[ annonse ]
Dette Fitné-produktet inneholder konsentrat fra senna-blader. Dette Fitné-produktet inneholder konsentrat fra senna-blader.
15. oktober 2019

Urte-te stoppet av Mattilsynet – klassifisert som avføringsmiddel

Skrevet av 
[ annonse ]

Senna urte-te fra Thailand har gitt opphav til en hastesak hos de skandinaviske myndighetene. Mattilsynet sier at dette er å anse som et avføringsmiddel, og folk med diverse sykdommer må konsultere lege før de drikker teen. En norsk ernæringsfysiolog er skeptisk til teen.

 

[Oppdatert 18. oktober kl. 10.00]

 

EUs matpoliti RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) klassifiserer denne saken som «Very Urgent». Saken har sin opprinnelse i Strømstad, hvor en inspektør ropte varsku om senna urte-te av merket Fitné, som ble solgt av en grossist i Malmø til dagligvareforretninger i Strömstad. Produktet kom opprinnelig inn via Nederland.

 

Det konkluderes med at produktet inneholder så høy konsentrasjon av senna-blader at det skal klassifiseres som et medisinsk produkt. Virkestoffet omtales som Senna Alexandrina, ifølge Wikipedia 

 

Det er firmaet New Concept Product i Chonburi som er produsent av denne urte-teen, som føyer seg inn i en rekke tilsvarende te-produkter fra firmaet. I Thailand ser man disse solgt mange steder, men senna-varianten kan altså ikke lenger eksporteres til EU-området.

[ annonser ]

 

Det norske Mattilsynet ber nå folk være oppmerksom på slike produkter. De inneholder den kjemiske stoffgruppen sennosider, som gjør at de blir klassifisert som medisinske produkter. Anbefalt daglig dose er 1–2 kopper, som tilsvarer 15–30 mg sennosider. I denne mengden fungerer produktet som et avføringsmiddel, ifølge European Medicines Agency.

 

Klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik har tilhold ved Armstrongklinikken på Ørebekk utenfor Fredrikstad. Hun mener at selv ikke friske mennesker bør drikke denne teen. Vi spurte:

 

– Dette produktet selges fritt i Thailand, men altså ikke i EU-systemet. Har du noen erfaring med senna-produkter, og ser du like alvorlig på dette som Mattilsynet?

– Jeg har ingen erfaring med dette, men jeg er enig med Mattilsynet. Senna-te er lakserende og klassifiseres som et legemiddel. Ved fritt salg vil det kunne ha uheldige konsekvenser for mange, særlig for personer med hjertesykdom (kjent eller uoppdaget), og personer med tarmproblemer. Det kan dessuten svekke tarmfunksjonen og føre til avhengighet av lakserende midler.

 

Tone Lise A. Hjørnevik

Klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik.

 

– Hva mener du, kan normalt friske personer drikke et par kopper av denne teen uten å bekymre seg?

– Jeg vil ikke anbefale og drikke denne teen, og lurer litt på hvorfor man drikker den. Kanskje den smaker spesielt godt, i så fall finnes det helt sikkert andre teprodukter man kan velge i stedet? Vil man ha senna-te for og få lakserende effekt, bør man etter min mening heller se på kostholdet sitt og eventuelt ta en prat med lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å få hjelp på en tryggere måte.

 

MAttilsynet

Dette er meldingen som gikk ut fra EUs matpoliti. Den var klassifisert som «Very Urgent».

 

(© Thailands Tidende. 15. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)