[ annonse ]
Nordmenn i Thailand må stole på postvesenet. Nordmenn i Thailand må stole på postvesenet.
31. mars 2022

Folk over 65 må levere leveattest – fortsatt via posten

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn over 65 år som bor i Thailand må sende inn leveattest via postvesenet for å unngå at pensjonen stopper opp. Myndighetene har ikke kapasitet til å svare på henvendelser, opplyser de.

 

Årets leveattestkontroll omfatter mottakere over 65 år som er registrert bosatt i alle land utenfor EØS-området unntatt Afghanistan, Bhutan, Jamaica, Jemen, Libya, Russland, Storbritannia, Syria, Tajikistan, Ukraina.

 

De som bor i EØS-landene Bulgaria, Italia, Kypros, Polen og Ungarn skal også sende inn.

 

Leveattesten brukes til å kontrollere at folk som mottar norsk pensjon fortsatt er i live. Attesten vil bli sendt ut i disse dager (begynnelsen av april), og må deretter skrives ut og signeres. Man må også ha to vitner til å signere. NAV opplyser at utenriksstasjonene ikke har kapasitet til å skrive under som vitner.

 

Hvis NAV ikke mottar din leveattest innen 5. juni, vil de sende ut en påminnelse. De som ikke svarer på påminnelsen vil oppdage at utbetaling av pensjon stopper opp. Dette kan skje i august eller september, etter det Thailands Tidende tidligere har rapportert.

[ annonser ]

 

NAV opplyser:

 

«På grunn av at mange av rutinene i forbindelse med leveattester er automatisert, har vi ikke mulighet til å følge opp manuelt de som sender inn leveattest på eget initiativ utenom den årlige kontrollen.»

 

Det vil si at selv om du nylig har vært i kontakt med NAV så må du likevel sende inn leveattesten. Det er også slik at de ikke gir noen bekreftelse på mottatt leveattest. Hvis du ikke mottar noen påminnelse om attesten, skal du derfor anta at den er mottatt. NAV opplyser:

 

«Leveattester blir sendt til mange tusen mottakere hvert år. Skulle det vise seg at din attest ikke har nådd frem, eller har blitt forsinket i postgangen, vil du høre fra oss. Du trenger derfor ikke å ta kontakt med NAV for å få bekreftet at leveattesten er mottatt.»

 

Kommunikasjonen med NAV skjer via Ditt NAV, som du logger deg inn på via Bank-ID.

 

Det alle lurer på når det gjelder leveattest, er hvorfor den ikke kan leveres elektronisk. NAV opplyser:

 

«Leveattesten inneholder personopplysninger og e-post er ingen sikker kanal for forsendelse av slik informasjon til NAV.»

 

Som Thailands Tidende tidligere har rapportert, så har både Sverige og Danmark innført muligheten til å sende inn leveattest elektronisk. Men Norge holder altså på postvesenet, selv om postvesenet kan være upålitelig i mange land, inkludert Thailand.

 

I Danmark gjør du det for eksempel slik:

* Klik på ‘Videre’

* Log på med NemID/MitID

* Bekræft, du er i live

 

Vi har tidligere rapportert om problemer for de som av ulike grunner ikke får levert leveattest. Senest i september i fjor sto det om en nordmann som oppdaget at pensjonen stoppet opp som følge av manglende innlevering av leveattest:

 

LES: Leserinnlegg: Syk 75-åring uten pensjon i 8 mnd – så ille kan det gå! (9. september 2021)

 

Vi har skrevet mye om dette emnet, og skrev på lederplass allerede i 2015 at det var på tide at Norge tok steget inn i dette århundret og ga folk muligheten til å levere leveattesten elektronisk.

 

LES: Ventet to måneder på NAV-bekreftelse (1. juli 2015)

LES: Lederartikkel: NAV i feil århundre (1. juli 2015)

 

(© Thailands Tidende. 31. mars 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)