[ annonse ]
Det var liten interesse blant de reisende for å betale for CO2-utslipp, så reiseoperatørene betaler nå dette ut av egen lomme. Det var liten interesse blant de reisende for å betale for CO2-utslipp, så reiseoperatørene betaler nå dette ut av egen lomme. Foto: Terje Engø
23. april 2019

Klimakrig på reisemarkedet – Thailand i sentrum

Skrevet av 
[ annonse ]

TUI (tidligere StarTour) har kunngjort at de begynner å klimakompensere for charterturene sine 1. mai. Ving har svart på utfordringen, og vil kompensere for både rutefly og charter. Men ingen av selskapene vil si hvor mye de skal kompensere. Thailand er en viktig brikke i dette spillet, for «ferieturen til Thailand» er blitt et begrep i klimadebatten i Norge.

 

11. april gjorde TUI det kjent at de fra 1. mai vil begynne å klimakompensere for kundenes CO2-forbruk. Det gjelder kun charterturer og visse hoteller som er klimasertifisert. For Thailands vedkommende er det snakk om kun 8 av 196 hoteller som reiseoperatøren benytter – Fire i Khao Lak, to i Phuket, ett på Koh Lanta og ett på Koh Samui. På verdensbasis skal ca. 200 hoteller være med i ordningen.

 

Konkurrenten Ving har også åtte hoteller på sin miljøliste for Thailand. Kundene anbefales å bo på disse hotellene, men Ving bidrar ikke med noe klimakompensasjon. Seks av hotellene ligger i Phuket, mens to ligger i Khao Yai. 

 

Spania, USA og Thailand er de mest populære reisemålene for nordmenn som flyr på ferie. Thailand er desidert lengst unna, med mindre man drar til vestkysten av USA, som er omtrent like langt.

 

Derfor er Thailand stadig vekk nevnt i klimadebatten. Mange har sitert Forskning.no, som i en omtale av en klimarapport startet med følgende setning: «Er du miljøbevisst, bør du vurdere å droppe turen til Thailand og i stedet dra på telttur i en skog nær deg.»

[ annonser ]

 

Søk på «klima» og «ferietur til Thailand» på Google gir mange treff, ikke minst blant politikere og bondeorganisasjoner.

 

Men en dansk professor i klima og miljø, Kirsten Halsnæs ved Danmarks Tekniske Universitet, sier til Forskning.no at man ikke må droppe å ta ferie i varmere land. Hun forklarer at det er viktig for både miljøet og verden at folk drar til for eksempel Thailand, der en stor del av økonomien er basert på turisme.

 

Vi spurte både TUI og Ving om de bevisst vrir tilbudet vekk fra land langt unna Norge, eller om dette helt var opp til etterspørselen. Begge svarte at det var opp til kundene. De flyr dit kundene ønsker.

 

Vi spurte også Apollo, men de har ikke svart ennå.

 

Fra og med 29. april klimakompenserer Vinggruppen i Norden for 1,5 millioner kunders flyreiser. Kompenseringen gjelder både når kundene reiser med Vings eget flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, og med andre flyselskap gjennom Ving. 

 

Dette ble kunngjort av Ving 16. april. De samarbeider med Natural Capital Partners (NCP) om å beregne hvor mye CO2 som forbrukes. 

 

Felles for både Ving og TUI er at de ikke vil fortelle hvor mye penger det dreier seg om, for eksempel på en thailandsreise. 

 

Siri Røhr Staff

VING: Informasjonssjef Siri Røhr Staff kunngjorde ny klimapolicy 16. april. (Foto: Ving)

 

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff sier: 

– Når det gjelder kompensasjon per reise, eller den spesifikke reisen du beskriver, så har jeg ingen anelse. 

 

Men Ving linket oss opp mot websiden til Myclimate, og der fant vi ut av beregnet CO2-utslipp på en direktereise tur/retur Oslo–Bangkok (17.300 km) dreide seg om 3,3 tonn, og man ble oppfordret til å betale inn 780 kroner for å kompensere for dette. Mengden CO2 tilsvarer å kjøre drøyt tusen mil med en middels stor bensinbil.

 

Vi spurte Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i TUI:

 

– Har dere gjort noen beregninger for hvor mye dere må kompensere med for en ordinær natt på et thailandsk hotell?

– Ja, det har vi. Våre utregninger gjøres som en del av vårt «miljøregnskap og er en del av vår årlige bærekraftsrapport. Der regner vi ut gjennomsnittlig utslipp per gjest per hotellnatt på våre egne hoteller.

 

– Kunne vi få noen tall, f.eks. hva som er gjennomsnittlig utslipp pr gjest per hotellnatt for noen av disse hotellene?

– Vi gir ikke ut spesifikke tall dessverre, alle offentlige tall finner du på våre nettsider og i vår bærekraftrapport

 

Nora Aspengren

TUI: Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren vil ikke ut med spesifikke tall om klimakompensasjon. (Foto: TUI)

 

– Dere ber på miljøsidene deres folk om kun å delta på utflukter med dyr dersom utflukten følger internasjonale retningslinjer for dyrehold. Likeledes ber dere kunder ta kontakt med lokalt politi om de har mistanke om misbruk av barn. Hva har disse to tingene med miljø å gjøre?

– Bærekraft er mer enn kun miljømessige forhold, vårt arbeid inkluderer hele spekteret og både godt dyrehold og menneskerettigheter er en viktig del av det.

 

– Dere kompenserer for flyreiser med deres egne charterfly. Hvor stor del av kundemassen deres er dette?

– Ja, det stemmer. For Norges del er dette en liten andel av programmet vårt. Men vi flyr egne maskiner til Thailand, Vietnam, Mexico etc i vinterhalvåret. Alle våre ruter til Thailand er planlagt med egne fly neste vinter, men vi tilbyr også dynamiske bookinger hvilket vil si rutefly.

 

TUI i Norden samarbeider med South Pole, en utvikler av prosjekter som reduserer klimagassutslipp for frivillig klimakompensering.

 

TUI i Norden investerer i prosjekter som utvinner energi fra solkraft, vind, vann og biogass i India, Thailand og Vietnam. Dette er steder der energien ellers ville blitt utvunnet fra eksempelvis kull, noe som fører til økte utslipp.

 

Apollo har ennå ikke svart på vår henvendelse om miljøpolicy. De samarbeider med GreenSeat, slik TUI gjorde. Også Apollo blander inn andre ting i miljøarbeidet, slik som oppfordring om å rapportere om mistanke om barnemishandling.

 

Alle selskapene poengterer at charterreiser er mer miljøvennlig enn rutefly. Årsaken er at charterfly oftest er tilnærmet fulle og flyr direkte til reisemålet. Derfor er utslipp av CO2 30 prosent mindre per passasjerkilometer enn med rutefly, opplyser Ving.

 

Tidligere hadde TUI og Ving et tilbud til kundene om at de selv kunne kompensere for CO2-utslipp på flyturen, men det var svært liten interesse for dette. 

 

Ving uttalte i 2017 at under en halv prosent av kundene benyttet seg av muligheten, som var et samarbeid med miljøorganisasjonen Green Seats. TUI hadde også et tilsvarende tilbud, men sluttet med det i 2014, grunnet laber interesse.

 

Kun 17 prosent svarer at de er villige til å redusere antall flyreiser for å bidra til et grønt skifte i Norge, ifølge NHO Reiselivs grønne reisegallup fra 2018.

(© Thailands Tidende. 23. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)