[ annonse ]
Man søker om vaksinesertifikat på appen MorProm (th.) og kan velge og få det elektronisk eller på papir (tv.) Man søker om vaksinesertifikat på appen MorProm (th.) og kan velge og få det elektronisk eller på papir (tv.) Ill: TT
22. desember 2021

Thailandsk coronasertifikat nå godkjent i EU/EØS

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand er blant fem nye land som er opptatt i EUs system for coronasertifikater. Det er også bestemt at EUs sertifikater skal være gyldig i ni måneder etter ferdig grunnvaksinering.

 

Hittil under pandemien har folk som er vaksinert i Thailand hatt problemer med å få godkjent dette i Europa inkludert i Norge. De har måttet henvende seg til norsk helsevesen og overbevise en lege om at vaksineringen i Thailand kvalifiserer for registrering i det norske systemet SYSVAK, som deretter gir rett til et digitalt EU/EØS coronasertifikat.

 

Det har spesielt vært et problem ved innreise til Norge etter 26. november, hvor mange da har måttet i hjemmekarantene grunnet at de ikke kunne vise frem det tradisjonelle EU/EØS-sertifikatet.

 

I går kom imidlertid EU med en pressemelding som sier at fra og med i dag (22. desember) skal vaksinesertifikater fra Thailand, Taiwan, Montenegro, Tunisia og Uruguay legges til den gruppen av land som er inkludert i EU-systemet. Totalt dreier det seg nå om 60 land på fem kontinenter.

 

Dette betyr ifølge EU at man skal kunne ankomme EU/EØS-området med et thailandsk coronasertifikat og dette vil bli behandlet på lik linje med det tradisjonelle EU/EØS-sertifikatet. Dette kommer etter en «teknisk gjennomgang» av sertifikatene for disse fem landene, meldes det. 

[ annonser ]

 

Det er mulig å søke om et thailandsk internasjonalt vaksinesertifikat via appen MorProm (หมอพร้อม). Du har valget mellom papirsertifikat som du enten henter selv eller mottar i posten, eller et elektronisk sertifikat. Sistnevnte er gratis frem til 31. desember i år, ifølge myndighetenes kommunikasjonsavdeling

 

Vi testet ut systemet og bestilte et elektronisk sertifikat. Det var ikke helt problemfritt, men vi fikk det til til slutt.

 

Thailands Tidende

Faksimile: Vi mottok vaksinesertifikatet via e-post under et døgn etter at vi søkte.

 

Mye av den forklarende teksten er på engelsk, men ikke all. Vi måtte legge ved et bilde av passet, og så skulle vi få det elektroniske vaksinasjonssertifikatet på e-post i løpet av tre virkedager. Faktum var at det dukket opp på morgenen påfølgende dag.

 

Vær oppmerksom på at du kan være nødt til å oppdatere appen hvis du ikke ser en meny som heter "International Certificate".

 

Det finnes også nordmenn som har ordnet dette manuelt, uten å bruke appen. Oppdatering: To lesere forteller oss at de har vært hos Pattayarak Health i Pattaya (ved fiskemarkedet Lan Po i Naklua) og fått utstedt sertifikater til en pris av 50 baht. Andre rapporterer at de har bestilt internasjonalt sertifikat via sykehusene hvor de er vaksinert.

 

Som en motytelse til EUs innlemmelse av Thailand skal Thailand måtte godta EUs sertifikater, men det vet vi at de allerede gjør, for de kan benyttes når man søker om Thailand Pass.

 

Thailands Tidende har tidligere meldt at både Sinovac og Sinopharm er godkjente vaksiner i EU-systemet, ergo får man anta at de som er vaksinert med disse vaksinene kan bli godkjent i EU, samt også de som er vaksinert med kombinasjoner av vaksiner, som f.eks. Sinovac som første dose og AstraZeneca som andre dose, selv om dette ikke eksplisitt er omtalt i pressemeldingen.

 

Det er et spørsmålstegn ved Sinopharm, som en norsk statssekretær nylig fortalte oss at ennå ikke var godkjent (se link til artikkel under):

 

LES: FHI: – Vi jobber med Sinovac (11. desember)

LES: Norge godkjenner Sinovac, ennå ikke Sinopharm (23. november)

LES: Norge vil godkjenne kinesiske vaksiner, tilbyr vaksinepass (3. september)

 

Vi følger denne saken og kommer med oppdateringer når ting blir avklart fra myndighetenes side.

 

I går ble det også kjent at EU har vedtatt at EUs coronasertifikater skal ha en gyldighet på ni måneder etter siste ordinære vaksinedose. Det betyr for de fleste den andre dosen, med unntak av de som har hatt sykdommen og kun skal ta én dose, samt de som har tatt vaksinen fra Johnsen&Johnsen, som består av kun én dose.

 

Det står ikke noe i pressemeldingen fra EU om hvordan booster-doser får effekt på denne gyldighetstiden, men dette skal utredes, og det er en av grunnene til at vedtaket ikke får effekt før 1. februar 2022.

(© Thailands Tidende. 22. desember 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)