[ annonse ]
Politiet står og lurer mange steder, for å straffe folk som har åpne flasker eller bokser med alkohol i bilen. Politiet står og lurer mange steder, for å straffe folk som har åpne flasker eller bokser med alkohol i bilen. Foto: Dag A. Ekeberg
11. april 2019

Songkran starter – politiet sjekker både veger og nett

Skrevet av 
[ annonse ]

Det thailandske nyttåret starter i år 12. april, en dag tidligere enn normalt. Det er allerede kø på veiene til Isan. I Pattaya gjøres det klart til åtte dagers vannfest. Politiet stiller mannsterke – i år også på internett – hvor de lover å straffe de som poster vovede bilder eller oppfordrer andre til å drikke alkohol. 

 

Det er allerede stillstand på vegene fra Bangkok opp til Isan, spesielt ved Rv 2 i Muak Lek og Pak Chong på veg mot Korat, melder avisa Thai Rath. Dette gjentar seg hvert eneste år.

 

I Pattaya gjøres det klart til åtte dager med vannfest, frem til og med 19. april. Det kommer tilreisende turister for å oppleve dette, mens andre passer på å være borte fra byen disse dagene, for man er garantert å bli våt, uansett om man deltar i festlighetene eller ei.

 

I Chiang Mai holder de på like lenge som i Pattaya, men disse er de to eneste byene hvor vannfestivalen utarter på denne måten.

 

Andre turistbyer er mer beskjedne. Mange steder i Hua Hin sprutes det vann kun 13. april. Andre steder er det vannlek to eller tre dager.

[ annonser ]

 

Songkran er 13–15. april hver år, men siden det i år faller stort sett på helgedager, har myndighetene gitt en ekstra fridag i morgen 12. april. Offentlig ansatte har også fått fri tirsdag 16. april. Det gjelder nok en del privatansatte også.

 

Som alltid når det er nyttår (både kalendernyttår og thailandsk nyttår) teller myndighetene antall trafikkdrepte, og lover å gjøre det bedre enn i fjor. 

 

Pressen rapportere om horrible dødstall, men faktum er at det ikke dør flere mennesker på vegene her under disse to nyttårsfeiringene enn ellers i året, slik Thailands Tidende som eneste presseorgan har påpekt:

 

dødsfall i trafikken

DØDSTRAFIKKEN: Thailands Tidende lagde i 2017 en statistikk som viste at antall trafikkdødsfall under Songkran ligger et sted mellom WHOs estimat og Thailands egne tall. Altså omtrent som resten av året.

 

LES: Songkran ikke farligere enn resten av året

 

Dette forhindrer ikke at politiet opptrer mannsterke, og det settes opp sjekkpunkter langs nesten alle veier. Det å kjøre i alkoholpåvirket tilstand under denne høytiden er ikke å anbefale. Du risikerer å bli stoppet av politiet og arrestert.

 

Det er gjerne personbiler som blir stoppet, selv om nesten 80 prosent av alle dødsulykker i Thailand skjer på moped. Alkohol og manglende hjelmbruk er faktorer som bidrar til høye dødstall på moped.

 

Åpnede flasker eller bokser med alkohol inne i en bil er automatisk et brudd på loven, uansett om sjåføren er under påvirkning av alkohol eller ei.

 

Det drakoniske lovverket har nå ført til tilløp til paranoia blant befolkningen, og edru mennesker er blitt engstelige for å ha med seg fulle passasjerer i bilen. Dette har ført til at politiet har måttet gå ut og forsikre om at det fortsatt er lov å ha fulle passasjerer i bilen, så lenge de ikke drikker alkohol under ferden.

 

Noe annet som er strengt forbudt i år, er å oppfordre andre til å drikke alkohol via sosiale medier. Da vanker det inntil ett års fengsel og 500.000 baht i bot, ifølge Alcoholic Beverage Control Act.

 

Politiet har i år også gått ut og advart mot å poste bilder som er for vovede på sosiale medier. Vi har ikke sett noen god definisjon på hva dette innebærer, men man kan likevel risikere inntil fem års fengsel og 100.000 baht i bot, ifølge avisa The Nation. Politiet sier at det er folks eget ansvar å kjenne til lovene. Loven de viser til i dette tilfelle er den beryktede Computer Crime Act.

(© Thailands Tidende. 11. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)