[ annonse ]
DNB: Kronen kan bli enda svakere, og det er greit – feil fokus på sydenturer Ill: Dag A. Ekeberg
19. oktober 2019

DNB: Kronen kan bli enda svakere, og det er greit – feil fokus på sydenturer

Skrevet av 
[ annonse ]

Kronen nådde sitt svakeste nivå på 30 år i går, men DNB mener den kan bli enda svakere, og at det ikke er noe problem. Det er oljen som påvirker kronen mest – selve oljeprisen, men også utspill om nedbygging av oljeindustrien. Resultatet er dårligere vilkårer for norske pensjonister og turister i Thailand.

 

I går gikk valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets ut i E24 og sa at det var passende at Norge hadde en svak krone, og at den kunne bli enda mye svakere enn dette.

 

Dette var etter at kronen nådde sitt svakeste nivå på 30 år, målt etter Norges Banks foretrukne indeks, I44-indeksen, som måler kronens styrke mot Norges 44 viktigste handelspartnere.

 

– Forbrukervinklingen har vært litt feilaktig i mine øyne, for det blir fort fokus på at sydenturene blir dyrere og hvor man skal legge juleshoppingen. Men det at utenlandsk valuta blir dyrere er prisen man betaler for å få den svake kronen som i sum er positivt for norsk økonomi, sa Østnor.

 

Blant positive effekter av en lav kronekurs er lavere arbeidsledighet, fremgang for deler av industrien og mer salg til utlandet.

[ annonser ]

 

DNB Markets

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets ser ikke noe problem med svak krone. (Faksimile: E24.no)

 

På spørsmål om hvor svak kronen kunne bli, svarte han:

– Mye svakere. Men på ett eller annet tidspunkt vil interessen vekkes. Er svekkelsen sterk nok vil det etter hvert bidra til høyere renter. Rente er jo noe man ikke får alle steder.

 

Nordmenn i Thailand er ekstra ille ute, fordi bahten har styrket seg mer enn mange andre valutaer. Men også for nordmenn i andre land står det dårlig til. Målt mot handelspartnernes valutaer er den importveide kronen rundt 32 prosent svakere nå enn for seks år siden, ifølge E24.

 

For drøyt seks år siden nådde I44-indeksen sin topp. Oljeprisen var 115 dollar fatet og aktiviteten i oljebransjen i Norge var svært høy.

 

Målt mot thailandske baht har kronen svekket seg 36 prosent, altså ikke så mye mer enn snittet på 32 prosent. For seks år siden var snittkursen for september måned 5,31. I årets september måned var snittet 3,39. I oktober har kursen forverret seg ytterligere, og ligger i dag på 3,30 (midtkurs fra Norges Bank).

 

Det er oljeprisen DNB bruker som hovedforklaringsfaktor for kronekursen. I mai i år dukket det opp en tilleggsforklaring, som fikk mye oppmerksomhet. Det var sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank som hevdet at utenlandske investorer lar seg skremme av diskusjoner om nedstengning av norsk sokkel.

 

Faktum er at summen av norsk olje- og gassproduksjon ikke har sunket mye siden toppåret i 2004, men gass har tatt over for synkende oljeproduksjon.

 

Frank Jullum

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank skylder på diskusjoner om nedstengning av norsk sokkel. (Faksimile: Dagens Næringsliv)

 

– Vårt inntrykk når vi snakker med hedgefond og lignende kunder, er at de ikke har så stor tro på at vi skal få en stor kronestyrkelse. Det er fordi de er usikre på om de positive impulsene fra oljebransjen vil fortsette, uttalte Jullum.

 

Han viste til en rekke diskusjoner om Oljefondets investeringer i olje, om leting i Lofoten, om rammebetingelser og om en mulig nedstengning av norsk sokkel. Ifølge ham er dette noe utenlandske investorer følger med på.

 

– For dem er dette enkelt: Hvis rammebetingelsene for oljebransjen svekkes, blir investeringene lavere, farten i norsk økonomi går ned, og potensialet til kronekursen blir mindre.

(© Thailands Tidende. 19. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)