[ annonse ]
Blir 2022 siste året med virustiltak i Thailand? Blir 2022 siste året med virustiltak i Thailand? Foto: Dag A. Ekeberg
20. februar 2022

Regelforvirring blant turister – statsminister oppfordres til å lette tiltakene

Skrevet av 
[ annonse ]

To sentrale ministre vil lette på coronatiltakene, men statsministeren holder kortene tett til brystet. Det er forvirring om hva som skjer hvis man tester positivt, spesielt for de som har hatt Covid-19.

 

Turistminister Phiphat Ratchakitprakarn og helseminister Anutin Charnvirakul jobber nå begge for å lette på tiltakene for tilreisende, først og fremst å få fjernet den obligatoriske coronatesten på den femte dagen av oppholdet.

 

Disse ministrene kommer begge fra det største støttepartiet – Bhumjai Thai – i regjeringskoalisjonen til statsministeren. Turistministeren har under hele pandemien foreslått lettelse i tiltak, uten at det har hatt særlig effekt.

 

Når nå også helseministeren ber om lettelse i tiltakene, har det større tyngde. Han har hatt et møte med AirAsia-sjefen Tony Fernandes, som sier at tiltakene skaper problemer, spesielt kravet om test den femte dagen.

 

Helseministeren kommenterte også de økende smittetallene, som i dag nådde nye høyder med 18.953 registrerte tilfeller siste døgn og 30 døde. Han sier at myndighetene fortsatt har godt med ledig sykehuskapasitet, mye grunnet at folk i større grad får oppholde seg hjemme hvis de har milde symptomer.

[ annonser ]

 

Men Covid-komiteen har foreløpig ikke gitt noen signaler om lettelse. På en pressekonferanse tidligere denne uken fikk pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan dette spørsmålet:

 

– Vil Thailand følge etter vestlige land, som i stor grad nå dropper virustiltakene?

– Vi kan ikke følge etter andre land, men må isteden se på situasjonen i Thailand. Vi har sett mange ganger at enkelte land har bommet ved å lettet på tiltakene, for deretter å måtte stramme inn igjen, for eksempel når det gjelder påbud om munnbind og lockdown. Vi ønsker ikke å gjøre de samme feilene som disse landene har gjort.

 

Som Thailands Tidende rapporterte nylig er det land som Taiwan, Singapore og Hong Kong som forbilder under pandemien:

 

LES: Thailand følger ikke Vesten i gjenåpningen (5. februar)

 

Men hvis Thailand skal se på konkurrentene i turistbransjen, så må de nå legge merke til at Vietnam rapporteres å ville lette tiltakene til kun én karantenedag fra midten av mars og Filippinene skal droppe testing etter ankomst av turister, slik Bangkok Post har rapportert.

 

I samme artikkel forteller ledere i turistnæringen i Thailand at fjerning av alle tiltak bør skje allerede i mars. De håper at april kan bli en stor måned for turistlandet, inkludert feiring av Songkran, som mange turister liker å delta i. De nordiske land er nevnt som eksempler på land hvor tiltakene nå er fjernet.

 

For øvrig jobbes det nå med å åpne landegrensen til Malaysia for turister fra 1. mars. Hittil har det kun vært luftveien som har vært åpen.

 

Den andre coronatesten – på den femte dagen – ble lagt til Test & Go da systemet åpnet igjen 1. februar. Mens andre land letter på tiltakene gikk altså Thailand den motsatte vegen. De var ikke overbevist om at Omicron var mye mildere enn andre varianter.

 

En del turister tester positivt enten første eller femte dag og havner i problemer. Noen har måttet bli lengre i Thailand enn planlagt, for å vente på å bli friskmeldt.

 

Det er i utgangspunktet ti dagers karantene for de som tester positivt, og det er dette som gjør at mange nå takker nei til Thailand.

 

Potensielle turister leser historier om hva som skjer med de som tester positivt. Noen blir liggende på sykehus i ti dager. Noen andre, med milde eller ingen symptomer, får oppholde seg på hotell, men må være i isolasjon. Noen forteller at de har klart å overtale legen til å bli testet ut av karantenen før tiden, etter mye om og men.

 

Den obligatoriske helseforsikringen dekker utgifter til slik karantene, men det er en mager trøst for de som må tilbringe ferien innestengt på et rom – selv om de kan være helt symptomfrie.

 

Så har man de som har gjennomgått Covid-19. På det området hersker det mye forvirring. I går var gikk en australier ut og fortalte om sitt mareritt på en åpen, engelskspråklig facebookgruppe for Thailand.

 

Han hadde fått opplyst av flyselskapet at han ikke trengte en PCR-test maks 72 timer før avreise, siden han nettopp hadde blitt friskmeldt fra Covid, og hadde en legeattest som bekreftet dette. Det gikk greit helt til han kom til Thailand. Der ble han nektet adgang, og ble sendt tilbake til Singapore, hvor han hadde mellomlandet.

 

Nå venter han på å ta en PCR-test, for å forsøke å komme tilbake til Thailand. Flyselskapet opplyste ham at hvis testen er positiv får han ikke slippe inn i Thailand.

 

Her har flyselskapet gitt ham to feil opplysninger, noe som viser at også reiselivsaktører har problemer med de thailandske reglene.

 

For det første må alle ha en test maks 72 timer før avreise. Det er ikke noe unntak fra den regelen.

 

For det andre skal det være mulig å slippe inn i Thailand med en positiv test, så lenge man har en legeerklæring på at man har gjennomgått Covid-19, og at den positivt testen skyldes rester av den tilbakelagte sykdommen.

 

Tidligere sto det å lese hos thailandske myndigheter at man måtte ha vært friskmeldt i minst 14 dager for å slippe inn. Denne formuleringen er forsvunnet fra siden til Thailand Pass, og det skaper mer usikkerhet.

 

Så står det at man skal ha tatt en vaksinedose etter at man er blitt friskmeldt. Men det er en beskrivelse som henger igjen fra starten av pandemien, da få var vaksinerte. Det står annet steds hen at hvis man er å anse som fullvaksinert, så slipper man inn hvis man har gjennomgått sykdommen.

 

Iblant all forvirringen er det en god nyhet, og det er at Thailand Pass nå virker å bli godkjent raskere.

 

Mens mange opplevde å vente 5–6 dager i begynnelsen av måneden, så opplever nå folk vi har vært i kontakt med å få bekreftelse på godkjenning etter kun noen timer. Men dette avhenger av at hotellet de har booket for testing på dag 1 og dag 5 er raske med å bekrefte bookingen overfor saksbehandlerne i Thailand Pass, og at søknaden ellers holder mål.

(© Thailands Tidende. 20. februar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)