[ annonse ]
Thailand sliter med dårlig luftkvalitet, spesielt vinterstid. Her fra Bangkok. Thailand sliter med dårlig luftkvalitet, spesielt vinterstid. Her fra Bangkok. Foto: Terje Engø
11. april 2023

Thailand planlegger å innføre karbonskatt

Skrevet av 
[ annonse ]

Målet er karbonnøytralitet innen 2050 og netto null klimagassutslipp innen 2063.

 

Skattemyndighetene planlegger å innføre en karbonavgift innen tre store sektorer av økonomien – energi, transport og industri – for å hjelpe Thailand med å nå sine mål om karbonnøytralitet innen 2050 og netto null klimagassutslipp innen 2063, samt kutte kostnadene for importert drivstoff.

 

Karbonavgiften vil oppmuntre flere selskaper til å bruke renere eller fornybar energi og redusere utslipp av karbondioksid (CO2) med opptil 30 prosent, sier Nutthakorn Utensute, direktør for skatteplanlegging i finansdepartementets avgiftsavdeling, til Asia News Network.

 

Nutthakorn sier at utredning av skatten er godt i gang og vil bli fullført inneværende år.

 

Energisektoren står alene for 35 prosent av CO2-utslippene i Thailand fordi mesteparten av elektrisiteten genereres ved å brenne olje, naturgass og kull, sier skattedirektøren.

[ annonser ]

 

Transportsektoren står ifølge skattemyndighetene for 32 prosent av CO2-utslippene, mens industrisektoren er ansvarlig for 27 prosent. Da gjenstår det kun seks prosent av utslippene som stammer fra husholdninger. 

 

Nutthakorn sier at Thailand vil møte økende kostnader for drivstoffimport hvis landet ikke reduserer CO2-utslippene.

 

Thailand fremmer elektriske kjøretøy, større bruk av fornybar energi og karbonavgiften for å hjelpe landet med å nå sine miljømål.

 

Det nyopprettede departementet for klimaendringer og miljø (Department of Climate Change and Environment) forventes å spille en betydelig rolle i Thailands innsats for å redusere CO2-utslipp.

 

Rosalind Amornpitakpun, direktør for «Climate Change Management and Coordination Division», siier at landets karbonskatt og karbonkreditthandelstiltak bør inkluderes i klimaendringsloven.

 

Dette vil hjelpe Thailand med å forberede seg på et kommende klimaforum, sa hun, med henvisning til den 28. konferansen for partene til FNs rammekonvensjon om klimaendringer i november i Dubai.

 

(© Thailands Tidende. 11. april 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)