[ annonse ]
1. mars 2017

Orakelet svarer: Folketrygd ved utflytting

Skrevet av 
[ annonse ]

Ved utflytting fra Norge må vi fortsatt betale full skatt i de tre neste årene. Vet du om vi får beholde medlemskapet i folketrygden i de tre årene? Kan du anbefale et selskap hvor man kan tegne en god helseforsikring?

Hilsen EC

 

Svar: Skatt men ikke folketrygd

I norsk forvaltning er skatt og folketrygd to atskilte ting, og det føles urettferdig for mange. For det er nemlig slik at man mister folketrygden med en gang man emigrerer, men man er likevel skattepliktig til Norge i tre hele inntekstår i ettertid. Og i tillegg har man også kildeskatten å slite med.

Som vi skrev nylig i denne spalten, så er det din hensikt om å emigrere som styrer folketrygden. Hvis du har planlagt å være borte mer enn ett år – eller mer enn seks måneder i to eller flere påfølgende år – så mister du folketrygden fra og med utreisedagen.

Det en del emigranter velger å gjøre er å søke om frivillig medlemskap i folketrygden før de reiser. Da er de dekket fra dag én, selv om behandlingstiden er 4–8 uker.

Du spør om en god helseforsikring. Mange klarer seg med det frivillige medlemskapet i folketrygden. Det dekker inntil 3610 kroner (satser for 2016) per døgn i sykehusopphold i tillegg til ambulanseutgifter og visse andre utgifter. Andre velger å kjøpe en helseforsikring istedenfor – eller i tillegg til – det frivillige medlemskapet i folketrygden. De som reiser mye frem og tilbake kan også ha nytte av en utvidet reiseforsikring.

[ annonser ]

Et firma som virker å være mye brukt av utlendinger her – og som har holdt på lenge og har mange filialer – er Bupa. Men det finnes også mange andre alternativer.

Når det gjelder private helseforsikringer skal du vite at premien øker eksponentielt med alder. Du synes kanskje at premien er overkommelig når du er 60 år, men sjekk hva du må betale når du er 80. Det er også ofte unntak i slike forsikringer, for eksempel for ulykker under alkoholpåvirket tilstand og uhelbredelige sykdommer som AIDS. De kan også velge å gjøre unntak for sykdommer du har hatt tidligere.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)