[ annonse ]
1. juli 2017

En fryktet men nyttig kjempe

Skrevet av 
[ annonse ]

Den er en vanlig gjest i thailandske hus og har et svært smertefullt bitt. Den er heldigvis redd for mennesker, men hjelper til å holde huset rent for en mengde andre kryp.

 

De fleste som oppholder seg i Thailand får før eller senere nærkontakt med noen store, flate edderkopper. På engelsk kalles den Huntsman – jeger. På norsk kalles den gjerne for gigantisk krabbeedderkopp. Thaiene kaller den for langbent husedderkopp (Maeng Mum Ka Yao Ban).

Jegeredderkoppen tilhører en familie av store edderkopper. De fleste er helt ufarlige for mennesker. Den vanligste av dem (Heterpoda venatoria) bør en imidlertid holde fingrene borte fra. Selv om giften ikke er farlig kan et bitt være svært smertefullt. 

Man oppdager gjerne jegeredderkoppen når den kryper rundt på veggene. De store hannene kan være inntil ti centimeter brede. Hvis de blir forstyrret løper de med stor fart for å gjemme seg. Det er derfor sjelden at noen blir bitt. Edderkoppen er simpelthen for sky, og de forstår raskt at et menneske ikke er noe egnet byttedyr.

 

Jakter rotter og skorpioner

Disse edderkoppene forsyner seg imidlertid med mye annet, som små gekkoer, rotte- og fugleunger, flaggermus, kakerlakker og til og med skorpioner. Derfor er det mange som liker å ha jegeredderkopper i huset. De holder andre plagsomme kryp borte.

[ annonser ]

Hvis du hører en svakt brummende lyd inne på et rom kan det være en hannedderkopp som forsøker å lokke til seg en hunn. Lyden lager den ved å vibrere buken mot underlaget.

En hunnedderkopp vil bære med seg sekker med opptil 400 egg. men det er liten fare for at du får huset fylt med flere hundre edderkopper. Som mange andre arter av edderkopper spiser de hverandre, og de er svært territoriale, hvilket betyr at de jager andre jegeredderkopper som kommer for nært.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2017 – 1. juli 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)