[ annonse ]
Kommentar: Den virkelige NAV-skandalen Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons, Ssu
2. november 2019

Kommentar: Den virkelige NAV-skandalen

Skrevet av 
[ annonse ]

Trygdede nordmenn i og utenfor EU-området forholdt seg til det samme regelverket. Nå skal de som tilfeldigvis oppholdt seg innenfor området få store erstatninger, mens nordmenn i Thailand ikke får noe som helst.

 

Nordmenn sa nei takk til EU-medlemskap i 1972 og igjen i 1994. Dette var såkalte rådgivende folkeavstemninger, så politikerne kunne gjøre som de ville. Men de fulgte kutymen og avsto fra å søke medlemskap.

 

Men spørsmålet er nå om Norge ikke likevel er blitt medlem og kommet inn bakveien.

 

Det er en kjent sak at politikere flest ønsker tilknytning til EU. Da vanker det mange potensielle fine jobber, som betaler langt bedre enn norske statlige lønninger.

 

De nordmenn som stemte nei til EU i sin tid, og nå er blitt pensjonister i Thailand, blir i disse dager rammet på mange måter. Eneste grunnen er at de har valgt et land utenfor EU-området, i motsetning til et land innenfor. 

[ annonser ]

 

Det er rett og slett blitt to klasser av nordmenn i utlandet: De som bor i verdens navle, EU, og de som har funnet seg andre land å bosette seg i.

 

Det blir snart slutt på ektefelle- og barnetillegg – med mindre Stortinget finner ut at de skal gå imot regjeringens innstilling. Men det gjelder selvsagt kun folk som bor utenfor EU-området.

 

LES: Skulle ramme polakker og somaliere, men nordmenn i Thailand får svi

 

Og med NAV-skandalen som er blitt avdekket denne uken er det kommet nok et bevis for dette klasseskillet, med de to følgende klasser:

1. Trygdede som oppholdt seg i EU-området og feilaktig ble dømt for svindel. Disse kan nå se frem til potensielt store summer i erstatning for å ha blitt feilaktig dømt.

2. Trygdede som oppholdt seg utenfor EU-området. Disse er blitt dømt og fått bøter, og får ingen mulighet til å gå til rettssak, slik saken står i dag.

 

Det norske regelverket har vært klart, og sa at man måtte søke før man eventuelt reiste til f.eks. Thailand når man gikk på sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger. Så den saken er klar.

 

Flere nordmenn i Thailand er blitt dømt for dette. Nordmenn i Thailand svindlet den norske staten for 1.716.947 kroner i 2018, opplyste NAV til Thailands Tidende i januar i år. Ni av totalt 968 svindlere befant seg i Thailand.

 

En mann i 50-årene ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha svindlet NAV for 545.319 kroner i attførings- og arbeidsavklaringspenger. Svindelen skjedde i årene 2009–13, slik vi rapporterte i 2015.

 

LES: Ni anmeldt for trygdesvindel (2019)

LES: Svindlet NAV fra Thailand (2015)

 

Regelverket var klart, så hvis nordmenn utenfor EU ikke får erstatning, så bør heller ikke nordmenn innenfor EU få noe.

 

Ifølge Dagens Næringsliv ble det kjent at minst 48 personer er urettmessig dømt for trygdesvindel fordi de har tatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger med seg til andre europeiske land, mens minst 2.400 kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg fordi Nav feiltolket reglene.

 

Men det er jo ingen rettferdighet i at noen personer som brøt lovverket nå skal få erstatning, mens andre ikke får noe – kun basert på hvor de valgte å reise.

 

Kanskje det er på tide med en ny folkeavstemning. For de to foregående har tydeligvis ikke fungert godt nok.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 2. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)