[ annonse ]
T.T. Currency Exchange på Thappraya Road rett før Jomtien Beach gir en god kurs, og også litt prutningsmonn. T.T. Currency Exchange på Thappraya Road rett før Jomtien Beach gir en god kurs, og også litt prutningsmonn. Foto: Dag A. Ekeberg
7. august 2019

Vekslebodene er billigst

Skrevet av 
[ annonse ]

Kronekursen forverrer seg stadig, og er nå nede i rundt 3,40 mot bahten. Da er det desto viktigere å spare der man kan. Den billigste måten å veksle penger på, er å ta med norske sedler og veksle her – vel og merke hvis du veksler på et anerkjent vekslingskontor og ikke i bank.

 

Vi har sammenlignet kronekursen hos fem vekslingskontorer i Bangkok og Pattaya med kursen hos de største bankene i landet. Det viser seg at du får like god kurs for kontanter på vekslingskontorene som bankene gir på overføringer og uttak i minibank. Ja, når man sammenligner med de store forretningsbankene, får man faktisk marginalt bedre kurs på kontanter hos vekslingskontorene. Og i tillegg slipper du gebyrene som påløper i bankvesenet – både hos din norske bank og hos banken i Thailand.

 

Mange har funnet det praktisk å opprette konto i thailandsk bank. Da slipper man minibankgebyr på 220 baht, som de fleste banker krever ved uttak fra utenlandsk konto. Men sjekk hva slags kurs din norske bank tilbyr om du sender baht fra Norge. Sender du kroner bør du huske at thailandske banker tar 200–300 baht for å veksle til baht.

 

Vi har tatt utgangspunktet i 25.000 norske kroner, som er øvre grense for hva man kan ta ut av Norge uten å deklarere beløpet hos Tollvesenet. Hvis du bringer med deg sedler til Thailand, blir du sittende igjen med 3000 til 5000 baht mer å rutte med hvis du veksler hos de beste vekslingskontorene sammenlignet med bankvesenet (se tabell under).

 

Når det er sagt, så skal man være klar over risikoen ved å bære på for mye kontanter. Blir man utsatt for tyveri er det begrenset hva forsikringsselskapene vil dekke av kontanter.

[ annonser ]

 

Den aller dårligste løsningen er å veksle kontanter på flyplassen i Norge. DNBs minibanker på flyplassene gir i dag 3,15 i kurs. Veksler du NOK 25.000 taper du 6,750 baht sammenlignet med å veksle på vekslingskontor i Thailand.

 

I tabellen under viser vi kursen i dag, 7. august 2019. I dag kjøper vekslingskontorene SIA Money Exchange og Super Rich i Bangkok 1000 norske kroner for 3420 baht. Det vil si at hvis du veksler inn 25.000 norske kroner får du 85.500 baht. Går du derimot inn i banken CIMB og veksler samme beløp, får du bare 80.500 baht. Det er en forskjell på 5000 baht, eller 1400 kroner.

 

I Pattaya finnes det en mengde vekslingskontorer i kjeden T.T. Currency Exchange. Vi fant et kontor på Thappraya Road et par hundre meter unna Jomtien Beach. Der fikk vi oppgitt kursen til 3,40. Vi spurte om vi kunne få en bedre kurs hvis vi vekslet inn såpass mye som NOK 25.000, og fikk som svar at vi kunne få 3,41.

 

Litt nærmere stranden er det et vekslingskontor som kun heter «Exchange» og ligger vegg-i-vegg med skobutikken Findig. Der fikk vi også oppgitt 3,40 i kurs, og 3,405 hvis vi vekslet inn såpass mye som NOK 25.000.

veksling

Vekslingskurser NOK–THB 7. august 2019: Øverste tabell viser kursen for veksling av sedler, og resulterende antall baht når du veksler inn NOK 25.000. Nederste tabell viser kursen for bankoverføring, såkalt TT. Denne kursen er omtrent den samme som du får via minibank. (Kilde: Daytodaydata.net/Thailands Tidende)

 

Det er blitt vanligere i thailandske minibanker at utenlandske kunder blir tilbudt en avtalt kostnad for valutakjøp og gebyrer i norske kroner. Selv på kjøp av så lite som 5000 baht vil det påføre deg et tap på 100–200 norske kroner. Du vil med mindre noe dramatisk måtte skje i valutamarkedet i løpet av få timer, alltid tjene på å bli belastet i baht.

 

I Europa er minibanker mange steder blitt en inntektskilde for minibank-operatører. Det amerikanske selskapet Euronet opererer minibanker i nesten 50 land. De etablerte seg i Thailand i fjor med Siam Commercial Bank som partner. I sin årsmelding for 2018 opplyser de at samarbeidet omfatter 1100 minibanker.

 

Thailands Tidende kjenner ikke til hvilket gebyr Euronet/Siam Commercial Bank forlanger, men da vi for få uker siden tok ut zloty i Polen var det et tillegg på 13 prosent om en sa ja til å bli belastet norske kroner (se bilde under).

 

Siam Commercial Bank tilbyr lavere kurs ved veksling av kroner til baht enn de fleste andre thailandske banker og vekslekontorer. Men det er nok først om en benytter Euroenets tilbud om å bli belastet i norske kroner at det svir på pungen.

veksling

Euronet legger opptil 13 prosent i gebyr om du sier ja til å betale for uttaket til garantert pris i kroner. (Foto: Terje Engø)

 (© Thailands Tidende. 7. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)