[ annonse ]
1. desember 2018

Tar du deg råd til businessklasse?

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har sett på prisforskjellene på businessklasse, premium økonomi og økonomiklasse. Her er det lommeboka som teller – og om du vil frem på raskeste og mest behagelig måte, eller om det er andre ting som er viktig.

 

Noen sover fra de letter til de lander, andre er våkne hele veien. Det avgjør om man foretrekker å fly om natten eller dagen. 

Fordelsprogrammet man er medlem av påvirker også hvilket flyselskap man velger. Og hvis arbeidsgiver betaler, er bonuspoengene med på å påvirke både valg av flyselskap og klasse.

 

Business eller ei?

Mange nordmenn i sesongyrker bor deler av året i Thailand. En del av disse reiser konsekvent på businessklasse. Blant unge reisende som skal til Thailand på ferie, vil nok det store flertall velge økonomi. Det samme gjelder pensjonister med begrenset pensjon.

 

Reisetid er viktig

[ annonser ]

Når flybillett skal velges er reisetid et viktig kriterium for mange. De vil bruke minst mulig tid på fly. Da foretrekker de gjerne Norwegian eller Thai Airways, med sine direkte forbindelser. Andre vil gjerne ha et avbrekk halvveis, enten ønsket er å tilfredsstille behovet for nikotin eller rett og slett strekke på beina.

 

Fordeler med business

Har man mye bagasje er ofte businessklasse løsningen. Mange flyselskaper tilbyr minst det dobbelte av hva man får på økonomi.

Businessklasse har også andre fordeler, som fast track, atskillig bedre mat og mer eksklusiv drikke på flyet, og seter som kan legges ned så man nesten ligger i en seng, samt bruk av lounge. Skal man på en kort tur til Thailand med begrenset tid, er det en fordel å ankomme mest mulig uthvilt. Det er ingen tvil om at en behagelig og avslappende flytur hjelper på det  berømmelige «jetlag».

 

Hvem er billigst?

Det er umulig å si at et flyselskap er billigere enn andre på businessklasse. I undersøkelsen vår ser vi at den aller rimeligste businessklassebilletten tilbys av Air China. Men Etihad er kun 1500 kroner dyrere. Det er ikke tvil om at Etihads produkt er bedre en Air China. Etihad har et lounge-tilbud som air China ikke kan måle seg med.

 

Sjekk selv!

Dette er en undersøkelse av flyvninger på to ulike tidspunkter neste år. Det varierer hvem som er billigst. Det er derfor viktig å sjekke priser på flere selskaper om du leter etter en rimelig billett. Prisene som søkemotorene refererer til selskapene er ofte dyrere enn billettene mange byråer tilbyr. Men sluttprisen når handelen gjennomføres viser at det ofte er billigst å kjøpe direkte fra flyselskap, da de sjelden har en lang liste med tillegg. 

 

God plass på Aeroflot

Er hensikten primært å sitte godt, bør en legge merke til Aeroflot. De har en egen premiumseksjon i flyet hvor setene har konfigurasjonen 2–4–2, mot 3–4–3 på vanlig økonomiklasse på flymodellen Boeing 777. Det betyr at du har cirka 20 prosent mer plass i bredde. Det merkes godt. Her har selskaper som KLM noe å lære. Der får du tre tommer større avstand til setet foran, men ikke større bredde.

Så hvis du skal betale for premium økonomi, som også kalles economy comfort, så sjekk nøye om det er et godt tilbud. Norwegian, som ikke har businessklasse, har derimot en komfortklasse som bør vurderes. Du får gode seter og du kan fly direkte. Prisen er normalt rimeligere enn det de fleste andre flyselskapers setter på premium økonomi.

 

Sjekk Thai

Sjekk også prisene til Thai Airways. De er i likhet med Norwegian fortrukket av mange siden de tilbyr direkte forbindelse mellom Oslo og Bangkok. De er sjelden aller rimeligst, men har ofte gode priser på både økonomi og businessklasse. I tabellen ser du at du på forsommeren neste år kan fly på økonomiklasse for 4575 kroner. På businessklasse koster rei-sen 19 664 kroner.

Det er mange forbindelser med andre flyselskaper enn Norwegian og Thai Airways som innebærer at du flyr første del av turen i et mindre og trangere fly. Det gjelder for eksempel om du skal fly businessklasse med KLM, Air France, Lufthansa eller andre som krever bytte av fly i Europa.

-----------------------------------------

 

Sjekk om du har nok beinplass

Hvis du vil ha god plass på flyet, kan du bruke denne oversikten, som også inkluderer Skytrax-ranking, som forteller hvilken flyselskap som er «best».

 

Skytrax World Airline Awards regnes som verdens mest prestisjefylte rangering av flyselskaper. Når de hvert år presenterer oversikten over hvilke flyselskaper som er best, fordelt på ulike kriterier, holder hele flybransjen pusten. Skytrax, kombinert med en oversikt over størrelse på setene i den klasse du skal reise, kan gi deg et godt grunnlag for å vurdere hvor du får «mest igjen for pengene».

 

Mange faktorer

Om en flytur blir et godt eller dårlig minne er avhengig av mange faktorer. For mange er det å komme frem i henhold til rute viktig. Men det er ikke alltid at flyselskaper er skyld i forsinkelsene som måtte oppstå. Ønsker du å sove, og får støyende passasjerer ved siden av deg, er det heller ikke lett å legge skylden på flyselskapet. Eller hvis nabomannen er beruset.

 

Problemet med smale seter

Er du bred over hoftene kan flyturen bli en lidelse. Et tips er at du sørger for ikke å få et sete ved en skillevegg. Disse setene er smalere enn andre. 

Ser du på oversikten vi har satt sammen kan du bruke en kombinasjon av setestørrelse og Skytrax-rating for å se hvilket selskap du ønsker å reise med. Sjekk også hvem som har størst «pitch» på seter om du har lange bein.

Med pitch menes avstand mellom et punkt på et sete til samme punkt på setet foran eller bak. Mange fly har pitch på 31 tommer. Sitter du i et sete med pitch på 34 tommer har du 7,5 centimeter mer i avstand. I hvert fall i teorien. For noen seter er større og tykkere enn andre. Og polstringen og formen på setet kan redusere avstanden du i praksis får til setet foran.

 

Thai og Turkish – store seter

Som man ser har Thai Airways og Turkish Airlines begge 32 til 34 tommers «pitch» på seter i økonomiklasse. Går du inn på nettstedet Seatguru.com kan du sjekke dette helt nøyaktig for den aktuelle avgangen. I oversikten er det 22 flyselskaper som er aktuelle å fly med mellom Oslo/Europa og Bangkok. Av disse er det utelukkende Qatar Airways og Thai Airways som tilbyr seter med opptil 34 tommers bredde. For de litt storvokste burde valget være lett. Men sjekk for sikkerhetsskyld på Seatguru.

Velger du Premium Økonomi er det verdt å merke seg at Norwegian har seter med 48 tommers pitch på flyvninger til Bangkok. Det er bedre enn samtlige konkurrenter når det gjelder avstanden mellom setene i økonomi premium.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)