[ annonse ]
Thailand – lave lønninger og farlig høy gjeld Illustrasjonsfoto: Vectorportal.com
24. august 2022

Thailand – lave lønninger og farlig høy gjeld

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske husholdninger har nesten like mye gjeld som norske, regnet som prosent av BNP. Forskjellen er at thaier ikke har råd til det, grunnet lavt lønnsnivå.

 

En oversikt over husholdningers gjeld i verden viser at Norge er på 7. plass med en total gjeld for husholdninger på 99,4 prosent av BNP. Thailand er nummer 11 med 91 prosent. Av nabolandene ligger Malaysia ganske høyt, på en 14. plass med 73,1 prosent. Sveits topper statistikken med hele 130 prosent. 

 

Trenden med økt husholdningsgjeld i Thailand startet for alvor i 2010, ifølge en analyse i avisen The Diplomat. Covid-19 gjorde situasjonen verre. I første kvartal av 2019 var gjelden 78,8 prosent av BNP. Den økte altså til 91 prosent under pandemien, grunnet Thailands avhengighet av eksportnæringer og turisme.

 

Husholdningenes gjeld utgjorde 68 prosent av BNP ved inngangen til 2012 og hadde vokst til 81 prosent ved utgangen av 2015. Dette falt sammen med en svekkelse av thailandske baht og en stor eksportboom. I 2016 hadde Thailand et overskudd på driftsbalansen på over ti prosent av BNP.

 

Den store eksportboomen førte ikke til høyere lønn for fabrikk- og servicearbeidere som forsyner disse sektorene med arbeidskraft. Thailandske bedriftseiere kan skaffe billig arbeidskraft fra nabolandene, så da blir det lite lønnspress. 

[ annonser ]

 

I den grad lønninger har økt har det stort sett vært grunnet økning i minstelønn vedtatt av myndighetene. Lønningene opplevde en oppgang fra 2011 til 2014, før de stagnerte i årene før pandemien.

 

For eksempel fra fjerde kvartal 2015 til fjerde kvartal 2017 steg gjennomsnittlig månedslønn for en fabrikkarbeider med bare to prosent. Dette var en periode da Thailand akkumulerte svært store overskudd i driftsbalansen.

 

Thailands Tidende dokumenterte dette ved et intervju med en kvinne fra Buriram som måtte leve for 9000 baht i måneden (link under) i Bangkok. Lønna var på 12.000 baht, hvorav 3000 gikk rett hjem til Buriram for barnepass. 

 

Thailands Tidende

Reportasje i Thailands Tidende fra 2017.

 

LES: Slik er livet for 9000 baht/måned (1. desember 2017)

 

Nå i 2022 er det fortsatt mange som lever på lønn tilsvarende dette nivået. 

 

Minstelønnen har vært den samme i Thailand de siste tre årene, og varierer mellom 313 og 336 baht pr dag, avhengig av provins. Phuket og Chonburi har høyest minstelønn på 336 baht. Rayong har 335. Lavest minstelønn har de sydlige provinsene Narathiwat, Pattani og Yala. 

 

Her er alle provinsenes minstelønn, som ble økt i desember 2019. 

 

Myndighetene vedtok i vår minstlønn for faglærte i ulike grupper, som ligger litt høyere enn den generelle minstlønnen. Bakere har lavest lønn, som starter på 400 baht pr dag. For faglærte bygningsarbeidere ligger minstelønnen på 450-500 baht for de fleste arbeidsoppgaver.

 

James Guild, en ekspert på økonomiske forhold I Sørøst-Asia, skriver i avisen The Diplomat at det også er flere andre grunner til at husholdningenes gjeld kan øke: Slappe forsikringsstandarder og regulatorisk tilsyn, enkel pengepolitikk som oppmuntrer til overdrevent utlån og høye gass- og elektrisitetspriser som blir overført til forbrukerne.

 

Men han mener hovedgrunnen er at store handelsoverskudd og økende eksport ikke ble konvertert til tilsvarende store lønnsøkninger for arbeidere, noe som får folk til å vende seg til ulike former for forbrukskreditt.

 

(© Thailands Tidende. 24. august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)