[ annonse ]
ROPER VARSKU: Leder Steinar Nodland i interesseforeningen Khon Norway. ROPER VARSKU: Leder Steinar Nodland i interesseforeningen Khon Norway. Foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2018

Frykter straffeskatt for nordmenn

Skrevet av 
[ annonse ]

Interesseorganisasjonen Khon Norway har opplevd at medlemmer har fått straffeskatt i Thailand. De har nå sendt en bekymringsmelding til norsk ambassade og skatteetaten. Norske myndigheter sender informasjon om nordmenn til sine thailandske kolleger, men informerer ikke de nordmennene det gjelder.

 

«Khon Norway er kjent med at et betydelig antall norske pensjonister bosatt i Thailand kun betaler skatt til Norge. Dette er i strid med både skatteavtalen mellom Norge og Thailand og interne skattebestemmelser i Thailand», står det i bekymringsmeldingen til den norske ambassaden i Bangkok. Foreningen ber ambassaden ta et initiativ overfor norske myndigheter for å endre dette forholdet.

Foreningen fikk raskt svar fra ambassaderåd Merete Alvestad Henriksen, men det var liten hjelp å få. Hun svarer blant annet: «Vi har stor forståelse for at skatteregler er kompliserte og vanskelige og forholde seg til, det er derfor viktig at man kontakter riktig etat i Norge. Ambassaden er ikke part i forhold som gjelder skatt for norske borgere bosatt i Thailand».

 

Frykter reaksjoner

Leder i Khon Norway Steinar Nodland frykter at nordmenn kan få straffereaksjoner fra thailandske skattemyndigheter når slike forhold blir oppdaget: 

– Det er et betydelig antall norske pensjonister som ikke skatter til Thailand av overførte midler fra Norge. De betaler kun skatt til Norge, trukket av norske skattemyndigheter. Dermed bryter de bestemmelsene i skatteavtalen, samt intern skattelov i Thailand. Dette er bekymringsfullt, fordi nordmenn på denne måten kan bli straffet etter Thailands skattelov.

[ annonser ]

 

Fikk straffeskatt

– Har det vært noen konkrete tilfeller av straffereaksjoner som du kjenner til? Eller forvarsel om straffereaksjoner?

– Det er nordmenn som har blitt pålagt å betale «straffeskatt» på 1,5 prosent pr måned, når thailandske skattemyndigheter er blitt oppmerksomme på at de ikke har betalt skatt til Thailand. Dette har blant annet skjedd i tilfeller der nordmenn har forholdt seg til Skatteetaten i Norge, som hevder at norske pensjonister er skattepliktige til Norge i utflyttingsåret samt tre påfølgende år. 

 

Utveksler opplysninger

Det har lenge vært kjent at norske skattemyndigheter sender opplysninger til sine thailandske kolleger om nordmenn som bor i Thailand fast. Så blir det opp til thailandske myndigheter om de vil forfølge saken. Slik Thailands Tidende har rapportert tidligere, så er det opp til lokale skattemyndigheter i de 76 provinsene å følge opp. Noen gjør det, og møter opp på døra der nordmenn bor, mens i andre provinser skjer det ingen ting.

– Dette bekrefter at norske skattemyndigheter har oversikt over norske pensjonister bosatt i Thailand. Men i stedet for å varsle nordmenn, varsler de thailandske myndigheter. Nordmenn får ikke engang kopi av disse varslene, sier Nodland oppgitt.

 

Ennå ikke alvorlige reaksjoner

– At vi til nå ikke har registrert alvorlige straffereaksjoner fra thailandske myndigheter overfor nordmenn som ikke skatter hit, er ingen god grunn til ikke å varsle de pensjonistene det gjelder. Intern skattelov i Thailand er rimelig klar, og straffereaksjoner vil ikke overraske oss.

Khon Norway ønsker altså at norske skattemyndigheter begynner å varsle nordmenn:

– I særdeleshet må norske myndigheter slutte å hevde at pensjonistene i Thailand er skattepliktige til Norge i utflyttingsåret samt tre påfølgende år. Dette resulterer i straffeskatt når thailandske skattemyndigheter oppdager dette.

– Vedkommende som ble pålagt straffeskatt på 1,5% pr måned, hvilket skattekontor i Thailand sokner han til? Gjelder dette flere, eller kun én person som dere vet om pr dag?

– Disse to hørte/hører til skattekontoret i Chonburi. Disse gjorde selv skattekontoret i Chonburi oppmerksom på feilen. De ble dermed ilagt straffeskatt.

– Så de hadde ikke fått noe straffeskatt hvis de ikke selv hadde tatt affære overfor skattekontoret her?

– Historien til disse to medlemmene våre går flere år tilbake i tid. Det kan tenkes at de hadde «sluppet unna» hvis de ikke selv hadde opplyst skattekontoret i Chonburi. Men de var ærlige, og tok denne kontakten da de forsto at de hadde brutt thailandsk skattelov ved ikke å betale skatt til Thailand. 

Nodland legger til at han hører rykter om andre som har blitt ilagt straffeskatt, men har ikke førstehånds opplysninger om dette.

 

– Vet at de gjør feil

Norske skattemyndigheter hevder at nordmenn er skattepliktige til Norge i tre hele år etter at de har flyttet. Men dette strider mot skatteavtalen med Thailand.

– Da disse personene klaget saken inn for skatteetaten i Norge, fikk de refundert innbetalt norsk skatt for de tre årene etter innflyttingsåret. Så skatteetaten vet at de gjør feil. 

– I dag er thailandske skattemyndigheter mer oppmerksomme på plikten nordmenn har til å skatte til Thailand. Dette ikke minst fordi norske skattemyndigheter har tatt initiativ til møter med Thailand hvor de har gjort Thailand oppmerksomme på nordmenns plikt til å skatte hit. 

 

Skatteetaten: Får refundert

Vi tok kontakt med skatteetaten, og spurte seksjonssjef Lene Ringså i rettsavdelingen i Skatteetaten:

– Hvordan kan dere si at skatteplikten opphører etter tidligst 3 år, når dette ikke er i henhold til skatteavtalen mellom de to land, og når dere faktisk selv innrømmer dette ved å refundere skatt betalt i disse 3 årene?

– Skatteplikten etter norsk internrett kan først opphøre tidligst etter 3 år, men dersom en person betaler skatt på sin inntekt til Thailand i denne perioden, vil man i henhold til skatteavtalen mellom Norge og Thailand få redusert skatten på denne inntekten i Norge.

 

– Ikke pliktig

– Vi er kjent med at Finansdepartementet sender opplysninger til sin thailandske motpart om nordmenn som oppholder seg i Thailand. Blir de nordmennene det gjelder informert om at slik informasjon er blitt utvekslet?

– Gjennom skatteavtalen mellom Norge og Thailand er Norge forpliktet til å utveksle opplysninger som er av betydning for skattleggingen av personer som omfattes av Skatteavtalen. Norge er ikke forpliktet til å informere personer om eventuell utveksling av opplysninger med andre land.

 

– Er selv ansvarlig

– Er dere bekymret for at de nordmennene dere sender opplysninger om til thailandske myndigheter kan oppleve å få straffereaksjoner fra den thailandske stat grunnet manglende innbetalt skatt?

– Alle personer er selv ansvarlig for å sikre at de etterlever sine skatteforpliktelser i de land de oppholder seg eller har inntekt/formue i, svarer Ringså

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2018 – 1. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)