[ annonse ]
Yaba-brukere skal kunne slippe fengsel hvis de har maks fem piller på seg Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
7. november 2023

Yaba-brukere skal kunne slippe fengsel hvis de har maks fem piller på seg

Skrevet av 
[ annonse ]

75 prosent av fengslede i Thailand sitter inne grunnet narkotikaforbrytelser. Et nytt regelverk er på trappene for å redusere dette antallet, og dermed også forbedre forholdene i de overfylte fengslene. 

 

Regjeringens opprinnelig forslag var at man skulle klassifiseres som narkobruker – ikke selger – hvis man hadde inntil ti piller metamfetamin (som kalles yaba lokalt) på seg. Etter møter med helsepersonell og politi er dette antallet blitt redusert til fem.

 

Ifølge politiet kan man kjøpe fem yaba-piller for kun hundre baht noen steder nå.

 

Thailand har kjempet mot narkotiske stoffer i flere tiår. Myndighetene har erklært flere «kriger» mot narkotika, men uten at thaier av den grunn har sluttet på bruke narkotiske stoffer.

 

Helsedepartment anslår at 2–2,5 millioner thaier bruker narkotika. Rundt 120 000 har gått inn i rehabiliteringsprogrammer på sykehus, mens andre har mottatt terapi via samfunnsklinikker eller private fasiliteter. 

[ annonser ]

 

Ifølge Thai PBS World er 204 147 av 271 967 innsatte fengslet etter narkotikaloven. Det utgjør nøyaktig 75 prosent alle fengslede, i fengsler som FN omtaler som uegnet for menneskelig opphold.

 

I henhold til gjeldende lover kan narkotikabrukere unngå fengsel ved å forplikte seg til å gjennomgå behandling i stedet. Hvis de nekter å delta i et behandlingsprogram, vil de bli sendt til retten, som kan sende dem til fengsel i inntil ett år. Retten kan imidlertid også beslutte å sende dem tilbake til et rehabiliteringsprogram.

 

Dømte narkotikaselgere risikerer en fengselsstraff på mellom 1 og 10 år.

 

Stedfortredende nasjonalpolitikommissær Pol-general Kittirat Phanphet sier at taket på fem piller er rimelig fordi salg av den mengden narkotika kom med en fortjeneste som var for lav til å risikere å havne i fengsel for.

 

– Men overskuddet fra 10 piller er fristende nok. Faktisk har vi funnet ut at narkohandlere i lokalsamfunn vanligvis har denne mengden narkotika for salg, sa han.

 

FNs kontor for narkotika og kriminalitet råder sørøst-asiatiske nasjoner til å ta en offentlig tilnærming i arbeidet med å bekjempe narkotika. Som svar på rådene har Thailand behandlet narkotikabrukere som pasienter siden 2021.

 

I fjor var 120 915 rusbrukere gått inn i helsedepartementets rusbehandlingsprogrammer. De aller fleste av disse – 106 709 – var menn.

 

(© Thailands Tidende. 7. november 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)