[ annonse ]
Undersøkelse: Thailand ikke lenger beste land å starte business Faksimile: US News & World Report
24. desember 2022

Undersøkelse: Thailand ikke lenger beste land å starte business

Skrevet av 
[ annonse ]

Fra førsteplass fem år på rad til 13. plass, forbigått av Norge.

 

Magasinet US News & World Report kåret Thailand til å være det beste landet å starte og drive forretningsvirksomhet ikke mindre enn frem år på rad. For 2022 har imidlertid Thailand rykket ned på 13. plass. I år vant Sveits, med Norge helt oppe på 5. plass.

 

Kategorien heter «Open for Business», og det innebærer at det er gunstig å starte og drive forretningsvirksomhet her. Viktige faktorer er kostnader for oppstart og drift, samt politisk stabilitet som gir forutsigbarhet for forretningsdrivende.

 

Bedriftsskatt er også en del av bildet her, samt skattefritak eller -utsettelse, som ofte gis til internasjonale konserner som vil starte opp eller utvide virksomheten i Thailand.

 

Meningsmålingen til US News er i år tatt blant 17,991 borgere fra 36 land. De har forsøkt å få innspill fra forretningsdrivende og beslutningstakere i privat og offentlig virksomhet.

[ annonser ]

 

I en kommentar i 2020 skrev Thailands Tidende følgende:

 

Dette er ingen spøk, Thailand har faktisk for fjerde år på rad blitt kåret til beste land å starte business i. De drøyt 20.000 menneskene som har vært med på kåringen har tydeligvis aldri forsøkt å starte business her...

 

LES: Livet i Thailand: Er dette virkelig «beste land å starte business»? (10. februar 2020)

 

Denne kommentaren reflekterer ordinære forretningsfolks problemer i Thailand, som stadig blir offer for ekstra kostnader og tungvinte regelverk som deres thailandske konkurrenter gjerne slipper eller bevisst unngår. 

 

De det er enklere for, er store internasjonale konserner, som går via BOI (Board of Investment), og får tildelt landområder for sine fabrikker og gunstige skatteordninger. De får også hjelp til å søke om opphold og arbeidstillatelse for sine bedriftsledere, etter sigende uten at korrupte funksjonærer krever ekstra betalt.

 

Når man snakker om oppstart av forretningsvirksomhet, kommer man selvfølgelig ikke unna temaet korrupsjon, som var en egen underkategori i undersøkelsen til US News.

 

Blant 85 land er Thailand nr. 35 når det gjelder å være «minst korrupt».

 

Ukraina, Israel, Tyrkia og Romania blant de land som anses som mer korrupt enn Thailand. Sverige er ansett som minst korrupt, med Norge på 9. plass. 

 

Thaier selv er de første til å innrømme at deres fedreland er korrupt. Det gjelder det meste av offentlige etater. Det vil si at det er mulig å kjøpe seg fremover i køer, og unngå vanskelige krav som myndighetene stiller.

 

Forretningsdrivende her ser ikke alltid på dette som et problem. Noen ganger kan det være en fin løsning for å omgå gammeldagse lover og regler som er vanskelig å oppfylle i en forretningsverden som ikke lenger nødvendigvis består av kontorlandskap men i stadig større grad betyr online samarbeid.

 

(© Thailands Tidende. 24. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)