[ annonse ]
Statsminister Srettha Thavisin kom med en mye omdiskutert uttalelse i går. Statsminister Srettha Thavisin kom med en mye omdiskutert uttalelse i går. Faksimile: Thai PBS World
22. september 2023

Kommentar: Hva med alle pengene folk har investert?

Skrevet av 
[ annonse ]

Det dukker stadig opp cannabisutsalg som det åpenbart ligger store investeringer bak. Hva vil myndighetene gjøre med alle konkursene som kommer i kjølvannet av helomvendingen?

 

Det er ikke lett å være privat forretningsdrivende når politikere skifter mening hele tiden. Det er ikke bare Thailand som har dette problemet, men et problem har nå dukket opp i dette landet:

 

Statsministeren uttaler at det igjen vil bli forbud mot bruk av cannabis – med unntak av til medisinske formål – i løpet av seks måneder, som rapportert av Thai PBS World og Bloomberg.

 

Alle har vel observert at det har dukket opp cannabisutsalg på mange attraktive gatehjørnene i mange byer, ikke minst i turistbyer.

 

Og bønder har gått over til å dyrke cannabis istedenfor andre planter de dyrket tidligere.

[ annonser ]

 

Politikere har normalt ikke forretningsbakgrunn, men faktum er at den nye statsministeren i Thailand jo nettopp har en slik bakgrunn. Det gjør det ekstra rart at han kommer med et slikt utsagn som han gjorde overfor Bloomberg.

 

LES: Kommentar: Slik ble en eiendomsmagnat ny statsminister. Men starten er uansett lovende (4. september 2023)

LES: Thailand har valgt ny statsminister, Thaksin er tilbake (22. august 2023)

 

Har han ikke tenkt på de store investeringer som er gjort? Vil folk kunne kreve erstatning for tapte investeringer? Nei, selvsagt ikke. 

 

Ja, det er risiko involvert i privat forretningsdrift, men den skal normalt komme fra markedskreftene, ikke fra politikere som skifter mening over natten.

 

Mange av de mest sentrale stedene f.eks. i Pattaya har nå fått cannabisutsalg, bl.a. i Walking Street og langs Beach Road. Leieprisene der er skyhøye, og mye av leiesummen forlanges i forkant i form av det som kalles Key Money. 

 

Thailands Tidende

Et av mange cannabisutsalg i Walking Street i Pattaya. (Foto: Dag Ekeberg).

 

Thaier jeg har snakket med har en teori om at det er store kapitalkrefter som står bak satsingen på cannabis. Og at de derfor ikke er så bekymret for om de taper sine investeringer.

 

Det er mulig det er slik politikere tenker også, men i så fall tenker de prinsipielt feil. Og det er åpenbart også ordinære folk som har investert, ikke minst bøndene som nå dyrker denne planten.

 

Man kan si at forretningsfolk som har satset på cannabis burde skjønt at det kunne bli problemer, siden det i praksis kun er ett politisk parti som har vært forkjemper for frislipp av cannabis.

 

Bhumjaithai med tidligere helseminister Anutin som partileder, fikk gjennom legaliseringen etter mye kamp i militærregjeringen som nettopp er gått av. 

 

Mange var overrasket over at de faktisk fikk gjennomslag for dette, da generalene normalt ikke har vært noen tilhengere av mildere narkotikalover. 

 

Det samme gjelder Pheu Thai, som nå altså har regjeringsmakten i en koalisjonsregjering. Partiets grunnlegger Thaksin hadde som kjent sin «krig mot narkotika» for ganske nøyaktig 20 år siden, hvor mange personer mistet livet og andre havnet i fengsel med lange straffer.

 

Det er sterke meninger om narkotikabruk. Noen mener at det skal være forbudt. Andre mener at folk må få bestemme over sin egen kropp. 

 

Uansett hva man mener så burde lover som vedtas i et land ha en lengre levetid enn denne cannabisloven. Kanskje det kan bli en ny lov? At lover må få lov å leve i minst ti år?

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 22. september 2023

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)