[ annonse ]
Dødstallene nådde en topp i august/september i fjor. Etter at Thailand Pass ble introdusert 1. november har dødstallene vært relativt lave. Dødstallene nådde en topp i august/september i fjor. Etter at Thailand Pass ble introdusert 1. november har dødstallene vært relativt lave. Kilde: John Hopkins University
26. februar 2022

Helsedept: Fire måneder til med pandemi

Skrevet av 
[ annonse ]

I Thailand er det nå både lettelser og tilstramninger på koronatiltak. Men helsedepartementet ønsker å erklære pandemien over i løpet av juni måned, selv om smitten fortsetter å øke.

 

Lettelsene i Thailand Pass Test & Go skal skje 1. mars. Da forsvinner PCR-test og hotellbooking for Dag 5, mens hotell og test på Dag 1 gjenstår. Forsikringskravet er redusert til 20.000 amerikanske dollar i coronadekning.

 

LES: Test & Go: Vil fjerne hotellbooking på dag fem (23. februar 2022)

LES: Thailand følger ikke Vesten i gjenåpningen (5. februar 2022)

 

Men fortsatt må folk fylle ut Thailand Pass for å slippe inn i landet, og ta test 72 timer før man flyr. Mens vestlige land dropper virustiltakene, spør turister seg nå når Thailand vil følge etter. Ifølge helsedepartementet jobber de mot at det skal skje innen 1. juli.

 

[ annonser ]

Kiattiphum Wongrajit, den høyeste embetsmannen i departementet, sa i går til Bangkok Post at dødstallene er betydelig lavere med Omicron, og at de snart vil holde en pressekonferanse for å vise hvordan de vil ta steget fra pandemisk til endemisk. Han sier at de har satt av fire måneder til dette.

 

Det benyttes nå mer hjemmekarantene og mindre sykehusopphold i behandling av pasienter, noe som gjør at de fleste sykehus fortsatt har nok kapasitet.

 

Dødstallene som følge av Covid-19 nådde en topp i august/september 2021. Da var det flere dager det døde over 250 personer. Høyeste smittetallet i den perioden var 13. august 2021, med 23.418 smittede.

 

Dette tallet ble ikke stående som et skrekkeksempel på smitte, for nylig ble det forbigått. I dag ble det meldt om hele 25.615 registrerte smittetilfeller siste døgn, som er en rekord for Thailand. Det dreier seg om PCR-tester. Testresultater med hurtigtester er ikke medtatt.

 

Men det er ikke 250 dødsfall pr dag lenger, men 40 eller færre. Tallet siste døgn var 40.

 

Når man ser på grafen over dødsfall kan man i ettertid si at det ikke var noen grunn for panikken blant thailandske myndigheter før jul, hvor de droppet Test & Go-systemet 22. desember grunnet rykter om Omikron-varianten. Den avgjørelsen ødela mye for årets høysesong.

 

Ikke nok med at de droppet Test & Go helt og holdent, men da systemet dukket opp igjen 1. februar var det en mer komplisert versjon.

 

Mens helsedepartementet sier at det ikke er aktuelt med lockdown igjen, så er det et mer tvetydig signal de sender til landets provinser. Guvernørene er bedt om å sørge for at kapasiteten i helsevesenet er tilstrekkelig når smitten nå øker.

 

Vi vet hvordan en del guvernører reagerer med hensyn til pandemien. De innfører strenge tiltak for å «være på den sikre siden», og nå har de fått en blankofullmakt til å igjen innføre strengere tiltak.

 

Guvernøren i Chonburi har erklært at Pattaya Music Festival i mars avlyses. Guvernøren i Buriram har stengt alle utesteder. På landsbygda i Isan er det mange steder fortsatt slik at hele landsbyer isoleres når det oppdages et utbrudd.

 

Folk som har bestilt Thailand Pass allerede for reiser i mars måned kan ifølge myndighetene be om å få refundert pengene til test og hotellopphold på Dag 5. Men det er til syvende og sist opp til hotellet. Et hotell i Phuket vi har vært i kontakt med lover å refundere 97 prosent av innbetalt beløp, men det vil ta mellom 15 og 60 virkedager

(© Thailands Tidende. 26. februar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)