[ annonse ]
Pita Limjaroenrat. Pita Limjaroenrat. Foto: Move Forward
16. desember 2023

Valgets opprinnelige vinner gir ros til regjeringen

Skrevet av 
[ annonse ]

Protestaksjonene etter valget har uteblitt. Pita Limjaroenrat har nå evaluert Pheu Thai-regjeringen, og gir både ros og kritikk. Det bemerkelsesverdige er rosen.

 

Flere kommentatorer er overrasket over at det ikke ble demonstrasjoner etter at det militært utpekte senatet nektet å gi statsministerposisjonen til mai-valgets vinner, Move Forward Party med statsministerkandidat Pita Limjaroenrat.

 

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (20. juli 2023)

 

Pita selv virker å være en av forklaringsfaktorene på dette. Han har ligget lavt i terrenget, og latt landets nye statsminister, Srettha Thavisin, få styre med sin koalisjonsregjering.

 

Og når det nå var tid for en evaluering, etter 100 dager med ny regjering, har Pita både gitt ros og ris. Rosen er noe man ikke er vant med fra erfarne partipolitikere verden over.

[ annonser ]

 

Pita gir toppkarakter til Phue Thais program for å redusere ordinære folks gjeld.

 

Det er et av de store problemene i Thailand. De som har gjeld til lånehaier har de største problemene, men det kryr også av bønder med stor gjeld til banker, hovedsakelig Landsbruksbanken.

 

Pheu Thai har satt i gang programmer hvor folk kan få konvertert ubetjenelig gjeld til en mer langsiktig gjeld de kan håndtere.

 

Ut over dette gir Pita ros for programmet som skal gi en million doser med HPV-vaksine mot livmorhalskreft, som er utbredt i Thailand. Dette ifølge Thai Newsroom.

 

I tillegg gir han ros for regjeringens innsats overfor thaier som ble gisler etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.

 

Thailand var et av landene med flest gisler, og Thailand har benyttet kontaktene i Iran for å få løslatt mange av disse. 

 

Det han er mindre fornøyd med er regjeringens håndtering av det store valgløftet de ga, nemlig å gi ti tusen baht til alle thaier.

 

Regjeringen møter mye kritikk for dette. Det hevdes at mesteparten av denne utgiften må lånes i utlandet. Ingen vet pr i dag hvorvidt det blir noen utbetaling og hvem som vil få disse pengene – alle thaier eller kun fattige thaier.

 

Pita gir også kritikk for håndteringen av prosjektet med å lage et alternativ til Malakastredet ved en «landbro» med veg og jernbane mellom Chumphon og Ranong. Dette prosjektet, tradisjonelt kalt Kra Canal, har versert i flere hundre år. Opprinnelig var planen å lage en ordentlig kanal, på linje med Panamakanalen, men det har vist seg for dyrt. Den nye regjeringen har vakt dette prosjektet til liv nok en gang.

 

LES: Ønsker «landbro» i Syd-Thailand mellom to verdenshav (3. februar 2020)

 

Pita er også kritisk til kortsiktige pristiltak for elektrisitet og diesel, som har sett prisene gå opp og ned i det siste. 

 

(© Thailands Tidende. 16. desember 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)