[ annonse ]
Edgar Skjønhals har arrangert turer til Thailand i 37 år. Edgar Skjønhals har arrangert turer til Thailand i 37 år. Foto: Dag A. Ekeberg
10. mars 2019

– Skamfullt dårlig driks fra nordmenn

Skrevet av 
[ annonse ]

Edgar Skjønhals, grunnlegger av Orkideekspressen, sier at nordmenn ikke er generøse med driks, og det skyldes at Thailand har fått ordet på seg for å være billig. Han sier det er skamfullt når nordmenn ikke gir driks – eller kun 20 baht – etter en thaimassasje, og langt under ti prosent på restauranter.

 

Skjønhals har arrangert reiser til Thailand i 37 år. Det er Cha-am som er hovedsetet til reisegründeren når han er her, og han kjenner godt til forholdene i massasjesalonger i Cha-am.

 

– Får massøsene du kjenner i Cha-am mye driks? Og blir sluttresultatet i form av total månedslønn mye å leve av?

– Jeg svarer ut fra mitt nedslagsfelt i nordre del av beachroaden fra Max restaurant til og med Soi Longbeach, ofte kalt Oslogata. De får ikke mye tips, skamfullt lite til tider. Noen gir 20 baht, andre gir 100. Jeg hører også at folk pruter på prisene. Skamløs oppførsel!

 

– Er nordmenn etter din erfaring generøse med driks i Thailand?

– Nei, tror de holder seg langt under ti prosent på restauranter også. Thailand har fått ord på seg for å være billig. Det gir seg også utslag i tips.

[ annonser ]

 

– Hva synes du man burde gi i driks for en time med thaimassasje til 200 baht?

– Når jenta kun  får 100 baht for en times beinhard  jobb, bør hun minst få 100 i tips. Hjemme i Bergen koster en times thaimassasje 600 kroner.

 

LES: Skjønhals: – Har brakt hundretusener til Cha-am

 

Mange massasjearbeidere har ingen fast lønn, men får en prosentandel (ofte femti prosent) av prisen for massasje. Men det er for mange ingen helårsjobb. Utenfor høysesongen oppholder mange seg på hjemstedet.

I januar 2018 publiserte Thailands Tidende en driksguide, som ga nivåer for minimum driks, normalt driks og god driks for en del ulike tjenester i Thailand. Her var normalt driks for massasje satt til 100 baht.

 

LES: Gir du nok driks? Thailands Tidendes driksguide

LES: Lederartikkel: Prute eller gi driks?

 

Nylig var Skjønhals med to damer fra en massasjesalong til hjemstedet deres i Lopburi, seks timer nord for Cha-am. Dette var noe han har hatt planer om lenge. Han ble sjokkert over de fattige forholdene.

Han sier at han ikke en gang orket å snakke om opplevelsen de første dagene, det var for hjerteskjærende. Etter hvert postet han en melding på sin facebookside.

 

– Jeg ble helt slått ut av fattigdommen på landsbygda, og gråt mine modige tårer da jeg kom på hotellet søndag kveld.

 

Skjønhals forteller om et hus uten møbler, med bastmatter å sove på, og med kun den enkleste i form av kjøkken og toalett. Og ikke innlagt vann, selvsagt.

– Fra slike livsvilkår kommer jentene i massasjen i Cha-am, de eneste som har en jobb i en stor familie. Jeg telte fire voksne og tre barn, hvorav to var foreldreløse. Moren død av brystkreft, faren stakk sin vei fra ansvaret for barna. 

 

– Norge er ett av få land som har opplevd en nedgang i besøkende til Thailand de siste årene. Hva tror du det skyldes?

– Den lave kronekursen. Cheap Charlies reiser mindre hit av den grunn. Thailand er fremdeles rasende rimelig. Men når noen klager på at en pils koster 65 baht mot i går 60 baht, da kan de være hjemme. Der er'n jo så billig så...

 

LES: Færre nordmenn og svensker til Thailand

 

Han legger til at da han startet å arrangerer turen til Thailand, i 1982, kostet en flybillett tur/retur Bangkok 7000 kroner. Det tilsvarer ca. 21.000 kroner i dag når man legger konsumprisindeksen til grunn, så reisen er blitt mye billigere. 

 

– Hvordan er interessen for thailandsreiser hos Orkideekspressen nå sammenlignet med tidligere år? 

– Den holder seg stabilt. Vi selger bare pakker med fly, transport og gode hoteller, les kvalitet.

 

Det blir dansegalla igjen i Cha-am i november, opplyser Skjønhals. Der er det adgang både for de som reiser med Orkideekspressen og andre som måtte ønske en tur på dansegulvet.

(© Thailands Tidende 10. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)