[ annonse ]
Det er ikke lett å stole på temperaturstatistikker for tiden. Her har vi mørke skyer over Jomtien Beach akkurat idet regntiden virker å starte. Det er ikke lett å stole på temperaturstatistikker for tiden. Her har vi mørke skyer over Jomtien Beach akkurat idet regntiden virker å starte. Foto: Dag Ekeberg
24. april 2023

Kommentar: Ingen «monster hetebølge», bare litt varmt før regntiden

Skrevet av 
[ annonse ]

 Hvor var pressen da det var hagl og uvanlig kaldt den 18. mars?

 

Av en eller annen grunn har man i år begynt å bry seg om varmeindeks (Heat Index) istedenfor vanlige temperaturer. Det er noe nytt i nyhetsbildet i Thailand. Det er gode nyheter for media, for da kan det lages kjempemessige overskrifter om «54 graders varme».

 

Nordmenn som sitter i Norge og leser dette gruer seg vel med å bestille en tur til Thailand når de leser dette. Men er det virkelig ille? Nei, selvsagt ikke. 

 

Jeg befinner meg i Pattaya, kun et par mil sør for Laem Chabang, som var et av stedene som etter sigende skulle ha en heteindeks på 54 grader for tiden. Faktum var at provinsen Chonburi var utpekt som den varmeste provinsen i Thailand. Dette strider mot all fornuft, og også målinger av ordinære temperaturer. På denne tiden av året er det Nord-Thailand som er varmest. 

 

Men ifølge nyhetene skulle Chonburi ha 54 grader heat index på lørdag og Phuket skulle toppe listen med 54 grader i går.

[ annonser ]

 

Dette kommer av måten man regner ut varmeindeks på, hvor man fakturerer inn fuktigheten i luften. Dette er basert på gamle tabeller og gamle teorier. Det er lite nyere forskning som tilsier at varmeindeks er et veldig nøyaktig mål på varme. Faktum er at det er forskning som antyder at det er en misvisende indeks, siden kroppen klarer å tilpasse seg ulike forhold via svette.

 

Jeg var ute og jogget fem kilometer i morges, og jeg kan rapportere at det var varmt – omtrent like varmt som normalt. Gradestokken viste 28,5 grader kl. 06 på morgenen, som var et par grader varmere enn det er på «vinteren» i Pattaya. 

 

Luftkvaliteten var også bra, etter noen dager med litt høye mengder av støvpartikler. Altså: Alt var helt topp… uheldigvis for skandalepressen.

 

Men jeg har også data fra Isan. Vi har nettopp returnert derfra etter å ha unngått Songkran i Pattaya i to uker. I Sisaket burde det vært usannsynlig varmt, i henhold til rapportene om hetebølger. Dette ligger godt inn i innlandet.

 

Vi så noen lokale rapporter om 40 graders varme, noen hadde bilde av gradestokker. Men vi har også en gradestokk der vi holder til. Den står i skyggen. Den viste mellom 28 og 36 grader. De fleste dagene var makstemperatur ca. 34 grader. Det vil si helt normale temperaturer i april rett før regntiden setter inn. 

 

Min rapport kommer samtidig med at norske Nettavisen publiserer et leserinnlegg av en dommedagsprofet kalt Torbjørn Færøvik under tittelen «Vil India overleve i en varmere verden?». Her kommer det også eksempler fra Thailand, med en temperaturmåling på 45,7 grader i Nord-Thailand (Tak Province), som det er usikkert hvor stammer fra. Offisielt er den høyeste temperaturen målt i Thailand 44,6 grader i Mae Hong Son 28. april 2016.

 

«Livet er nesten ikke til å holde ut. Eldre mennesker orker ikke mer og dør som fluer», skriver den norske profeten. 

 

Så rapporteres det om hundrevis av varmerekorder i Kina. Men jeg er nødt til å stille meg tvilende til det, for som jeg beskriver her, har jeg opplevd hvor feil temperaturene i Thailand rapporteres. Jeg ser ingen grunn til at det skal være mer korrekt i Kina. Ja, enkeltmålinger kan være korrekte, men alt avhenger av måten dataene sammenstilles på.

 

Men norske aviser er ikke alene. En mengde internasjonale medier rapportere  om «Heat Wave» og «54 degree» varme i Thailand. Lokal presse likeså. Jeg abonnerer på nyheter om Thailand fra hele kloden, og i dag handler mesteparten av «nyhetene» om denne påståtte hetebølgen.

 

Pattaya er normalt mer moderert temperaturmessig enn innlandet. Dvs. at det er omtrent samme temperaturer hele året, grunnet påvirkningen fra Thaibukta. I innlandet kan det være kjølig om vinteren og varmere om våren før regntiden setter inn.

 

Den vinteren vi nettopp har lagt bak oss var uvanlig kjølig, og kulda varte 2-3 uker lenger enn normalt. Helt til midten av mars var det meldt uvanlig lave temperaturer både i sentrale strøk og ikke minst i Isan og Nord-Thailand.

 

Værmeldinga for 9-15. mars lød på minimumstemperaturer på 21 grader i sentrale strøk og 15 i nord og nord-øst. Det var ganske sensasjonelt kaldt for midten av mars. 

 

18. mars var det så kaldt at det haglet under et sterkt lavtrykk i Chiang Mai. Det var også en ganske utrolig hendelse. 

 

Men var det noen internasjonal oppstandelse da det var iskaldt i midten av mars? Nei, ingen rapport på CNN eller i Nettavisen.

 

Så kommer det en april måned som kan være noe varmere enn normalen (selv om måneden ennå ikke er over). Det gir sjokkbølger. Men faktum er at den ikke er mye varmere enn normalen, og at årsaken er at det ikke har regnet ennå.

 

Det kan skyldes El Nino, som har dukket opp igjen og gir tørrere vær i Thailand. Inntil i vinter hadde La Niña herjet i tre år, med mye nedbør som resultat. Vi husker alle hvordan det regnet i fjor! Så alt i alt får vi si at dette er gode nyheter. Fint med litt varme istedenfor styrtende regn og flommer.

 

Klimaforskere og seriøse medier bedyrer at de ikke lar seg påvirke av en varm sommerdag, men rapporterer kun om langsiktige trender i klimaet. Ja vel. Men det er jo merkelig at teoriene om global oppvarming dukker opp igjen nå. Hvor var artiklene om klimaendringer i midten av mars, da det var unormalt kaldt?

 

Nå er det for øvrig tunge regnskyer i horisonten, så vi får anta at regntiden er i ferd med å sette inn. Akkurat som normalt. Man kan nesten stille klokka etter årstidene i Thailand. Med unntak av den uvanlige kalde første halvdel av mars i år...

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 24. april 2023

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)