[ annonse ]
SISTE 365 DAGER: Slik har kronekursen utviklet seg siste året. Det var 12. mars kursen begynte å stupe. SISTE 365 DAGER: Slik har kronekursen utviklet seg siste året. Det var 12. mars kursen begynte å stupe. Kilde: Norges Bank. Ill: TT
20. mars 2020

Kronekursen under 3 – bunnen kan være nådd

Skrevet av 
[ annonse ]

Den norske krona steg mot Euro i går, og oljeprisen gikk opp. Det kan bety at det dramatiske fallet i kronekursen er stoppet. Norske pensjonister i Thailand har de siste dagene fått redusert den disponible inntekten betydelig.

 

Ikke siden Norges Bank startet å registrere verdien på thailandske baht i 1984 har kronekursen vært så lav som nå (se graf helt nederst i artikkelen. Red.).

 

Norges Bank publiserer nye valutakurser en gang i døgnet, kl. 16.00 norsk tid. I går var kursen på 2,85 baht for en krone. Dette er midtkursen, som altså ligger mellom kjøp- og salgskurs. De som veksler til seg baht får enda dårligere kurs enn dette.

 

I skrivende stund har Bangkok Bank kjøpskurs for sedler på 2,78 og salgskurs på 3,02. Disse kursene var enda lavere tidligere i dag (2,68 og 2,92).

 

I går kveld meldte den norske nettavisen E24 om lyspunkter i den sterke nedgangen krona har opplevd.

[ annonser ]

 

Krona tok seg opp i går, og var på kvelden ni prosent høyere mot Euro enn på det laveste nivået tidligere på dagen.

 

Norges Bank har signalisert at de er rede til å kjøpe kroner for å styrke kronekursen.

 

Oljeprisen gikk også opp i går, etter sterkt fall de siste dagene. Det har pågått en «oljekrig» mellom Saudi-Arabia og Russland. Den har USA signalisert at de vil gripe inn i, ifølge Wall Street Journal.

 

Fastboende pensjonister i Thailand må bekrefte overfor immigrasjonsmyndighetene at de har minst 65.000 baht pr måned i inntekt (40.000 for de som er gift thai) for å kunne få opphold her. Mange pensjonister har nå falt under denne grensa.

 

Hvis ikke kursen bedrer seg må de i verste fall reise hjem igjen til Norge. Men det går jo an å forsøke å appellere til immigrasjonsvesenet og argumentere med at kursen er kunstig lav nå.

 

Thailand burde gjør noe for å holde på alle pensjonister i disse dager, når turisttallene stuper grunnet Covid-19-viruset. Det gjenstår å se om de kommer med noen tiltak.

 

I tidligere tider var det mulig å betale penger under bordet og få visum og opphold for folk som ikke oppfylte vilkårene. Vi skal ikke ha sagt om denne muligheten eksisterer i dag, ei heller kan vi oppfordre leserne til å bryte landets regelverk.

 

LES: Krona ned ni prosent på et halvt år (Februar 2019)

LES: Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende

 

THB-NOK

Slik har kronekursen (midtkursen fra Norges Bank) utviklet seg fra 1984 til 2019. I 1998 var kursen høy grunnet krakket i økonomien. Mot 2000 gikk den ned men økte betydelig de påfølgende årene, og nådde høyeste nivå i 2005, med et snitt for året på 6,25 baht pr krone. (Kilde: Norges Bank)

(© Thailands Tidende. 20. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)