[ annonse ]
TAT: – Ja, du kan stole på statistikken, det er ingen nedgang i turismen Illustrasjonsfoto: Terje Engø
13. november 2019

TAT: – Ja, du kan stole på statistikken, det er ingen nedgang i turismen

Skrevet av 
[ annonse ]

30. oktober rapporterte vi at det ikke var noen nedgang i antall vestlige turister i Thailand.  Det resulterte i en mengde kommentarer som fortalte om hvor stille det var på turiststedene. Men TAT stiller seg bak tallene. Tre norske forretningsdrivende sier at det er stillere enn før.

 

Den nordiske direktøren for Tourism Authority of Thailand (TAT), Eurblarp Sriphiromya, holder til i Stockholm og svarer på vår henvendelse (oversatt fra thai og engelsk):

 

– Kan vi stole på denne statistikken? Har du noen forklaring på hvorfor vestlige forretningsfolk i Thailand rapporterer at det er så stille nå, mer stille hvert år, men spesielt i år?

– Denne statistikken kommer fra Ministry of Tourism and Sports, men jeg har ingen grunn til å ikke stole på statistikken. Vestlige folk i Thailand kan også inkludere expats. Fra mitt ståsted kan den sterke bahten ha hatt innvirkning på utlendingers forbruk f.eks. på restauranter. Dette kan gjelde både turister og fastboende utlendinger i Thailand. 

 

Eurblarp Sriphiromya

Den nordiske direktøren for TAT, Eurblarp Sriphiromya, stoler på statistikken. (Foto: TAT)

[ annonser ]

 

Hun forklarer:

– Ministry of Tourism and Sports har ansvaret for all statistikk og datainnsamling for turistnæringen. TAT pleide å lage denne statistikken selv, men det var før dette departementet ble opprettet. Vi venter nå på statistikken på websiden til departementet, på samme måte som dere i pressen gjør.

 

Vi tok opp saken etter å ha fått mange kommentarer på vår facebookside etter vår forrige artikkel 30. oktober:

 

LES: Ny kinesisk boom – 32 prosent økning i september

 

Her er noen av kommentarene:

 

 «Samui er snart en spøkelsesby og mye stillere på hoteller i Krabi og Puket også»

 

«På Phuket er det tomt, hører at de sliter»

 

«De regner transittpassasjerer som skal videre til Vietnam, Malaysia osv , som innkomne turister (...) Hvor er disse turistene? Stille på stranden, stille på golfbanene, Hua Hins største og nyeste kjøpesenter er folketomt»

 

«Da jukser dem med bøkene, har vært her i 22 år, det har aldri vert så lite (...) folk i det hele tatt, det legges ned den ene etter den andre, dårlig butikk for vanlige folk»

 

«Er helt tomt for turister her i Hua hin også, så dette er bare fake news»

 

Vi tok kontakt med tre norske forretningsdrivende, henholdsvis på Koh Chang i Krabi og på Koh Samui.

 

Frank T. Næss driver The White Elephant, som tilbyr bar, restaurant og overnatting på White Sand Beach på Koh Chang. Vi spurte:

 

– Vi får mye motbør på vår siste artikkel med statistikk fra TAT som sier at det ikke har vært noen nedgang i besøkstallene. Hvordan ser du på dette?

– Det er mulig det ikke er en nedgang men det er i alle fall et skifte i forhold til hva slags turister som kommer. Mindre fra Europa, Australia, USA, mer fra India, Kina og til dels Russland.

 

Frank Næss

Frank Næss med stab på The White Elephant på Koh Chang melder om et skifte i kundegrunnlaget. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Han legger til:

– Mye av dette skiftet skyldes nok den sterke bahten, men også et klart ønske fra TAT om å utvikle disse folksomme landene. Så besøkstall er kanskje ikke ned, men jeg vil tippe at den økonomiske siden av dette er ned markant.

 

Vi stilte samme spørsmål til Simen Dietrichson, som er daglig leder på Nadivana Serviced Apartments i Ao Nang, Krabi:

– Det er mindre mennesker så langt gjennom lavsesongen. Stort sett bare indiere og kinesere de siste månedene. Spennende fremover mot jul. Sesongen starter jo nesten ikke før i desember, men varer nå ut mai.

 

Han legger til:

– Thailand, alltid spennende!

 

Roy Nicolaisen driver Penny Lane Samui på Koh Samui:

 

– TAT insisterer at tallene er korrekte. Har du noe synspunkt på dette? Er det færre faranger nå enn tidligere år?

– Ingen tvil om at det er færre turister fra Europa, Nord-Amerika og Australia/New Zealand her på Koh Samui. Siden så mye av turistnæringen her (restauranter, barer etc) er rettet mot den gruppen så lider mange av færre kunder.

 

Han legger til:

– Det er vel heller ikke tvil om at det er flere asiatiske turister her, spesielt fra Kina og India, enn det var for noen år siden. Så demografien har endret seg, men jeg har ingen anelse om hvordan dette slår ut på de totale besøkstallene. Men asiater besøker vanligvis ikke businesser som er tilrettelagt for "faranger", så mange så barer og restauranter her lider.

 

Roy Nicolaisen

Roy Nicolaisen hos Penny Lane Pub rapporterer om om endret besøksmønster på Koh Samui. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

– Men dere har vel mange faste kunder gjennom mange år, så det går greit?

– Ja, vi greier oss, men det har vært litt magert de siste månedene. Heldigvis har vi mye "gjenbesøk", faste kunder gjennom mange år som du skriver.

(© Thailands Tidende. 14. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)