[ annonse ]
Faksimile: Websiden til Svenska skolan i Hua Hin Faksimile: Websiden til Svenska skolan i Hua Hin
23. august 2019

Fikk ikke støtte til skolegang på Svenska skolan

Skrevet av 
[ annonse ]

Svenska skolan i Thailand har både norske og svenske elever. De opplever at de fleste foreldrene må betale av egen lomme, men noen svenske kommuner gir støtte. Tre barn fra Tromsø ble nettopp nektet støtte.

 

– Det er virkelig kjedelig når familier får avslag og ikke kan foreta en lengre reise, sier rektor ved Svenska skolan i Hua Hin, Monica Fernqvist. Vi tok kontakt med henne etter at vi fikk innsyn i en sak hvor en familie med tre barn på grunnskolenivå søkte Tromsø kommune om støtte til skolegang i Hua Hin. Familien hadde planlagt å tilbringe første halvår av 2020 i Thailand.

 

Familien argumenterte med at de ønsket at barna skulle få oppleve en annen side av verden, både angående kultur, mennesker verdisyn.

 

Svenska skolan ble valgt fordi skolen allerede har norske elever der, og følger både svensk og norsk skolerute. De holder også kontakten med skolen på hjemstedet under oppholdet, og sørger for at pensumet blir fulgt.

 

«Vi vet at Utdanningsdirektoratet kan gi støtte til grunnskoleelever som går på skole i utlandet og ønsker derfor støtte og hjelp for å finne ut om dere kan hjelpe oss med dette», skriver familien.

[ annonser ]

 

Svaret fra Utdanningsdirektoratet var kort: «Vi kan gi tilbakemelding om at det er ingen godkjente norske grunnskoler i Thailand.»

 

Seniorrådgiver Linda Sørfjord i Utdanningsdirektoratet forteller oss i ettertid at det er ni godkjente norske frittstående grunnskoler i utlandet. Ingen av disse ligger i Thailand. De ligger i Belgia, England, Kenya og Spania. Spania har hele seks skoler.

 

Hun legger til at den norske og svenske regjeringen har et samarbeid om grunnskoleundervisning i utlandet. Det forutsetter at skolen som ligger i Thailand er godkjent av Skolverket og får statstilskudd fra Sverige. Det er ikke tilfellet.

 

– Dersom elevene skal gå på en svensk frittstående grunnskole, så må de søke om dette til Skolverket i Sverige og få godkjenning fra Skolverket før de starter opp ved skolen.

 

Vi spurte rektor Monica Fernqvist hos Svenska skolan:

– Stemmer det at skolene deres da ikke er godkjent av Skolverket og har statstilskudd? Hva er i så fall grunnen til det?

– Skolverket har ikke vært interessert i å inspisere oss. I de land som Skolverket i Sverige har godkjent skoler er det ofte koblet opp med flere større svenske bedrifter i landet.

 

Svenske Skolan

Rektor Monica Fernqvist hos Svenska skolan sier at det svenske skolverket ikke er interessert i dem. (Foto: Svenska skolan)

 

Hun legger til at skolen er godkjent av det thailandske skoleverket, og at de har lærere som vanligvis jobber som lærere i Sverige, når de ikke tar et opphold i Thailand. De har hatt over 600 søkere til sine lærerjobber, opplyser Fernqvist

 

– Hvor stor andel av de svenske elevene får støtte fra sine hjemkommuner til skolepenger?

– De fleste av våre familier betaler skoleavgiften fra egen lomme. Det er kun noen få kommuner i Sverige som gir skolepenger. Det kan virke urettferdig.

 

Fernqvist opplyser at et skoleår hos Svenska skolan koster 135.000 baht. Da inngår lunsj og skolemateriell. Hun legger til at norske barn må kjøpe med seg skolebøker fra Norge.

 

Svenska skolan er en franchisebedrift, og har nå avdelinger i Hua Hin, Huay Yang (11 mil sør for Hua Hin), Koh Lanta og Kamala. Fernqvist er rektor for de to førstnevnte skolene.

 

Hun opplyser at det nå er 2–3 norske elever på hver av skolene. Resten er svenske. De har også muligheten til å ta imot finlandssvenske barn, men ikke danske, grunnet språket. Alle lærerne er svenske.

(© Thailands Tidende. 23. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)