[ annonse ]
FIKSE SELV: Har du lav bonus lønner det seg å betale selv. Istedenfor å kjøpe ny rute kan du forsøke å reparere den gamle. FIKSE SELV: Har du lav bonus lønner det seg å betale selv. Istedenfor å kjøpe ny rute kan du forsøke å reparere den gamle.
1. desember 2018

Orakelet svarer: Ta frontruta på forsikringen?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg har fått en 25 cm lang sprekk i det ytre laget av frontruta etter en steinsprut på en av de mange elendige vegene i Isan. Bilen er en pickup av typen Toyota Vigo som jeg kjøpte ny for drøyt seks år siden. Jeg har kasko og har aldri brukt forsikringen før. Bør jeg betale selv eller ta det på forsikringen?

Mvh. Forsiktig

 

Svar: Avhenger av selskap og bonus

I Norge fører ikke steinsprut til bonustap på bilforsikring, men det gjør det i Thailand. Det føles kanskje urettferdig, siden dette jo sjelden er din feil, men du får trøste deg med at kasko på en bil produsert i Thailand – slik som Toyotas bestselgere – er mye billigere enn i Norge. 

 

Det hevdes på ulike webfora at steinsprut ikke fører til bonustap i Thailand, men hos Toyota Insurance Broker (TIB) forteller de oss noe annet. TIB har kontakt med mange forsikringsselskaper og sammenligner priser på vegne av kundene. De forteller oss at det normale i Thailand er at det går ut over bonusen med en gang det er en ulykke hvor det ikke finnes en skyldig part som kan betale – slik som steinsprut normalt er.

 

De kunne ikke fortelle hvor mye bonus man ville tape, og en av grunnene er at det varierer fra selskap til selskap, og at det også er mulig å prute seg til en god deal på forsikring. Hos et selskap vi har brukt fører en skade under 20.000 baht til 10 prosent tap i bonus.

[ annonser ]

 

I Norge er maksimal bonus 80 prosent. Her i Thailand er det 50 prosent, i hvert fall i de selskapene vi har undersøkt. Siden du har hatt bilen skadefritt i over seks år har du nok 50 prosent bonus. Hvis du tar bytte av frontrute på forsikringen, så går du mest sannsynlig tilbake til 40 prosent neste år, og deretter tilbake igjen til maksimum på 50 prosent året etter. Dette er den gunstigste posisjonen å være i, og fører til at du bare taper ca. 2000 baht i forsikringspremie.

 

Vi har undersøkt prisene på ulike verksteder, og har funnet at rimeligste løsning for å få en skikkelig rute er ca. 4500 baht, pluss ca. 1000 baht hvis du skal legge på en folie for å få sotet rute. Hos Toyota-forhandlere snakker man om ca. det dobbelte. Så uansett om du velger billigste alternativ, er det gunstigere å ta dette på forsikringen. Det er ingen egenandel på slike skader, etter det TIB opplyser.

 

Hvis det hadde dreid seg om en ny bil ville situasjonen vært annerledes. Et bonustap for en person som har lav bonus fører til et etterslep i mange år. Hvis du for eksempel har 20 prosent bonus og får en skade, så rykker du neste år opp til 10 prosent istedenfor ned til 30 prosent. Dette tapet følger deg i flere år inntil du når 50 prosent. I slike tilfeller lønner det seg å betale ny frontrute selv.

 

En annen løsning er selvsagt å reparere ruta, istedenfor å skifte den ut. Dette er vanlig praksis på slike skader i Vesten. Her i Thailand er det vanlig å bytte ruter, spesielt på biler produsert her, fordi rutene er rimelige.  De verkstedene vi har forhørt oss med hadde ikke en gang utstyr for å reparere ruter. 

 

Det finnes rimelige reparasjonssett man kan kjøpe og reparere ruta selv, hjulpet av gode instruksjonsvideoer på YouTube. Det er ikke vanskelig. Det involverer normalt 3–4 sugekopper og en tube lim. Hvis sprekken er lang, gjør det saken noe vanskeligere. Men din sprekk på 25 cm i ytre lag skulle relativt enkelt la seg reparere.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)