[ annonse ]
GRENSE PÅ 6000:De fleste større flyplasser er et Mekka for de som liker å handle dyre ting. GRENSE PÅ 6000:De fleste større flyplasser er et Mekka for de som liker å handle dyre ting. Foto: Terje Engø
1. november 2016

Kjenner du alle tollreglene?

Skrevet av 
[ annonse ]

Tollvesenene i Norge og Thailand har en haug med regler, blant annet om kniver, piratkopier, poteter, avskårne orkideer, kontanter – og selvsagt alkohol. Det norske regelverket er nok til dels kjent, men kjenner du det thailandske?

 

Thailandske regler

Reisegodsets verdi

Thailandske regler varierer med hvilket visum du har. Ifølge turistmyndighetene (Tourism Authority of Thailand) kan en person som reiser inn som turist ha med seg gjenstander til en verdi av 80.000 baht. Dette skal være gjenstander til personlig bruk, ikke kommersielle produkter for videresalg.

Hvis reisegodset overstiger 80.000 baht i verdi skal du ifølge lovens bokstav måtte betale toll. Det synes imidlertid ikke som om tollerne i Thailand følger grensene i noen særlig grad. Mange reisende har åpenbart med seg høyere verdier enn denne grensen. 

De som bor i Thailand og vil være på den sikre siden, kan deklarere verdifulle gjenstander når de forlater Thailand. Da får de i hvert fall ingen problemer ved returen til Thailand. Man deklarerer dette ved å ta med gjenstandene inn på tollkontoret på flyplassen. Du må også bringe med deg boardingpass, billett og pass. Det forutsettes at gjenstandene har vært brukt og at det er serienummer på gjenstander hvor dette er normalt.

 

[ annonser ]

Kontanter

En enkeltperson kan ta med seg inntil 50.000 baht i sedler inn i Thailand. For familier er grensen 100.000 baht. Det er ingen grense for hvor mye du kan ta med av andre valutaer, men har du kontanter verdt mer enn 20.000 amerikanske dollar må pengene deklareres i tollen.

Ved utreise gjelder de samme reglene. Du kan altså ikke ta med deg mer enn ca. 165.000 norske kroner ut av Thailand uten å deklarere dette.

Når det gjelder reiser fra Thailand til naboland samt Vietnam og Yunnan Province i Kina, er det høyere grenser. Det trengs ikke deklarasjon hvis beløpet ikke overskrider 450.000 baht. Beløp mellom 450.000 baht og to millioner baht må deklareres.

 

Forbudte produkter

Det er ikke lov å ta med seg Buddha-figurer ut av Thailand med mindre figurene åpenbart er laget som suvenirer. Det er heller ikke lov å ha med seg mer enn én amulett. Egne regler gjelder hvis du kan vise at du er buddhist.

Mindre kjent er det at det også er forbudt å ta med seg  gjenstander prydet med det thailandske flagg – både ut av Thailand og på innreise.

Når det gjelder import og eksport av kunst og antikviteter bør du kontakte Department of Fine Arts. Der kan du søke om tillatelse på forhånd. Hva som er antikviteter eller kunst er vagt formulert i reglene, men det kan være lurt å forsøke å holde seg på rett side av loven. Blir en stoppet ved utreise kan en miste både flyet og bli bøtelagt.

 

Piratkopier forbudt

Det er forbudt å ta piratkopier med seg inn eller ut av Thailand. Loven er klinkende klar, men det er like klart at det kryr av turister som kjøper piratkopier i Thailand og tar med seg hjem. Vi antar at dette ikke prioriteres av myndighetene så lenge det er varer til privat bruk.

 

Kniver kan være våpen

En skal være forsiktig med å ha med seg kniver til Thailand. Norske jakt- og fiskekniver kan fort bli definert som et våpen.

Våpen kan en ha med i tilfelle de skal brukes i konkurranse eller lignende. Men de må deklareres ved ankomst.

 

Alkohol og tobakk

Thailandske regler for import av alkohol er enkle. Du kan ha med 1 liter alkoholholdig drikke. Reglene for tobakk er like enkle. En kan ha med 200 sigaretter eller 250 gram tobakk.

 

 

Norske regler

Reisegodsets verdi

Den norske tollgrensen er på 6000 kroner (3000 hvis du har vært ute av landet mindre enn 24 timer). I denne summen inngår alt du har kjøpt, også ting du måtte ha kjøpt på taxfreekvoten.

Du betaler 25% moms på varer etter at grensen er nådd, og vær oppmerksom på hvordan dette regnes ut. Hvis du for eksempel har med deg en vare verdt 5000 kroner og en vare verdt 1100 kroner, så regnes moms av hele verdien av sistnevnte vare, ikke bare på det beløpet som overstiger 6000. Det vil si at momsen blir regnet ut fra 1100 kroner, ikke 100 kroner.

Men det er lov å håpe at tolleren er av den fleksible typen og bare vifter deg videre. Det skjer.

 

Be om bevis

Hva om du kjøper et dyrt kamera dagen før du reiser på ferie? Vil du da risikere å bli avkrevet toll på dette når du returnerer til Norge? Svaret er ja, med mindre du kan bevise at kameraet faktisk var kjøpt i Norge. For å unngå problemer kan du be om å få et legitimasjonsbevis hos Tollvesenet før du forlater Norge. Dette er en deklarasjon på at du hadde med deg gjenstanden ut av Norge.

 

Kontanter

I Norge er du pålagt å deklarere kontantbeløp som overskriver 25.000 kroner – dette gjelder både ved utreise og innreise. Andre valutaer enn den norske blir omregnet til kroner. Det er altså lov å ha med seg større kontantbeløp, men hvis det ikke deklareres risikerer du å få bot og pengene inndratt.

Hensikten med dette lovverket er å forhindre smugling av svarte penger. Tollere er på utkikk etter overtredere og de bruker hunder.

 

Forbudte produkter

De fleste vet at en ikke kan ta med seg våpen, eksplosiver og narkotika gjennom tollen. Våpen til bruk i konkurranser kan tas med, men må deklareres både inn og ut av Norge. Dette gjelder også i mange tilfeller større kniver og sverd. Er det åpenbart at en kniv er beregnet for jakt eller fiske er det lov å ha den med inn i Norge. Mange av knivene som selges fra boder langs gatene i Thailand regnes som våpen, og er derfor ulovlige å ta inn i Norge.

 

Piratkopier er lov

Thailand er et mekka for de som vil handle piratkopier av kjente designermerker, programvare og mye annet. Så lenge kopiene ikke tas inn i Norge i kommersiell sammenheng, bryr ikke tollvesenet seg om det er genuine produkter eller kopier.

Du kan imidlertid få problemer med piratkopier andre steder enn i Norge, for eksempel når du forlater Thailand eller ved en mellomlanding hvor du passerer tollen.

 

Avskårne orkideer

Pakker med avskårne orkideer er et populært produkt på Suvarnabhumi, men du skal være klar over at norske regler setter en grense ved 25 avskårne blomster. Mange av forpakningene som selges på Suvarnabhumi har mer enn dette.

Det er ikke lov å ta med seg planter med rot fra Thailand. Derimot er det lov å ta med seg opptil tre kilo blomsterløk og knoller, og inntil 50 porsjonspakninger med frø. Intet sies om størrelsen på «porsjonspakningene».

De færreste vet at det er forbudt å ta med poteter inn i Norge. Brudd på dette kan resultere i bot.

 

Alkohol

Det er lov å ha med seg 1 liter sprit, 1,5 liter vin, 2 liter øl og en kartong sigaretter (200 stk) eller 250 gram tobakk eller snus.

Hvis du er vinelsker kan du bytte tobakk og sprit mot vin. Det betyr at du da kan ha med inntil 4,5 liter vin. Som vin regnes også Baileys, Campari, hetviner og flere likører med alkoholinnhold på inntil 22 prosent.

 

Øl med 29% alkohol

Er du opptatt av å få mest mulig alkohol med deg er det ingen grenser for hvor sterkt ølet kan være. Det finnes flere ølmerker med over 20 prosent alkohol. Ølet Sam Adams Utopias har en styrke på hele 29 prosent, og er det sterkeste ølet som brygges på naturlig vis. Det eneste krav tollerne har er at ølet er brygget på naturlig vis.

Istedenfor øl kan man ha med seg cider eller «rusbrus» med alkoholinnhold på inntil 4,7 prosent. Vin og sprit kan byttes til øl. Du kan imidlertid ikke bytte til deg mer sprit eller tobakksvarer.

-------------------

 

Tollfri-kalkulator

Tollvesenet har laget en kalkulator som forteller deg hvordan du kan bytte ulike alkoholholdige produkter og tobakksvarer mot hverandre for å få med deg mest mulig av det du liker best. Du finner den på websiden www.toll.no/no/verktoy/kvoteappen

Medisiner?

Vi har unnlatt å ta med bestemmelser for medisiner, da de ikke reguleres av tolloven, og er så omfattende at de vil krever en helt egen artikkel.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2016 – 1. november 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)