[ annonse ]
Biltilsynet i Pattaya Biltilsynet i Pattaya Foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2018

4 timer i kø for å fornye førerkortet

Skrevet av 
[ annonse ]

I andre etasje i et gammelt hus med dårlig inneklima utenfor Pattaya stuer de sammen hundrevis av thaier og noen dusin faranger hver dag. Målet er å få fornyet førerkortet. Man gjør noe aktivt i ca. et halvt minutt. Resten er køståing.

 

Biltilsynet i Pattaya ligger ti minutters kjøretur nordøst for byen, ved Regents International School. De holder til i trange og dårlig ventilerte lokaler som burde vært minst tre ganger så store.

Da jeg kom ti på åtte var det allerede lang kø foran bygningen. Faktisk var det to køer, en for thaier og en for utlendinger. Du må være der før åtte for å bli ferdig til lunsj, hadde jeg hørt. Det skulle vise seg å holde akkurat. Halv åtte hadde nok vært et bedre tidspunkt å møte opp på.

Ca. klokken ni dukket mitt kønummer opp på tavla. Jeg trasket opp i andre etasje og fikk vite at kopiboden utenfor hadde glemt å kopiere en av sidene i passet. Så da bar det ned og ut igjen... og tilbake, hvor jeg nå fikk kølapp nr. 58 – tredje siste person i andre gruppe. Et par minutter til og jeg hadde måtte tilbrakt mesteparten av ettermiddagen der også.

 

Fire aktiviteter

Det er i praksis fire ting du skal gjøre, i tillegg til å møte opp og bevise at du fortsatt eksisterer.

[ annonser ]

1. Test for fargeblindhet. Fargeblindhet er for de aller fleste en medfødt egenskap, så folk spurte seg hvorfor dette måtte testes på nytt. For øvrig kan fargeblinde folk kjøre bil like bra som andre, for de vet jo at det røde trafikklyset er øverst og det grønne nederst.

2. Reaksjonstest. Man skal flytte foten fra en «gasspedal» til en «bremsepedal» når et lys skifter fra grønt til rødt. Alle unntatt én av de 30 som tok testen sammen  med meg klarte det på første forsøket. På forumet Thaivisa leste jeg om en person som fikk prøve ni ganger helt til hun besto. I Pattaya skal man etter sigende få tre sjanser.

3. Legeattest. Jeg har arbeidstillatelse og slapp derfor denne, men de som trenger legeattest har kunnet kjøpe den for 100–150 baht på en av mange helseklinikker i Pattaya. Legen kaster et kort blikk på deg og undertegner. Ingen undersøkelse. Det ble introdusert en ny og mer omfattende legetest 1. mars. Der er det flere spørsmål, og man må legge ved et bilde. Så da går kanskje prisen litt opp for en «undersøkelse».

4. Se en timelang film om trafikk og ulykker. Dette var nok mest for å ha et sted å stue oss bort mens de gjorde førerkortene klare. Det var thailandsk tale og engelsk teksting som var synlig for de som satt på første rad. Mange av de fremmøtte brukte tiden på mobilen. 

 

Mer kø

Så foreløpig hadde vi kun stått i to køer: Kø for å levere papirene og kø for å teste fargeblindhet og reaksjonsevne. Etter at filmen hadde snurret ferdig startet imidlertid den store kømaraton. Først var det kø for å få betalt avgiften, 555 baht for min del. Deretter var det kø for å få tatt bilde. Til slutt var det kø for å få utlevert det nye førerkortet. Litt før tolv var jeg ferdig. Etter tre timer med kø, en time med filmtitting og et halvt minutt med aktivitet – fargeblindhets- og reaksjonstest. Spørsmålet man hørte var hva som var poenget med dette, og hvorfor det ikke kunne ordnes på en litt mer fornuftig måte.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2018 – 1. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)