[ annonse ]
Barnevernet i Bergen vet ikke hvor barna er. Barnevernet i Bergen vet ikke hvor barna er. Illustrasjonsfoto
13. september 2019

To thai-norske barn fra Bergen etterlyses i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Barnevernet i Bergen samarbeider nå med thailandske myndigheter for å få to thai-norske barn tilbake til Bergen, slik at barnevernet kan ta seg av dem. Moren er ifølge barnevernet rusmisbruker og kan ikke ta seg av barna. Hun har flyktet hjem til Thailand med barna.

 

21. august i år gikk det ut en bekymringsmelding fra Barneverntjenesten i Bergen kommune til thailandske myndigheter, via ambassaden i Bangkok. De har tidligere samarbeidet med det norske justisdepartementet for å finne ut hvor barna oppholder seg og få barna returnert til Norge, men har ikke lykkes med dette.

 

Moren ønsker ikke at barna skal returneres til Norge, og barneverntjenesten har derfor besluttet å melde bekymring for barna til myndighetene i Thailand. 

 

Denne saken har versert siden 17. mai 2016, da naboer av familien kontaktet politiet. Ifølge barnevernet var foreldrene ikke hjemme og hadde overlatt omsorgen for barna til to rusmisbrukere. Det lå en ruset og bevisstløs kvinne på gulvet sammen med parets tre måneder gamle sønn.

 

Det ble påvist amfetamin i urinen til barnet og han fikk behandling på sykehus i en uke. Moren erkjente å ha brukt rusmidler. Hun nektet å avgi urinprøve.

[ annonser ]

 

Barnevernet har en lang liste med bekymringer om familien: Barna har hatt tannråte grunnet manglende tannbehandling, og avtaler på helsestasjon er ikke holdt. Barna har ikke gjort sine skolelekser og er blitt hentet for sent fra skolefritidsordningen.

 

Barneverntjenesten skriver nå til thailandske myndigheter at de er bekymret for at situasjonen for barna er den samme i Thailand som da de bodde i Norge, og er bekymret for morens omgang med rusmidler.

 

Vi kontaktet Utenriksdepartementet for å høre mer om oppfølgingen når det gjelder land som ikke har tiltrådt Haagkonvensjonen om barns rettigheter av 1996. For avtaleland skjer kontakten via Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), men for land som Thailand er det Utenriksdepartementet som har ansvaret. Vi fikk svar fra pressetalsperson Per Bardalen Wiggen.

 

– Hvordan skjer denne varslingen i praksis?

– Utenrikstjenesten kan bli involvert i saker der mindreårige norske borgere er utsatt for omsorgssvikt i utlandet, og saker som gjelder utenlandske barn under barnevernets omsorg i Norge. Etter Norges tiltredelse til Haagkonvensjonen 1996 har norske myndigheter en plikt til å oversende bekymringsmelding til andre stater ved alvorlig bekymring for et barn som oppholder seg i utlandet. Utenriksdepartementet bistår med oversendelse av bekymringsmeldinger til land som ikke har tiltrådt Haagkonvensjonen (...)

 

– Er det ambassaden som overbringer bekymringsmeldingen til thailandske myndigheter?

– Ambassaden i Bangkok kan bistå med å videreformidle bekymringsmeldinger og dokumentasjon til relevante lokale myndigheter i Thailand innenfor rammene av taushetsplikten. Ambassaden kan også bistå med å formidle kontakt mellom ansvarlig myndighet i Thailand og ansvarlig myndighet i Norge. Ambassaden kan derimot ikke gripe direkte inn eller søke å påvirke utfallet av saken.

 

Bardalen Wiggen henviser for øvrig til regjeringens webside som omhandler dette temaet.  

 

Familiefaren i dette tilfellet er norsk. Han ble domfelt i Bergen tingrett for medvirkning til barnebortføring da moren tok med seg barna tilbake til Thailand tidligere i år.

 

Denne saken har tatt sin tid i systemet. Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker vedtok 31. januar i 2018 at barnevernet måtte overta omsorgen for de to barna. Fristen for iverksetting av vedtak gikk  ut 14. februar 2018, men ble forlenget av Fylkesnemnda flere ganger, sist 1. mai 2019. 

(© Thailands Tidende. 13. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)