[ annonse ]
Bjørn Nyland på tur til Ubon. Bjørn Nyland på tur til Ubon. Faksimile: Youtube
30. desember 2022

Tesla-Bjørn: Elbilparken har eksplodert de siste tre årene

Skrevet av 
[ annonse ]

Thai-norske Bjørn Nyland – ekspert på elbil med hundretusener av følgere på Youtube – er på tur i Thailand igjen.

 

I Norge er han bosatt i Oslo med kona Ammery og deres nyfødte etterkommer. Nå er de på et par måneders opphold med tilhold i Chiang Dao utenfor Chiang Mai, når Nyland ikke er ute på det thailandske veinettet for å skape innhold til YouTube-kanalen sin. En kanal han ikke sjelden oppdaterer med mer enn én video pr. dag. 

 

Bjørn Nyland fra Bodø har i skrivende stund 291 000 følgere på sin Youtube-kanal med hele 150 millioner visninger. Han har også startet opp en kanal for thaier, med 85 000 følgere.

 

Han har kjørt «Thailand Rundt» den siste tiden, inkludert en Road Trip til den mye omtalte solcellefarmen på en innsjø i Ubon kalt Sirindhorn Dam.

 

LES: Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe (6. januar 2020)

[ annonser ]

LES: Thai-norsk samarbeid på elbil (1. august 2018)

LES: Thailand med egen elbil-satsing (1. februar 2017)

LES: Thaier i Norge: YouTube-hit og verdensrekordholder (1. mars 2016)

 

Nyland, som har en fortid i databransjen, tok sjansen på å følge drømmen om å leve av å produsere videoer med fokus på elbiler i 2018. Drømmen er realisert, og Nyland er en anerkjent og populær mann i elbil-miljøet. Så anerkjent at bl.a fagfolk fra BMW-fabrikken hilser og slår av en prat når de ser ham, noe han nylig dokumenterte i en video da et testteam fra BMW møtte ham mens de var på vei til Finland via Norge for å teste ut nye bilmodeller.  

 

FAKTA: BJØRN NYLAND

- YouTube-programskaper, tidligere programmerer ved Universitetet i Oslo og Statistisk Sentralbyrå.

- Gift med Ammery fra samme fødeby i Thailand, ett barn. - Bosatt i Oslo, og Chiang Dao.'

- Kinesisk far, thailandsk mor. Flyttet med mor til Bodø som fireåring, hvor mor er kjent som innehaver av asiatisk matbutikk.

- Startet YouTube-kanalen i 2010. Første video viste Nyland som presset en Renault Laguna diesel opp i 200 km/t på Autobahn.

- Har utviklet egne biltester, som bl.a "1.000 km challenge" for å teste hvor lang tid forskjellige elbiler bruker på distansen inkludert lading, og "Banana box test" for å teste hvor mange banankasser forskjellige elbil-modeller kan få med seg.

- Ble eier av sin første Tesla i 2013, en Tesla Model S P85

- Har siden 2013 vunnet fire stk. Tesla i forskjellige konkurranser avholdt av bilprodusenten.

- Tidligere verdensrekordholder i lengst distanse tilbakelagt med elbil i løpet av 24 timer. 278,1 mil.

 

Vi spurte ham:

 

– Hvordan synes du det går i Thailands utvikling i å vokse innen elektrifisering av bilpark og mopeder? 

– Elbilparken har eksplodert de siste tre årene. Dette er på grunn av introduksjonen av kinesiske elbiler. Og spesielt Tesla som kommer fra Giga Shanghai. Når der gjelder mopeder så har ikke dette tatt helt av ennå, men staten gir 18 000 baht i incentiv så det bør stimulere flere thaier til å skaffe seg elmoped.

 

– Hvor smart er det for de mange fastboende nordmennene i Thailand å investere i elbil i Thailand nå? 

– Fastboende nordmenn kan fint kjøpe elbil nå. Elbiler får ca 200k i incentiv. Så lenge man velger en god modell så vil denne vare lenge og holde seg bra i pris. Bare se på forrige generasjon (blå) MG ZS EV. Selv etter to år så selges den for ok pris og har fortsatt bra batterikapasitet og rekkevidde.

 

– Ditt beste råd når det gjelder merke og modell i elbil i Thailand nå, når det gjelder rimelig bil og også når det gjelder dyrere modeller? 

– Tesla har en uslåelig pris i Thailand. Både Model 3 og Y er svært gode biler og har en konkurransedyktig pris. Må man ned i pris er BYD Atto 3 den beste bilen i prisklassen rundt millionen. Skal man gå for billigere bil er brukt ZS EV også svært bra. Eventuelt en splitter ny MG EP, men denne er litt ribbet for utstyr og har verken iSmart (app) eller adaptiv cruise.

 

– Hva er det mest positive og det mest negative (forbedringspotensialet) når det gjelder Thailand og el-kjøretøy akkurat nå? 

– Det mest positive med Thailand er at utviklingen av hurtigladere går med rekordfart. Nye modeller som kommer på markedet er også med på å gjøre det mer attraktivt å kjøpe elbil.

 

Når det gjelder negative ting svarer Nyland:

– Det negative er at det ikke satses nok på sakteladere (AC) i byer der folk bor, som for eksempel gatelading som vi har i Oslo og andre norske byer. Jungelen av apper som må brukes for å lade er også til dels svært dårlige. De krever som regel komplisert og unødvendig registrering som thai personnummer, bostedsadresse, osv. Betaling er også klønete.

 

Han legger til:

– PTT (EV Station Pluz) har dessuten et bookingsystem for lading som både er komplisert å forstå, mangler dokumentasjon og utnytter laderne svært dårlig pga timeslots og perioder der ingen kan lade.

 

(© Thailands Tidende. 30. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)