[ annonse ]
Orakelet svarer: Fjerne villhunder?
1. oktober 2018

Orakelet svarer: Fjerne villhunder?

Skrevet av 
[ annonse ]

Min thaifamilie som bor i Ban Phe i Rayong forer fire villhunder. De fungerer da som varslere når fremmede kommer. Nylig bet den ene hunden en person i nabolaget, med det til følge at regning til lege og medisiner kom til min familie. 

Slik jeg forstår det er det ulovlig/umulig å ta livet av dem. Finnes det hundefangere i Rayong som kan få dem vekk? Er det eventuelt mulig å få hundefangere fra andre regioner, f.eks. fra Pattaya, til å fjerne dem? Hva er kostnadsestimater for å få dem vekk?

Jeg ønsker jo ikke flere hendelser, og heller ikke krangling mellom min thaifamilie og de som bor i området.

Vennlig hilsen Olav R

 

Svar: Kontakt helsemyndighetene eller en privat organisasjon

Nytt thailandsk lovverk sier at de som forer og tar seg av løshunder juridisk sett er å anse som eiere av hundene, og kan stilles til ansvar hvis hundene angriper folk. Dette er ment å forsøke å løse problemet med at folk mater hunder i nabolaget, men ikke tar ansvar for at de er vaksinert og sterilisert. 

 

Det er et stort diskusjonstema i det thailandske samfunnet hva man skal gjøre med millioner av løshunder. Diskusjonen har blusset opp i år, siden det er rapport et økende antall mennesker som er blitt smittet av rabies. Tallet i skrivende stund er 16. Det ryktes at det foregikk en kampanje med avliving av løshunder i Bangkok på 80-tallet, men generelt sett er det få thaier som forfekter avlivning. Dette har med den buddhistiske religion og troen på reinkarnasjon å gjøre. Folk med dårlig karma kan ende opp som en løshund i neste liv.

[ annonser ]

 

Alle provinser har veterinærmyndigheter, som inkluderer hundefangere. Man tar kontakt via helseetaten og melder fra om problemer. Det koster ingen ting, men det er jo som vanlig slik at offentlige myndigheter er overarbeidet, og det kan ta lang tid før de tar seg av problemet.

 

I Rayong er det «Rayong Provincial Livestock Office» man kontakter. De har telefon 038-686644 og 038-686859. Det finnes også en nasjonal «hotline» for dyr man mistenker har sykdommer som rabies. Det er 1206 og kan ringes i vanlig arbeidstid.

Det drives sterilisering av løshunder i mange provinser, men det er ikke lett å redusere antallet.

 

Det er ikke noe poeng å ta kontakt med hundefangeren i Pattaya, som Thailands Tidende har intervjuet tidligere, for han opererer kun innenfor byens grenser. De har en hundefarm i Sattahip med plass til ca. 1300 dyr. Den er etter sigende full.

 

Det finnes også private organisasjoner som kan kontaktes. I Rayong har du den veldedige organisasjonen Dog Rescue Thailand på Laem Mae Phim. Den drives av noen svenske damer, og har som målsetning å gi løshunder et bedre liv og redusere deres problemer. De driver et adopsjonsprogram hvor folk fra hele verden kan adoptere hunder fra Rayong.

Grunnlegger Theresa Chi sier:

– Normalt forlanger ikke thaier at hunder som har bitt noen skal avlives, slik som ofte er tilfellet i Europa. Det har med religion å gjøre. 

Hun innrømmer at til og med når det gjelder hardt skadede dyr, har de problemer med å få veterinærer til å avlive dem.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)