[ annonse ]
25. august 2021

Vil du hjelpe i pandemien – snakk med en landsbyhøvding!

Skrevet av 
[ annonse ]

 

Mange thailandsfarere er i Norge nå og vet ikke hvordan de skal få hjulpet de mange arbeidsledige thaier. De som har landsbyer de pleier å besøke har imidlertid en mulighet.

 

En liten landsby i Sisaket har fått hjelp fra flere europeere i det siste. 20.000 baht pr gang rekker til matforsyning til de fattigste i minst en uke.

 

Landsbyen Non Sawan ikke langt unna grensen til Kambodsja er blant de fattigste landsbyene i Isan. Mange familier flyktet fra Kambodsja under Pol Pot og havnet her. De eier ikke noe land, og må derfor jobbe for alt de spiser, inkludert ris. 

 

Mange av disse familiene har også store barnekull. Disse barna tar strøjobber i større byer, som hushjelper eller tilfeldige turistjobber. De heldige får gode industrijobber. De sender penger hjem.

[ annonser ]

 

Men nå har mange av dem returnert som arbeidsledige. Det gjør situasjonen dobbelt ille. De sender ikke penger, og trenger mat når de bor hjemme. 

 

Fattige landsbyer i Isan består gjerne av unge og eldre, mens de i arbeidsfør alder er i storbyene på jobb. Nå er også mange av disse hjemme, så det er mer folk enn normalt. De som kommer hjem må i 14 dagers hjemmekarantene. Lokale myndigheter passer på at de ikke forlater huset, men kommer med mat tre ganger pr dag.

 

Når hjemmekarantenen er over er det imidlertid ingen automatisk hjelp å få fra myndighetene, og da er det hjelp fra land i Europa som kan være til uvurderlig nytte.

 

Thailands Tidende

Frivillige helsearbeidere i distriktet passet på kødisiplin og munnbind. (Foto: Privat)

 

De som ønsket å hjelpe folk i denne landsbyen tok ganske enkelt en telefon til landsbyhøvdingen, som for øvrig er en kvinne. Hun har hatt jobben i mange år, og vet nøyaktig hvilke familier som sliter. Det viste seg å være 50 familier som var ekstra ille ute.

 

Det ble 400 baht pr familie. Det er viktig at dette ikke gis ut som penger, for det er faktisk alkoholikere og spillegale som ikke ville brukt pengene til mat. 

 

Nesten halvparten av pengene gikk til ris. Egg er en nyttig proteinkilde, og hver familie fikk et brett hver. I tillegg kjøpte man inn makrell på boks, løk, hvitløk og chili.

 

Neste utdeling kom en uke senere. Da bestemte landsbyhøvdingen at de skulle prioritere nye familier, inkludert de fattigste i de to nabolandsbyene – som ikke har hatt noen velgjørere som deler ut mat. 

 

Thailands Tidende

Funksjonshemmede trenger også mat, og er ikke sikret en solid pensjon fra staten. (Foto: Privat)

 

Folk ble innkalt og sto i kø for å få mat. Køen var godt passet på av landsbyhøvdingen med medhjelpere, som ba folk om å holde avstand og bruke munnbind riktig.

 

De som kjenner Thailand vet at det store flertallet av thaier ikke har penger i banken. Isteden har de gjeld, ofte med ugunstige lånebetingelser. Hvis pandemien hadde gitt seg i fjor etter et halvt år, kunne mange klart seg. Men etter halvannet år er det nå krise for mange familier, spesielt etter at den tredje smittebølgen slo til i april og gjorde at ytterligere folk mistet jobbene sine.

 

De heldige har arbeidsgivere som melder arbeidstakerne inn i Social Security. Det er disse som måles når statistikken sier at arbeidsledigheten i Thailand har økt fra ca. 1 prosent til ca. 2 prosent nå. Men det faller en mengde personer utenom denne statistikken. Det kryr av små arbeidsgivere som ikke er innlemmet i Social Security, og heller ikke gir noen ekstra midler hvis de må si opp folk.

 

Det er veldig enkelt å forsikre seg om at pengene virkelig går til mat. Det er bare å be om at noen tar bilder eller video fra utdelingen. Thaier har ikke problemer med at folk tar bilde av dem i noe som vestlige folk kanskje ville følt var en pinlig situasjon med å måtte få tildelt mat.

 

En slik hjelp går uavkortet fra rike folk i Vesten til fattige i Thailand – uten dyre mellomledd som internasjonale hjelpeorganisasjoner.

 

Nordmenn har vist giverglede med matutdelinger under pandemien i Thailand. For tiden foregår det matutdelinger nesten hver dag i Pattaya via restauranten A taste of Norway (første link under). Tidligere har det vært matutdelinger både i Pattaya og i Phuket.

 

Thailands Tidende

Hans Grumheten leder matutdeling på Jomtien Beach i regi av restauranten A taste of Norway. (Foto: Terje Salvesen)

 

LES: Nordmannen bak Pattayas matudelinger (24. juli 2021)

LES: Hammerfest hjelper covid-rammede i Phuket (14. juni 2020)

LES: Tre norske matutdelinger i Pattaya i dag, norsk bar åpner i morgen (14. juni 2020)

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya (8. mai 2020)

 

(© Thailands Tidende. 25. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)