[ annonse ]
Norge bruker fortsatt brevpost, i motsetning til Sverige og Danmark. Norge bruker fortsatt brevpost, i motsetning til Sverige og Danmark.
27. mai 2021

Leveattest og dårlig postgang: NAV kan hjelpe

Skrevet av 
[ annonse ]

Postgangen til Norge fra Thailand er treg, mens den er stoppet helt opp i enkelte andre land. NAV sier nå at det er mulig å kontakte dem direkte angående leveattesten.

 

Leveattesten er beviset Norge krever for ikke å stoppe pensjonen til nordmenn i utlandet. I år sendes den ut til alle over 70 år i de fleste land utenfor EU, inkludert Thailand (se oversikten her). Frist for innlevering er 5. juni. NAV stopper pensjonen normalt i august eller september måned hvis de ikke har mottatt noen leveattest.

 

Allerede i 2015 rapporterte Thailands Tidende at nabolandene Sverige og Danmark aksepterte elektronisk innlevering av leveattest. Det skjedde i et intervju med en nordmann i Cha-am som fikk store problemer på grunn av NAV og treghet med leveattesten:

 

LES: Ventet to måneder på NAV-bekreftelse (1. juli 2015)

 

Sverige og Danmark aksepterer fortsatt elektronisk innlevering av leveattest, mens Norge insisterer på å benytte seg av postvesenet rundt om i verden. 

[ annonser ]

 

I 2018 rapporterte vi at det var saksbehandlere i NAV som aksepterte leveattest elektronisk, selv om ledelsen i NAV sa at det ikke var lov.

 

LES: – Ja, du kan sende elektronisk attest (1. august 2018)

 

Thailands Tidende fikk nylig en henvendelse fra en leser i Costa Rica. Årsaken er at Thailands Tidende er den eneste avisen som tar for seg nordmenn utenfor EU og deres forhold til den norske stat. Vår leser fortalte at postgangen fra Costa Rica var stoppet opp grunnet coronaviruset. 

 

Han har forsøkt å sende inn leveattest via det private firmaet DHL. NAV skriver imidlertid på sine sider at de ikke kan ta imot postforsendelser fra firmaer som DHL, siden NAVs adresse er en postboks.

 

Vi tok kontakt med NAV og spurte: 

 

– Hva gjør man når postverket i landet man bor ikke lenger tar imot forsendelser til land som Norge grunnet covid-situasjonen?

– Pensjonister som bor i land som på grunn av covid-situasjonen ikke sender post til Norge, kan ta kontakt med NAV Kontaktsenter enten pr. telefon (telefonnummeret er oppgitt i følgebrevet til leveattestene) eller ved å logge seg inn på Ditt Nav på www.nav.no og bruke tjenesten «Send beskjed til NAV». Denne tjenesten krever innlogging med elektronisk ID, men brukere i utlandet uten bankID eller tilsvarende kan benytte MIN ID-PASSPORT, opplyser avdelingsdirektør Liv T. Espedal i NAV.

 

Hun legger til:

– NAV Kontaktsenter vil ved slike henvendelser ta kontakt med saksbehandlende enhet, som vil sørge for at pensjonen ikke blir stanset selv om leveattesten ikke er mottatt hos NAV innen utløpet fristen.

 

Dette kan være en siste utvei for nordmenn i Thailand, som har opplevd at postgangen ikke fungerer. Selv om NAV ikke ønsker henvendelser om leveattesten, så finnes det altså en mulighet.

 

Utenriksstasjonene vil heller ikke ha henvendelser om leveattesten, i hvert fall ikke i år. NAV skriver:

På grunn av begrenset kapasitet ved norske utenriksstasjoner under Korona-pandemien, har Utenriksdepartementet bedt om at man ikke kontakter disse for å få bekreftet leveattesten.

 

Dette antyder at det i hvert fall i normale år er mulig å få leveattesten bekreftet hos utenriksstasjonene, hvis man ikke når frem på annen måte.

 

Angående eventuelle planer om å gjøre innleveringen av leveattesten elektronisk som i Norges naboland, spurte vi NAV:

 

– Jobbes det med at folk skal kunne sende inn leveattesten elektronisk? Evt. når kan dette bli en realitet?

 – Foreløpig foreligger det ikke en konkret plan for digitaliseringer av leveattester og vi kan derfor ikke kommentere detaljer knyttet til dette nå, svarer Espedal.

(© Thailands Tidende. 27. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)