[ annonse ]
Orakelet svarer: Kan jeg bli lærer i Norge?
5. november 2019

Orakelet svarer: Kan jeg bli lærer i Norge?

Skrevet av 
[ annonse ]

– Jeg har universitetsgrad og erfaring som lærer fra Thailand. Hva skal til for å kunne jobbe i Norge?

 

Hilsen Thai-i-Norge, Oslo

 

Svar: Videre utdanning – men du kan få jobb som morsmålslærer nå

 

Utdanninger som kvalifiserer for læreryrke i Thailand holder ikke i Norge. Her må du bevise at du har minst 60 studiepoeng med pedagogisk utdanning. Men for å bli morsmålslærer trenger du ikke disse studiepoengene.

 

Vi søkte litt i postjournalene til Utdanningsdirektoratet, og oppdaget et vedtak som du vil finne interessant. Det dreier seg om en thailandsk dame i 40-årene bosatt i Norge, som nylig søkte om å få bli både lærer og morsmålslærer i den norske skolen.

[ annonser ]

 

Damen har hovedfag i engelsk og har jobbet fire år som lærer i Thailand. Men det holdt ikke for å bli ordinær lærer i den norske skolen. I direktoratets svar godkjennes damen imidlertid som morsmålslærer i norsk grunnopplæring, som inkluderer alle skoletrinn til og med videregående skole.

 

Årsaken til at hun godkjennes er utdanningsbakgrunn fra Thailand, som består av en Bachelor of Arts innen språk og hovedfag i engelsk. NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga) har godkjent utdanningen som 300 studiepoeng.

 

Direktoratet legger til at det er arbeidsgivers ansvar å forsikre seg om at hun har tilstrekkelige ferdigheter og innsikt i norsk språk og norske samfunnsforhold. 

 

De offisielle kravene til en morsmålslærer er å ha dokumentert gode norskkunnskaper, og ha enten lærerutdanning fra hjemlandet til eleven, treårig utdanning for tospråklige lærere eller høyere utdanning på minst tre år, inkludert pedagogisk utdanning, der et og et halvt år omfatter språket og kulturen til eleven.

 

Det er altså ikke spesifisert lengden av den pedagogiske utdanningen som kreves.

 

Når det gjelder ordinære lærerjobber, så hadde den samme saksbehandleren i Utdanningsdirektoratet det motsatte svaret: Avslått!

 

Saksbehandleren har fått bekreftet fra thailandske myndigheter at hun der er kvalifisert til å praktisere som lærer. I Norge holder det imidlertid ikke, og det som mangler er pedagogisk utdanning tilsvarende 60 studiepoeng.

 

«Vi krever at du skal ha både pedagogisk teori, didaktikk og praksis rettet mot undervisning i skolen i utdanningen din», står det i avslaget, som sier at hun kun har dokumentert 7 studiepoeng i pedagogiske emner.

 

Hovedfaget i engelsk hadde ikke tilstrekkelig fokus på pedagogikk til å regne inn blant de 60 studiepoengene, er direktoratets mening. Og fire år som engelsklærer i Thailand hjalp heller ikke. Det er kun teori som gjelder.

 

Damen ønskes velkommen til å ta 53 studiepoeng i Norge for å kvalifisere som lærer. Dette skjer ved OsloMet. Hun opplyses også om muligheten til å ta en fullverdig lærerutdanning. Da er det opp til den enkelte lærerskole å bestemme hvor mye av hovedfaget fra Thailand som kan godkjennes som en del av en utdanningen.

(© Thailands Tidende. 5. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)