[ annonse ]
Kurt Rasmussen er gift med Bunsong i Thailand. Nå vil han og andre ha med seg hele pensjonen hit. Kurt Rasmussen er gift med Bunsong i Thailand. Nå vil han og andre ha med seg hele pensjonen hit. Foto: Privat
20. april 2021

Trodde du nordmenn utenfor EU har det ille, sjekk danskene!

Skrevet av 
[ annonse ]

Danske pensjonister er tvunget til å holde seg innenfor EU-området minst seks måneder pr år for å få utbetalt tillegg i pensjonen, som kan utgjøre over halvparten av pensjonen. De ser nå til Norge når de forbereder søksmål mot den danske staten.

 

Norske pensjonister i Thailand har sine problemer, ikke minst fjerningen av barne- og ektefelletillegg i fjor, og den kommende nedtrappingen av etterlattepensjon som starter i 2023:

 

LES: Gir opp å rettsforfølge fjerningen av etterlattepensjon (27. mars 2021)

LES: Regjeringen forsvarer sin politikk – vil fjerne forsørgingstillegg også i Norge (5. november 2020)

 

Men dansker har det verre. En forening av danske pensjonister kalt «Pensionstillæg uden for Europa» forbereder nå et søksmål mot den danske stat, alternativt via Menneskerettighetsdomstolen i EU. Her er hovedpoenget til organisasjonen:

 

[ annonser ]

Hvis du som pensjonist er berettiget til pensjonstillegg og ønsker at bo i et land utenfor EU/EØS, mister du dette og alle andre tillegg. I motsetning til, hvis du bosetter deg i et EU/EØS land.

 

I 2021 er grunnbeløpet i den danske pensjonen på 6518 kroner pr måned. For enslige utgjør pensjonstillegget 7335 kroner. For par er tillegget 3707 kroner, ifølge DinGæld.

 

Til dags dato har foreningen samlet inn ca. 50.000 danske kroner, og de har hyret inn advokater for å fremme saken. De har 150 medlemmer, som betaler en innmeldingsavgift på 50 danske kroner og en årsavgift på 100 danske kroner.

 

Foreningens leder Kurt Rasmussen tok kontakt med Thailands Tidende, da han hadde hørt at den norske staten tjente gode penger på utenlandspensjonistene. Og at nordmenn likevel hadde bedre rettigheter enn dansker.

 

Det er ikke lett å finne konkrete tall på dette. Thailands Tidende tok konsekvensen av dette i en artikkel i 2019 og foretok noen beregninger:

 

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand (19. mars 2019)

 

Konklusjonen i den artikkelen sto helt nederst:

 

Det betyr at de 1290 frivillige medlemmene (av folketrygden) i Thailand betaler inn ca. 24.750.000 kroner i året, som er mer enn det dobbelt av de 11,7 millionene som mottas fra Helfo.

 

Kurt Rasmussen forteller: 

– Jeg tok initiativet i 2018 til å danne denne foreningen.

 

Han sier at en ordinær pensjonist mister sitt pensionstilløegg på 7335 kroner pr måned og sin årlige eldresjekk på 18400 kroner og skal klare seg for grunnbeløpet på 6518 kroner minus skatt til Danmark. 

 

–  Det gir i gjennomsnitt ca. 5000 kroner utbetalt, hvilket ikke er nok til å få årsvisum til Thailand. 

 

Den siste utviklingen i saken er at de har fått et parlamentsmedlem ved navn Karina Adsbøl til å stille spørsmål til statsministeren, som følger:

 

«Vil ministeren forklare om det vil bety en ekstra kostnad eller en besparelse for samfunnet hvis en offentlig pensjonist av helsemessige grunner for eksempel bosetter seg i for eksempel Thailand eller Spania og fortsetter å beholde pensjonstillegget?»

 

Svaret på dette spørsmålet var at det krevdes ytterligere utredninger før man kunne si noe om dette:

 

«Det er ikke muligt at besvare spørgsmålet inden for den almindelige tidsfrist, da besvarelsen kræver, at der indhentes bidrag fra blandt andet Sundhedsministeriet.»

 

Rasmussen forteller om hvorfor han startet foreningen:

 

– I 2011 gikk jeg på tidlig pensjon, for å leve ut en drøm om en motorsykkeltur, en tur jeg kalte «Lang vei alene» fra Danmark til Thailand, forteller dansken, som tilbyr sine MC-turer via Asean MC Tour som en offentlig gruppe på Facebook.

 

Thailands Tidende

Fra en av Rasmussens MC-turer på grensen mellom Kambodsja og Vietnam, en grensestasjon kalt Ha Tien. (Foto: Privat).

 

Han trodde at pensjonen var trygg, men så var ikke tilfellet:

 

– Etter avtale med arbeidsledighetsfondet mitt ASE var det ingenting som hindret meg i å bli utenfor Europa i 6 måneder, og fremdeles ha rett til etterlønn hvis oppholdet var de siste 3 månedene i et kalenderår, etterfulgt av de første 3 månedene i de påfølgende årene. Etter 4 måneder hadde jeg ankommet Thailand, og uten varsel hadde jeg blitt tvangsregistrert i CPR-registeret, som en permanent avgang til Thailand av hjemkommunen.

 

Han fikk dermed ingen utbetaling av etterlønnen fra Arbeidsledighetskassen, og fikk beskjed om at han måtte registrere seg med personlig fremmøte i hjemkommunen.

 

– Etter et par måneder lånte jeg penger fra en venn til en flybillett til Danmark, der jeg klaget på saken.

 

Rasmussen forteller at etter fem måneders dragkamp med myndighetene fikk han medhold fra klagenemnda og mottok etterlønn med tilbakevirkende kraft.

 

–  Dessverre hadde jeg ikke tatt høyde for at jeg ville miste halvparten av min nasjonale pensjon ved permanent avgang utenfor Europa, og det nasjonale pensjonens grunnbeløp på ca. 6500 kr minus skatt til Danmark er ikke nok som inntektsdokumentasjon for et års visum til Thailand.

 

Rasmussen erfarte at han ikke var den eneste som hadde dette problemet, og startet sin kampanje mot myndighetene i 2015.

 

– Våre henvendelser til forskjellige politikere og parlamentsmedlemmer har dessverre ikke båret frukt ennå, og vi har sett i øynene at vi blir nødt til å reise et gruppesøksmål mot staten for diskriminering av danske statsborgere basert på geografisk opphold.

(© Thailands Tidende. 20. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)