opprinnelig avlyst. I ettertid ble det imidlertid bestemt at det stedet med flest nordmenn – Pattaya – fortjente å få besøk av ambassaden.

Uten NAV og Helfo tok ambassaden seg av de fleste problemstillinger, og informerte grundig om mange saksområder. Det var lagt opp til at man kunne stille spørsmål underveis, og det dukket opp noen titalls spørsmål. Praten gikk også lett under pause med kaffe og kaker, og etter møtet var det rom for å ta opp personlige saker og søke om pass for de som hadde varslet om dette på forhånd.

 

Ambassadeansatte

Ambassadeansatte informerte, fra venstre Anne-Marie Hauslo, Halvard Estensen, Einar Svanøe og Merete Alvestad Henriksen. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

[ annonse ]

Ny webside

Den største nyheten på møtet var at ambassaden har fått ny webside. Praktikant Ingvild Kvinnsland har ansvaret for både facebooksiden og den nye websiden, og hun informerte om innholdet. Det meste av innholdet er, som før, på engelsk, men det er en seksjon for nordmenn til høyre på forsiden. Kvinnsland ba om tilbakemeldinger hvis det var noen som følte at det manglet informasjon på siden, spesielt ting som lå på de gamle sidene som man ikke finner igjen.

 

– Husk reiseforsikring!

En av deltakerne på møtet var lege Terje Erlid (Les: Skremmende bok om forsikringsløse), som er kjent som mannen som henter hjem alvorlig skadde nordmenn fra Thailand og andre steder i verden. Han tok ordet og sa at hvis man ikke har råd til reiseforsikring har man heller ikke råd til å feriere i Thailand. Klar tale. Det ble også påpekt at noen folk misforstår dette med helårs reiseforsikring. Navnet til tross så gjelder den kun reiser av en viss varighet, normalt 45 eller 60 dager.

 

Terje Erlid

Lege Terje Erlid formante om aldri å reise til Thailand uten reiseforsikring. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

– Ikke lenger behov for 7-dagersvisum

Ambassadesekretær Halvard Estensen sa i sitt foredrag at det ikke lenger var behov for å søke om såkalt 7-dagersvisum. Årsaken er at UDIs behandlingstid for familiegjenforening nå var gått så mye ned at den er kortere enn ambassadens behandlingstid for 7-dagersvisum.

Estensen kunne også fortelle at hele 95 prosent av alle avslagene på familiegjenforening skyldes at den norske referansen har for lav inntekt. 

 

Thailand tilbake i grønn gruppe?

Når det gjelder thaiers søknader om besøk i Norge, så ble som kjent Thailand flyttet vekk fra såkalt «grønn gruppe» i fjor (les: Vanskeligere å få med kjæreste til Norge). Det gjorde det vanskeligere å få visum, spesielt for nye kjærestepar uten særlig historie å vise til. Estensen sa imidlertid at det ikke var noe i veien for at Thailand igjen ville havne i grønn gruppe, for eksempel i år eller i 2018, uten at han hadde noen konkret informasjon om dette.

 

Visum med Multiple Entry til Norge

Flere av deltakerne ønsket seg muligheten til å søke om visum til Norge for sine samboere for mer enn 90 dager, og da ble det opplyst at det finnes en mulighet som heter Multiple Entry. Første gang kan man få et slikt visum gjeldende for ett år, dernest tre og deretter fem år. For thaier er det imidlertid aktuelt med maksimalt fire år, fordi deres pass kun er gyldig i fem år.

 

Problemer med farskap

Vi fikk også vite at en del norske fedre har problemer med å få registrert sine avkom som norske statsborgere. Det gjelder i hovedsak de som er registrert som bosatt i utlandet og som ikke er gift med barnets mor. I slike tilfeller er det sterke krav til dokumentasjon, noe som kan være problem å fremskaffe i landene i regionen her.

Det er også en regel som sier at norske statsborgere som ikke har bodd minst to år i Norge før fylte 22 år mister statsborgerskapet. Flere har vært utsatt for dette. Det er mulig å søke om unntak, men da må det dokumenteres en solid tilknytning til Norge.

 

Vanskelig med nødlidenhetslån

Anne-Marie Hauslo orienterte om ulike akspekter, deriblant nødlidenhetslån (les: Vanskelig å få nødlidenhetslån). Ambassaden får med jevne mellomrom besøk av nordmenn som verken har penger, billett hjem eller forsikringer. Mange av disse tror at de vil få hjelp på ambassaden. Det er imidlertid ikke så lett. De som har fast inntekt eller trygd kan få nødlidenhetslån til å komme seg hjem mot at dette betales tilbake som trekk i månedlige utbetalinger. Før slike lån gis skal imidlertid alle andre muligheter være prøvd, inkludert kontakt med familien hjemme i Norge.

For øvrig ble det klargjort at arbeidsavklaringspenger ikke regnes som inntekt, og at de som mottar slike midler uansett er pålagt å oppholde seg i Norge.

 

Hva om du blir syk?

Ellers gikk ambassaden gjennom saksgangen når medlemmer av folketrygden i Norge blir syke i Thailand: Når du kommer til sykehuset gir du passet til sykehusadministrasjonen, som skal være kjent med at de skal ta kontakt med ambassaden. Ambassaden på sin side får bekreftet medlemskapet hos Helfo, og melder tilbake til sykehuset. Hvis du blir syk i helgen må du finne deg i å vente til utpå ettermiddagen på mandag før Helfo kan bekrefte ditt medlemskap (les: Nordmenn får ikke bekreftet NAV-medlemskap i helgene).

Etter ti dagers innleggelse på sykehus må man ha ny legerapport og ny bekreftelse fra Helfo.

Ambassaden anbefalte folk å ha helseforsikring i tillegg til frivillig medlemskap i folketrygden, da dette kun dekker inntil 3610 kroner pr døgn. De nevnte ikke at privat helseforsikring kan være veldig dyrt når man kommer opp i høy alder, og at det kan være et alternativ å reise hjem til Norge for å få behandling.

 

Etter at ambassadepersonellet var ferdig hadde sjømannsprest Ragnvald Seierstad en redegjørelse for kirkens arbeid.

Seierstad og Kvinnsland

Sjømannsprest Ragnvald Seierstad og ambassadepraktikant og webansvarlig Ingvild Kvinnsland. (Foto: Helge Heyerdahl)

(© Thailands Tidende. 16. mars 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge