[ annonse ]
Folk i Rayong har opplevd store problemer etter at en egyptisk coronasmittet person var på besøk på to kjøpesentre. Folk i Rayong har opplevd store problemer etter at en egyptisk coronasmittet person var på besøk på to kjøpesentre. Foto: PR Thailand
16. juli 2020

Kommentar: Panikk etter to smittetilfelle gir innblikk i fremtiden

Skrevet av 
[ annonse ]

14 dagers i karantene er ikke noe som lokker turister. Samtidig vet vi at thaier er eksperter i å omgå regelverk. Men situasjonen nå er at 69 millioner thaier følger med på hvert enkelt smittetilfelle. Med slik oppmerksomhet er det ingen som tør å lempe på reglene.

 

En egyptisk militærdelegasjon på 31 personer ankom Rayong fra Pakistan 9. juli, tok en kort tur til Kina, kom tilbake og returnerte til Egypt 11. juli. Ingen myndigheter har forklart årsaken til besøket, det er nok klassifisert som militære hemmeligheter.

 

En av disse personene testet positiv for coronaviruset. Da resultatet ble kjent var mannen på 43 år allerede tilbake i Egypt.

 

LES: To med diplomatpass og positiv covid-test skaper oppstyr

LES: Myndighetene ber om unnskyldning for Covid hos den egyptiske ambassaden

 

[ annonser ]

Det hevdes at han ikke overholdt reglene om egenkarantene, men det er myndighetene selv om har unntatt slike korte besøk fra militære og diplomatiske myndigheter – samt flypersonell – fra kontroll. Dette ber de nå om unnskyldning for og sørger for at alle utlendinger må i offentlig karantene.

 

Som følge av denne ene personens positive test er nå mange thaiers liv snudd på hode. 1336 personer i Rayong har vært og blitt testet for viruset. Det dreier seg om besøkende på to kjøpesentre i området (Passione og Central). Kun tre personer mottok SMS som følge av at de var logget inn på de to sentrene i de angitte tidspunktene via appen Thai Chana. 

 

Turistindustrien i provinsen har opplevd at store mengder folk kansellerer sine bestilte hotellopphold i langhelgen mot slutten av måneden. Dette ble under dagens pressekonferanse omtalt som en overdrivelse.

 

The Nation meldte i går at tre personer med feber i Korat nå var under observasjon. De hadde besøkt Rayong-provinsen.

 

I dag kom meldingen om at disse tre ikke var smittet av Covid. Men før dette klarte guvernøren i Korat å komme med følgende melding: Alle innbyggere i Korat (drøyt 2,6 millioner personer) som hadde besøkt Rayong eller Bangkok (hvor det også var et tilfelle – en ni år gammel sudanesisk jente med diplomatforeldre) skulle melde seg til helsemyndighetene innen tre dager.

 

Dette viser med all tydelighet hvor rede provinsmyndigheter i Thailand er til å gjeninnføre virustiltak. Det er ingen logikk i at tusener av mennesker i Korat skal melde seg til helsemyndighetene fordi de har besøkt disse to provinsene. Kun et lite antall personer har vært i nærheten av de to angjeldende personene. 

 

Pressetalsmann Taweesin svarte på spørsmål fra pressen i dag. Som vanlig var spørsmålene silt ut via myndighetene og ble stilt av deres representant, ikke av journalistene selv.

 

Et presseorgan lurte på om det nå lå an til å innføre 24 timers portforbud, hvis det blir en smittebølge av dette.

 

Dr. Taweesin svarte at landet ennå ikke hadde hatt 24 timers portforbud, og at selv om det skulle bli hundrevis av smittetilfeller hver dag så var ikke det aktuelt. Men bare det faktum at spørsmålet ble stilt viser hvordan thaiene nå tenker.

 

Dette har også ført til en motvilje mot å slippe inn utlendinger, ifølge meningsmålinger

 

Ingen vet hvor neste smittetilfelle kommer fra. Det er ikke vanskelig for folk i nabolandene å snike seg inn i Thailand, for eksempel over Mekongfloden. Det er blitt utplassert soldater langs elva, men de har ingen mulighet til å holde oppsikt med den lange grensa. Ifølge myndighetene er det siden 1. juni det blitt arrestert ca. 3000 folk fra nabolandene som har forsøkt å snike seg over grensa.

 

Når myndighetene nå lager enda strengere kontroll med regulære ankomster kan gjerne neste smittetilfelle komme via uregistrert innreise fra naboland på denne måten.

 

Hva betyr dette for nordmenn som ønsker seg til Thailand?

 

Det betyr at det pr i dag ikke blir noen vei utenom 14 dager i offentlig karantene. Dagens regler er strenge, man må oppholde seg på rommet, og få mat levert. Familie har ikke lov å komme på besøk, ifølge våre kilder. Utlendinger bor på hoteller som samarbeider med myndighetene. De betaler selv for dette.

 

Når det er sagt vet vi hvordan det går med offentlige regler i Thailand. Det var strenge regler før barer og puber kunne åpne 1. juli også, men disse blir nå ikke nødvendigvis fulgt spesielt nøye.

 

Hvis det i praksis blir slik at en offentlig karantene på et hotell gjør at man må oppholde seg der de første dagene inntil man har en bekreftet negativ covidtest, men deretter kan bevege seg fritt, så kan dette gjøre at ordinære turister faktisk igjen vurderer Thailand som reisemål. Spesielt gjelder dette populære øyer i Syd-Thailand, som nå er foreslått som Travel Bubbles. Som Koh Phangan, Koh Samui, Phi Phi og Phuket.

 

Disse strenge reglene vil bli omgått i to tilfeller: Enten hvis det fortsetter med null smitte i Thailand, eller hvis det kommer en stor smittebølge og landet like godt kan åpne opp for turisme fra land med tilsvarende smittetall.

 

Men hvis situasjonen er som i dag, hvor folket som helhet får panikk hver gang det dukker opp et smittetilfelle, vil de færrest hoteller tørre å lempe på karantenereglene, og da er det ikke mange turister som vil velge Thailand.

 

Det er en mengde utlendinger som pleier å tilbringe lengre tid i landet, f.eks. nordmenn som bor her i vinterhalvåret. De kan kanskje tåle en 14 dagers karantene.

 

Men hva med de mange nordmenn innen oljeindustrien og fiske, som har sine 4–8 uker her før de reiser tilbake på jobb? Da blir jo 14 dagers karantene hver gang noe som man antakelig ikke kan akseptere.

 

Så er spørsmålet hva man kan bedrive tiden med i «karantene». Har man kjærester i Thailand er det vanskelig å se at det ikke etter hvert blir mulig å snike vedkommende inn på hotellet. Unntaket er hvis det blir slik oppmerksomhet om karantenen som det har vært de siste dagene. 

 

Hvis hver enkelt smittet person skal dominere nyhetsbildet i dagevis, så er det ingen som tør å gjøre noen unntak.

 

Personvern er også et problem oppi alt dette. Myndighetene går ikke ut med navn på smittede, men i mange tilfeller kan befolkningen legge sammen to og to og finne ut hvem det dreier seg om. 

 

Med slike drakoniske regler kan en enkelt person som tilfeldigvis er smittet påvirke livene til alle innbyggere i en hel provins, eventuelt hele landet. Det kan bli lynsjestemning av dette. Hvis en provins som Korat er rede til å gjør tiltak kun basert på at tre personer besøkte en provins med smitte, kan man forestille seg hva slags problemer det kan bli fremover.

 

Den militært utgåtte regjeringen i landet gjør antakeligvis en stor feil ved å overlate så mye myndighet til 77 provinsguvernører. Dette er folk som aldri har stått til valg, men er livredd for å gjøre feil som kan ødelegge den videre karrieren. Da er det bedre å være «føre var». Problemet med det er at folks liv og økonomi påvirkes av slike tiltak.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 16. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)